1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Haravgi Gazetesi: “Kıbrıs Sorunu İçin Son Şans”
 Haravgi Gazetesi: “Kıbrıs Sorunu İçin Son Şans”

Haravgi Gazetesi: “Kıbrıs Sorunu İçin Son Şans”

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in adaya gelişi güney basınında geniş yer aldı

A+A-

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Başkanı Nikos Anastasiadis’le önceki gün gerçekleştirdiği temaslar ve sonrasında yapılan açıklamalar  güney basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi: “Juncker’in Kişisel Katılımı – AB’yle Uyumlu Çözüm, Kıbrıslı Türklerin Hazırlanması ve..Hellim – ‘Kıbrıs’a Yabancı Değil” – Akıncı Normlardan Sapmalar İstiyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Juncker’in adada gerçekleştirdiği temaslar ve sonrasında yapılan açıklamalara yer verdi.

Gazete, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in açıklamalarında Kıbrıs sorununa “kişisel katılımını” ve AB’nin müzakere sürecindeki varlığının düzeyinin yükseltildiğini duyurduğunu belirtirken Juncker’in tarafları, çözümün AB normlarıyla uyumunun sağlanması için yardımcı olmaya hazır oldukları konusunda bilgilendirdiğini yazdı.

Juncker’in ilk olarak Anastasiadis, ardından da Akıncı’yla görüştüğünü ve sonrasında liderlerle ara bölgede yemekte bir araya geldiğini vurgulayan gazete, Juncker’in basın toplantısında ise, Pieter Van Nuffel’in Kıbrıs’taki görevinin düzeyinin yükseltildiğini, müzakereleri takip ederek AB normlarıyla uyum konularında müdahil olacağını söylediğini aktardı.

Juncker’in basın açıklamasına geniş yer veren gazete, Juncker’in ayrıca, Akıncı ve Anastasiadis’in hellimin AB içerisinde koruma altına alınmış menşei ürün olarak tescili konusunda uzlaşıya vardıklarını da duyurduğuna dikkat çekti.

Gazete, Juncker’in konuya ilişkin ayrıntılara girmemesine karşın “AB yasasına atıfta bulunduğunu” belirtirken, elde ettiği bilgilere göre ise, “konu hakkında kesin anlaşma değil bir fikir birliğinin bulunduğunu ve ne yapılacaksa Yeşil Hat tüzüğü çerçevesinde yapılacağını” iddia etti.

Juncker: “Anastasiadis dostum”

Gazete bir diğer haberinde, Juncker’in, Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yapılan açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Juncker açıklamasında, tüm Avrupalıların, Kıbrıslıların çözüm fırsatını yakalamalarını umut ettiğini belirterek “kaybedilmemesi gereken yegane bir fırsat ve dinamizmden” söz etti.

Juncker, Anastasiadis için “dostum” nitelendirmesini kullanırken “Kıbrıs’ı ve denizini sevdiğini” belirtti.
Yunan meclisini sürekli takip ettiğini de belirten Juncker, Yunanca bilmediğini ancak sürekli ismini duyduğunu ve eşinin de Yunanlı olduğunu ifade etti.

Öte yandan Anastasiadis ise görüşme sonrasındaki açıklamasında, AB’nin kuşkusuz tüm Kıbrıslılar, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için temel hak ve özgürlüklerin en iyi garantisi olduğunu iddia ederek AB’nin müzakerelere daha etkin katılımının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Juncker’in bugün Kıbrıs’ta bir yabancı olmadığını söyleyen Anastasiadis, “Kıbrıs’ın ve kendisinin gerçek bir dostu olan Juncker’e misafir etmekten duyduğu memnuniyeti” de vurguladı.

Eide’yle kahvaltı

Gazete, Juncker’in liderlerle bir araya gelmeden önce önceki sabah BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’yle kahvaltıda bir araya geldiğini belirtirken UNFICY’in yeni basın sözcüsü Aleem Siddique ise yaptığı açıklamada görüşmeyi “çok yapıcı” olarak değerlendirdi.

Siddique açıklamasında, Eide’nin görüşmede, çözüm müzakerelerinde kaydedilen ilerleme konusunda Juncker’e bilgi verdiğini belirtirken, Eide ve Juncker’in ayrıca, varılacak bir çözümün sahip olması gereken AB karakteri ve AB ilkelerinin çözüme nasıl adapte edileceğini ele aldıklarını vurguladı.

Partilerin yorumları

Öte yandan Kıbrıs Rum siyasi partileri Juncker’in temas ve açıklamaları sebebiyle yaptıkları açıklamalarda AB’nin müzakerelerde ve çözümde daha etkin rol üstlenmesini desteklediler.

Gazete, DİSİ, EURO.KO ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin dün yaptıkları açıklamalarda AB’nin müzakere sürecine daha etkin katılımı ve çözümün AB normlarına dayanması desteklediklerini yazdı.
EURO.KO açıklamasında, çözüm sürecine AB’den güçlü bir kişinin müdahil olması gerektiğini savunurken Çevreciler ise AB’nin müzakerelere katılımıyla “birincil hukuk nitelikli AB normları yaratılmasından endişe ettiklerini” vurguladılar.

Gazete ayrıca, Juncker’in dün Akıncı’yla gerçekleştirdiği görüşme ve yapılan açıklamaları ise “Akıncı AB Normlarından Sapmalar İstiyor” başlığı altında aktardı.

Çözüm sonrası AB’nin ekonomik katkısı da görüşüldü

Politis gazetesi ise haberini: “Çözüm Fonuna Dair Fikirler De Masada – Komisyon Uygun Anda Katkı Koymaya Hazır” başlıkları altında verirken, Juncker’in dün Anastasiadis’le görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözümü durumunda AB’nin olası maddi katkısının da ele alındığını iddia etti.

Juncker’in basın açıklamasında bir soruya karşılık “Komisyon ve AB’nin, sürecin sonunda, yeniden birleşmenin ekonomik ihtiyaçlarının düzenlenmesi konusunu gündeme geldiğinde orada olacağını” söylediğini yazan gazete, bu konunun Juncker’in liderlerle yaptığı görüşmelerde gündeme geldiğini öne sürdü.

Gazete, AB’nin “mekanizmalar ve fonlar aracılığıyla nasıl katkı koyabileceğine dair bazı belirli fikirler olduğunu” iddia ederek, bunlara örnek olarak ise Avrupa Yatırım Bankası’nı gösterdi.

Gazete ayrıca, henüz bu konuları derinlemesine ele almak için erken olduğunu, bu yüzden de Juncker’in genel değinmeler yapmakla yetindiğini yazdı.

Gazete, Juncker’in temasları ve yapılan açıklamalara da haberine geniş yer verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Yegane Fırsat – Akıncı Avrupalı Olmaya Hazırım Diyor”.
Haravgi: “Kıbrıs Sorunu İçin Son Şans – Juncker: ‘Yeniden Birleşmenin Finansmanında AB Burada – Nuffel Komisyon Başkanının Temsilcisi Olarak Yeniden Atandı – Akıncı: Çözüm Sonrasında AB Üyesi Olacağız”.
Simerini: “Mustafa Akıncı Gün Geçtikçe Tezlerini Sertleştiriyor – Avrupa Başka İki Kesimli Başka”.

(tak)

Bu haber toplam 2155 defa okunmuştur