1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Hakkı olmayanlara veriliyor”
“Hakkı olmayanlara veriliyor”

“Hakkı olmayanlara veriliyor”

Paşaköy’de birçok genç, hakkı olduğu halde arsa alamadığını belirterek, hakkı olmayan pek çok kişinin ise kırsal kesim arsası aldığını ileri sürdü

A+A-

Birçok Paşaköylü genç, ‘Kırsal kesim’ hakkı olduğu halde kendilerine öncülük tanınmadığından yakındı, köyde hakkı olmadığı halde kırsal kesim arsası alan kişilerin olduğunu ileri sürdü. Paşaköy’de arsa alan da alamayan da ‘ihtiyacım yoktu müracaat etmedim’ diyen de dağıtımda ‘torpil’ ve ‘haksızlık’ yaşandığını iddia etti.

 

Fehime ALASYA

Öncelik hakkı kimde olduğuna, kimin ihtiyaçlı, kimler köye kök saldığına bakılmaksızın, araştırma yapılmadan, ‘torpil’ ve ‘haksızlık’ ile kırsal kesim arsası dağıtıldığını ileri süren Paşaköylü gençler, isyan etti.

Paşaköy’de dağıtılan arsalarla ilgili yeniden bir soruşturma açılması gerektiğini savunan birçok kişi, ilgili belediye başkanının haksızlık yaptığını ileri sürdü.

Dağıtılan arsaların pafta parsel veya harita numarası dahi içermediğini ifade eden köylüler, tüm bunların seçim yatırımı göstermelik hareketler olduğunu savundu.

Köyde kısa süre önce vatandaş olan bir kişinin, ev sahibi olduğu halde, yaşının da büyük olmasına karşın arsa aldığını anlatan gençler, “Böyle iş mi olur?” diyerek tüm bunların iptal edilmesi gerektiğini savundu. 

“Ben arsa talebinde bulunmadım, ihtiyacım yoktu, ben haksızlığa karşı olduğum için buradayım” diyenler ise Paşaköy’de bir aileden beş kişiye arsa verildiğini iddia etti.

60’ı aşkın müracaatın olduğu Paşaköy’de toplamda 43 kişinin hak sahibi olduğu belirtilirken, bunların arasında Avusturya’da yaşan kişilerin bile olduğu ileri sürüldü.

“Susturulduk!”

Arsa dağıtım günü köyde yaşananları anlatanlar, dağıtım töreni bitene dek tören sırasında seslerini yükselttikleri zaman, ‘merak etmeyin, Pazartesi yanımıza gelin sizin de işinizi yapacağız’ diyerek, sözlü güvence verilip susturulduklarını ifade ettiler.

Törende arsa alamayan ve haklı olduğunu iddia edenler, ertesi gün İçişleri Bakanlığı’na gittiklerinde yetkililer ile görüşemediğini, hiçbir sonuç alamadıklarını kaydettiler. 

 

 


 

Paşaköylü gençler ne dedi? Paşaköylü gençler ne dedi?

 

Barış İçen, “50 yaşında bir kişi, daha yeni vatandaş olmuş, hak sahibi olmuş, ona bile arsa verildi…” 

Evimin yanında olan arsa, yıllardır kendim kullanıyorum, orada garaj var, orayı köyden birine vermişler. Ben orayı evimin yanı olduğu için almaya çalıştım, çok uğraştım. Bana kimseye verilmeyeceği söylenirken, köyden birine verildi. 13 gün sonra para yatırmak için arayıp yatırım isteyeceklermiş. Bu hak önce bana aittir, çünkü benim de evim yok ve arsa kardeşimin evinin yanında, o evde kalıyorum.

50 yaşında bir kişi, daha yeni vatandaş olmuş, hak sahibi olmuş, ona bile arsa verildi bu olur şey değil. Bu kişi bir ay önce vatandaşlık aldı... Böyle şey mi olur? Adanın çeşitli yerlerinde yaşayan bu kişi son üç yıldır Paşaköy’de yaşamaya başladı, üstelik eşinin adında da Boğaz'da kiralık dairesi var...  Neden iyice araştırmıyorlar? Bu yapılanlar iptal olmalı, iyice araştırıp öyle hak dağıtmalılar…   

Yahya Şengül,  “Gençlerin bu arsalara ihtiyaçları var. Bir aileden beş kişiye arsa verildi.”

Ben arsa talebinde bulunmadım, ihtiyacım yoktu, ben haksızlığa karşı olduğum için buradayım. Gençlerin bu arsalara ihtiyaçları var. Önce parselleyip alt yapısını yapsalar, ihtiyacı olanlar da hemen evini yapmaya başlasın. Ama bizde tam tersi yapılıyor. Alt yapı yok, hiçbir şey yok, arsa dağıtıyorlar. Üstelik zamanlama da çok yanlış... Geçen yıl evlenen genç kız var, hala annesi babası ile yaşıyor, evi yok, bu gençlere verileceğine ihtiyacı olmayanlara veriyorlar. Bir aileden beş kişiye arsa verildi. Oğluna, gelinlerine ve akrabalarına... Avustralya’da yaşan bir kişi var, ona da arsa verildi. Seçimden sonra ileriye dönük bir proje varmış ve seçimden sonra da yeniden bu otuz kişiye verilecekmiş. Belediye başkanı da köyde çok fazla adam kayırıyor, torpil yapıyor.

Hak etmeyenlere de verildi, hak edenlere de ama çok fazla hak etmeyen vardı…

Yücel Özer, “Ablamın aldığı evde kalıyorum, evsizim, biz köyün içinde adalet istiyoruz”

Bize köyde sesinizi çıkarmayın, konuşmayın diye yalvardılar, ama iç işleri ne gidince de bizi kabul etmediler, görüşmediler bile. Bir evden üç kişiye arsa verildi. Olmayana versinler. 2003 yılında bana köyden kırsal kesim arsası verildi, işlemlerimi yaptım, planlarım çıktı ev başlıyordum, ardından beni aradılar ve durdurun işlem yapmayın, orası kilise arsasıdır, size verilemez dediler. Gel zaman git zaman bekledik, gidip geldik, olmadı… Şimdi dağıtılan kırsal kesim arsalarında orayı başka birine vermişler diye duydum, böyle iş mi olur? Köylüyü bir birine düşürecekler. Ablamın aldığı evde kalıyorum, evsizim, biz köyün içinde adalet istiyoruz. Partizanlık başını aldı gidiyor... Evi olan insanlar da arsa aldı, üstelik askerliklerini de yapmadılar. Yasa varsa bu yasalar herkese işlesin ama ülkede yasa yok...

Ayşe Sayınel Kurt, “Lefkoşa'da evi olanlara arsa verildi...”

Dağıtılacaksa hakkıyla dağıtılsın. Hakkı olanlar alsaydı kimsenin de sesi çıkmazdı. Üstelik altyapısı da yok. Kırk kusur kişiye verildi de geride kalan 13 kişiye mi arsa kalmamış? Üstelik bir evden beş kişiye arsa verdiler, ben yeni evlendim ve evim olmadığı için ailem ile aynı evde oturuyorum. Bu seçim yatırımı başka bir şey değil. Bir ara emri alıp bu işlemleri durdursunlar. Babam arsa dağıtıldığı gün sesini yükseltti, kaymakam dedi ki pazartesi yanıma gel, haklısın alacaksın, sustuk. Köyde kalmasını istedikleri genç topluluk bu mu? Yeni vatandaş olan biri, 50 yaşın üstündeki biri veya yurt dışında yaşayan biri… Lefkoşa'da evi olanlara arsa verildi, ben çocuğumla bir odada yaşarım.

Benim onlardan ne farkım vardı, onların ne fazlası vardı? Ben söyleyeyim, onların amcası  belediye başkanıdır, o yüzden... Müracaat eden herkese verseler bile yine bu köylü sesini çıkarırdı çünkü haksızlıklar çok fazla. İhtiyacım yoksa bana vermesinler, ihtiyacı olana versinler... Tüm bunlar seçim yatırımıdır. Birçok köyde bunlar olur. Gaziköy’de elektrik su, alt yapı tamamlandı öyle verildi. Paşaköy Gaziköy kadar olamadı... Nerede alt yapı nerede yol, elektrik, su? Sadece sözde arsa dağıtıldı... Sosyal hizmetler nerede, araştırıp sordular mı baktılar mı kimler ihtiyaçlı, kimin durumu kötü... Başvurduk, tamamdır dediler, son gün listeden adım çıkarılmış. Bu köyde ihtiyacı olan pek çok kişi varken neden ihtiyacı olmayanlara veriliyor?

 

Murat Özer, “Yıllarca Türkiye’de yaşayıp son birkaç yılda buraya gelenlere arsa veriyorlar ama burada doğup büyüyen gençlere arsa vermiyorlar”

Ben kırsal kesim arsası her gündeme geldiğinde başvurdum ama çeşitli nedenlerden ötürü alamamıştım. En son başvurduğumda bana bir arsa verdiler ama üzerinde kazı yapılacak diyerek ev yapmamıza izin vermediler. Mecburen başka yerde ev aldım, eşimin adına…

Bu sefer de bana eski arsamı geri verin, orası benim hakkım dedi. Bu sefer de dönüp eşimin adına ev olduğunu ve bu yüzden hakkımı kaybettiğimi söylediler. Ama bunun nedeni onlardır, bana ev yapmam için izin vermediler, sokakta mı kalsaydım? Arsaya ev yapıp yıkılmasını mı izleseydim… Sözde bakanlar kurulu karar vermiş, hakkım yokmuş. Kardeşim yeni evlendi, onun da evi yok, o da alamadı… Ben bu işte siyasi amaç güdüldüğünü ve seçim yaklaştığı için seçim yatırımı olarak görüldü, eş, dost, ahbaplarına arsa dağıttılar. Yıllarca Türkiye’de yaşayıp son birkaç yılda buraya gelenlere arsa veriyorlar ama burada doğup büyüyen gençlere arsa vermiyorlar, bunun başka ne amacı olabilir ki? Kardeşim evleneli 3-5 ay oldu, evi yok. Bence derhal soruşturma başlatılmalı… 

 

 

Bu haber toplam 3757 defa okunmuştur
İlgili Haberler