1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hala Sultan Tekkesi’nde bayram…
Hala Sultan Tekkesi’nde bayram…

Hala Sultan Tekkesi’nde bayram…

İbadet için, Hala Sultan Tekkesi’ne 21 otobüs ile yaklaşık bin kişi gitti

A+A-

Ramazan Bayramı’nın ilk günü Hala Sultan Tekkesi’nde ibadet etmek isteyen Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs’ın güneyine akın etti. İbadet için, Hala Sultan Tekkesi’ne 21 otobüs ile yaklaşık bin kişi gittiği bildirildi.

İbadet ile ilgili açıklama yapan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Kuzey Kıbrıs’taki farklı milletlerin Hala Sultan Tekkesi’nde ibadet edebilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti ve kalıcı olması temennisini dile getirdi. Atalay, Kıbrıslı Türklerin yanı sıra, ülkede yaşayan diğer milletlerden insanların da Hala Sultan Tekkesi’nde namaz kılınmasına olanak sağlanmasını ”muhteşem” olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in aldığı karar çerçevesinde Hala Sultan Tekkesi’nde, Kuzey Kıbrıs’taki Kıbrıslı Türkler dışında kalanların da Tekke’de namaz kılmasına olanak sağlanmasının, “Barış adına çok önemli bir adım” olduğunu ifade eden Atalay, “Biz bunların kalıcı olmasını istiyoruz. Bayramın ruhuna uygun bir şekilde samimi olmasını istiyoruz” dedi.

“İnancın vatandaşlığı, inancın coğrafyası olmaz”
“İnancın vatandaşlığı, inancın coğrafyası olmaz, Hala Sultan, Kıbrıs’ın manevi mimarı ve bir Arap” diyen Atalay, Osmanlı döneminde adada tüm inançların ifa edilmesi için müsaade edildiğini vurguladı ve “Osmanlı dönemindeki barış ortamının tekrardan oluşmasını arzu ediyoruz” dedi.
Dinler arası işbirliğini başlatan İsveç Büyükelçiliği temsilcilerinin yanında, adadaki liderlere ve müzakere heyetlerine teşekkür eden Atalay, Başpiskopos’un da tavrının sürekli olması temennisinde bulundu. Atalay, “ Farklı inanç gruplarının bir arada yaşayabileceğini biliyoruz. Müslüman Türk milletinin büyük tecrübesi vardır, benzer bir yapının tekrardan oluşabileceğini her yerde umut ediyorum” dedi. Güney Kıbrıs’ta 1974 öncesi Kıbrıslı Türklerin kaldığı köylerdeki Türk mezarlıklarına da toplu ziyaretler düzenlemek istediklerini ifade eden Din İşleri Başkanı Atalay, bu yönde teklif gelmesi halinde çalışma yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Atalay ayrıca Ortadoğu’da Filistin, Irak ve Suriye’de yaşanan zulümlerin de sonlanması dileğinde bulundu. Hala Sultan Tekke’sinde ibadete dün 21 otobüsle yaklaşık bin kişi geldiğini ifade eden Atalay, 1998-1999 yıllarında da ziyaret gerçekleştirildiğini ancak Tekke tadilatta olduğundan ibadet yapılmadığını söyledi. 21 Otobüsle KKTC’den Güney’e geçirilen aralarında Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Pakistan vatandaşlarının da bulunduğu kafile, giriş çıkışların polis tarafından kontrol edildiği Hala Sultan Tekkesi’ne polis nezaretinde götürüldü.

İsveç Büyükelçiliği Temsilcisi: “Dini özgürlük, ibadet hakkı”
İsveç Büyükelçiliği bünyesinde yürütülen Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini İnisiyatif’in Koordinatörü Salpy Eskidjian “Dini Liderler arasındaki diyalogda ana hedef dini özgürlük ve ibadet etme hakkıdır. Bu hakka saygı gösterilmesi açısından bugün eşsiz bir imkândır” dedi. Etkinliğin iki toplum arasında güven arttırma yönünde iyi bir adım olduğunu kaydeden Eskidjian, Bayramların affetme bağışlama zamanı olduğunu kaydetti ve Gazze’de kan dökülmesinin durmasını temennisinde bulundu. (tak)

Bu haber toplam 1683 defa okunmuştur