1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Hamitköy’de yeni kazılara başlanıyor...
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Hamitköy’de yeni kazılara başlanıyor...

A+A-

***  KAZILARDA SON DURUM... KAZILARDA SON DURUM...

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”dan geride kalanları aramakta olduğu kazılara kesintisiz biçimde devam ediliyor ve bugünlerde Hamitköy’de (Hamit Mandrez) yeni kazılara başlanmak üzere hazırlık yapılıyor.
Hamitköy’de bir süre önce Kayıplar Komitesi kazı ekibinin yürüttüğü kazılarda 16 “kayıp” şahıstan geride kalanlar eski atış alanında bulunmuştu. Bunların gerek 1963, gerekse 1974’te “kayıp” edilenler olduğu, bu grupta Kıbrıslırum “kayıplar” olduğu gibi, bazı Kıbrıslıtürk “kayıplar”ın da buraya gömülmüş olabileceği yönünde söylentiler bulunmaktaydı.
Hamitköy’deki bu alanın dışında başka bazı Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömülmüş olabileceği yönünde de çeşitli ihbarlar bulunuyor.
Kazı ekibi, Hamitköy’de olası gömü yerlerinde metal dedektörlerle bölgeyi tarama yapacaklar ve ondan sonra kazılara geçilecek. Kayıplar Komitesi Kazılar Koordinatörü Antropolog Okan Oktay’dan aldığımız bilgiye göre halen Şirinevler’de (Ayermola), Vadili’de, Mormenekşe’de (Limnya), Sadrazamköy’de (Livera), Mevlevi’de (Kyra) ve Zeytinlik’te (Templos) kazılar devam ediyor. Kıbrıs’ın güneyinde ise Koççinodrimitya’da bir “kayıp”tan geride kalanların bulunduğu kuyu kazısına ek olarak ikinci bir kuyuda daha kazı başlatıldı.
Sadrazamköy’de (Livera) bir kuyuda yürütülen kazılarda yedi “kayıp” şahıstan geride kalanlar bulundu. Bulunan kalıntıların, 1963’te bu köyde “kayıp” edilen ikisi yetişkin, beşi çocuk yedi kişilik bir Kıbrıslıtürk aileye ait olduğu sanılıyor ancak son sözü DNA testleri söyleyecek.
Koççinodrimitya’nın dışındaki sıra kuyulara 1963-64 “kaybı” bazı Kıbrıslıtürkler’in öldürülerek gömüldükleri yönünde bilgiler bulunmaktaydı. Bir Kıbrıslırum okurumuz bize bu alanı göstermiş ve sıra kuyuların haritasını da vermiş, biz de bu bilgileri Kayıplar Komitesi yetkilileriyle paylaşmıştık. Koççinodrimitya’daki kuyu kazılarında önce bir kuyucu, kuyuları temizliyor, eğer herhangi bir bulguya rastlanırsa o zaman şiroyla  kuyuya rampa yapımına geçiliyor. Ancak rampa yapımı da zorlu bir süreç çünkü bu alan kayalık bir alan...
Güneyde, Lefkoşa’nın Engomi bölgesinde de kazılar devam ediyor.
Zaman zaman Engomi’deki olası gömü yerinde asbest boru parçalarına rastlanıyor ve bu durumda arkeologlar, özel koruyucu giysiler giyerek kazılara devam ediyorlar.
Engomi’de bir Kıbrıslırum okurumuz, kazı yapılmakta olan alanın bitişiğinde telli bir bölge içerisine dört “kayıp” Kıbrıslıtürk’ün 1963-64 yıllarında öldürülerek gömülmüş oldukları yönünde bizi bilgilendirmiş, biz de bu alanla ilgili bilgileri  Kayıplar Komitesi yetkilileriyle paylaşmıştık. Kayıplar Komitesi yetkilileri, telli alanın da zaten kazı programı içerisinde bulunduğu yönünde bizi bilgilendirmişti.
Kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “kolay gelsin” diyoruz.

Bu yazı toplam 2234 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar