1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Haber doğrudur, denize bir miktar atık su akmıştır”
“Haber doğrudur, denize bir miktar atık su akmıştır”

“Haber doğrudur, denize bir miktar atık su akmıştır”

Belediye Başkanı Nidai Güngördü, YENİDÜZEN’in gündeme getirdiği Girne’de denize akan atık sularla ilgili açıklama yaptı

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, YENİDÜZEN’in gündeme getirdiği Girne’deki atık suların denize akmasına yönelik açıklama yaptı, “Gazete’de çıkan haber doğrudur. Fakat arıtma ana tesisinde sorun yaşamıyoruz. Çevre Dairesi’nin belediyeye yazdığı ikaz yazısı Püsküllü bölgesindeki ara istasyonlarındaki elektrik kesintisi ve aksamadan kaynaklanıyor. Bunu da açık yüreklilikle kabule diyoruz. Ancak ana arıtma tesisinden suların arıtılmadan denize atılır hadisesi gazetede bilmeyerek karıştırıldı” dedi.

Güngördü, “Gazete’de (YENİDÜZEN’de) çıkan haber doğrudur. Fakat arıtma ana tesisinde sorun yaşamıyoruz. Çevre Dairesi’nin belediyeye yazdığı ikaz yazısı Püsküllü bölgesindeki ara istasyonlarındaki elektrik kesintisi ve aksamadan kaynaklanıyor. Bunu da açık yüreklilikle kabul ediyoruz.” dedi

Genç TV’de Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp sunduğu ‘Yeni Güne Merhaba’ programına konuk olan Güngördü, Oscar bölgesinde mahallerdeki seviye farklarından dolayı, bir noktadan başka bir noktaya su basmak için kullanılan motorlarda arıza yaşandığını, denize bir miktar atık suyun gittiğini belirtti.

Güngördü, şu anda atık suların denize akmasının söz konusu olmadığını da vurgulayarak, sorunun bölgedeki elektrik akımındaki oynamalarından meydana gelen ve jeneratörün geç devreye girmesiyle yaşandığını ifade etti.

“Arıtma ana tesisinin kapasitesi artırılmalı”

Girne Belediyesi arıtma ana tesisinin 20-23 bin kişiye göre düzenlendiğine de değinen Güngördü, kapasitenin artırılması için proje hazırlığında olduklarını söyledi.

Güngördü,  geçtiğimiz hafta Almanya’dan uzman ve danışman şirketlerinin gelerek, belediyedeki teknik elemanlarla birlikte söz konusu sorunu görüştüklerini belirtti.

Bir yıldır belediye meclisinin gündeminde olan sorunun çözümü için projenin maliyetinin 7 milyon Euro olduğunu kaydeden Güngördü, TC ve KKTC arasında imzalanan İçme Suyu Temin Projesi kapsamında içme suyu, yağmur suyu ve arıtma suyundan da bahsedildiğini dile getirdi.

Güngördü, tereddüt etmelerindeki en büyük noktanın bu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Şimdi Girne Belediyesi gitsin, 7 milyon Euro borçlansın... Bugün için 30 milyon TL’lik rakamdır. 3-5 gün sonra da arıtma tesisleri özelleşiyor desinler… Bizim tereddüt etmemizdeki en büyük hadise budur.”

“2 ay içerisinde ihaleye çıkacağız”

Buna rağmen belediye bütçesinden yaklaşık 700 bin Euro harcayarak, ön arıtmayı tekrardan düzenleyeceklerini aktaran Güngördü, 2 ay içerisinde ihaleye çıkmayı planladıklarını belirtti.

Güngördü, çalışma ile ilgili ön projeleri onayladıklarını, uygulama projelerinin de geldiğini dile getirerek, tüm inşaatın tamamlanmasının Eylül sonu Ekim başını bulacağını kaydetti.

Sistemin hayata geçmesi ile denize deşarj edilen suyun kalitesinin yükseleceğini, daha çok suyun arıtılacağını sözlerine ekleyen Güngördü, kanalizasyon sistemleri özelleşsin ya da özelleşmesin bu projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

 

Bu haber toplam 3252 defa okunmuştur
İlgili Haberler