1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Güzergah krizinin’ perde gerisi
Güzergah krizinin’ perde gerisi

'Güzergah krizinin’ perde gerisi

Derinya Barikatı’nın açılmasına ilişkin siyasi karar olmasına rağmen süreç neredeyse tıkandı.Yaşanan ‘güzergah krizinin’ perde gerisinde yatan iki ‘askeri neden’ var

A+A-

 

'Güven yaratıcı önlemler' çerçevesinde açılması için uzlaşılan Derinya Barikatı konusunda patlak veren “güzergâh krizi”nin perde gerisinde bölgedeki mayınlar ve 1996 yılında yaşan olayların etkisi yatıyor

• ‘MANEVİ AÇIDAN SORUNLU’… Kıbrıs Türk tarafı, askeri makamların görüşü doğrultusunda mevcut yolla ilgili bazı çekinceler ortaya koydu. Söz konusu mevcut güzergah ve barikat üzerinde güvenlik ve manevi bazı tereddütler ortaya koyan askeri makamlar bölgedeki mayınlara dikkat çekiyor.

• ASKER: BİNANIN DOĞUSUNDA MAYIN VAR… 1996 yılında yaşanan Derinya olaylarında Solomos Solomu'nun bayrak direğinde vurulduğu binanın deniz tarafında (doğusunda) mayınlı bölge olduğunu öne süren askeri makamlar, söz konusu noktanın hem manevi hem de güvenlik açıdan “sorunlu” olduğunu kaydediyor.

• GÜNEY REDDETTİ… Kıbrıs Rum tarafı mevcut yolun üzerinde bir geçiş kapısı açılmasını önerirken Kıbrıs Türk tarafı bazı gerekçelerle söz konusu yolun 700-750 metre batısında bir başka yol açılmasını önermişti. Kıbrıs Rum tarafı ise bu öneriyi reddetmişti.

 

Mert ÖZDAĞ

İki lider arasında sürdürülen çözüm müzakerelerine paralel olarak gündeme gelen 'güven yaratıcı önlemler' çerçevesinde açılması için uzlaşılan Derniya Barikatı konusunda patlak veren güzergah krizi devam ediyor. Barikatın açılması yönünde siyasi karar verilmesine rağmen ortaya çıkan bazı “pürüzler” sürecin ilerlemesini engelliyor.

YENİDÜZEN'in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre Derinya'daki açmaz barikatın hangi güzergahta açılması konusunda kilitlendi.

Kıbrıs Rum tarafı mevcut yolun üzerinde bir geçiş kapısı açılmasını önerirken Kıbrıs Türk tarafı bazı gerekçelerle söz konusu yolun 700-750 metre batısında bir başka yol açılmasını istedi. Kıbrıs Rum tarafı ise bu öneriyi reddetti.

Kıbrıs Türk tarafı askeri makamların görüşü doğrultusunda mevcut yolla ilgili bazı çekinceler ortaya koydu.

Söz konusu mevcut güzergah ve barikat üzerinde güvenlik ve manevi bazı tereddütler ortaya koyan askeri makamlar bölgedeki mayınlara dikkat çekiyor.

‘Hem manevi açıdan sorunlu hem de güvenli değil’

1996 yılında yaşanan Derinya olaylarında Solomos Solomu’nun bayrak direğinde vurulduğu binanın deniz tarafında (doğusunda) mayınlı bölge olduğunu öne süren askeri makamlar, söz konusu noktanın hem manevi hem de güvenlik açıdan sorunlu olduğunu kaydediyor.

‘Mevcut yol Maraş’a paralel’

Maraş’ın kapalı olan kısmına paralel şekilde devam eden mevcut güzergahın “Maraş’a olan yakınlığı” da rahatsızlık gerekçeleri arasında sıralanıyor. Bu gerekçeleri gündeme taşıyan askeri makamlar mevcut güzergahın 700-750 metre batısında yeni bir yol inşa edilmesini önerdi. Cumhurbaşkanlığı da söz konusu öneriyi Kıbrıs Türk tarafının önerisi olarak güneye iletti. Ancak öneri reddedilince barikatla ilgili süreç sekteye uğradı.

--------------------------------------------------------------------------

MAĞUSA İNİSİYATİFİ ‘ALTERNATİF YOL’A KARŞI…

‘Gerekçenin askeri olması sürece zarar verir, alternatif yola karşıyız’

Derinya Barikatı konusunda yaşanan krizden rahatsız olan Mağusa İnisiyatifi kapının bir an önce açılması gerektiğini dile getiriyor ve Türk tarafının ‘alternatif yol’ önerisine karşı çıkıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan  Mağusa İnisiyatifi’nden Mertkan Hamit barikatın mevcut güzergah üzerinden açılmasını savunduklarını, Türk tarafının sunduğu “alternatif yol” önerisine karşı olduklarını açıkladı.

Hamit şunları söyledi: “Mevcut yolun açılması ulaşımın daha az zamanda yapılmasına neden olacak. Şöyle ki; Mağusa’da yürüyerek geçilebilecek bir kapı yok. Bu nedenle ulaşım uzun sürüyor. Eğer Derinya’da mevcut yol açılırsa 800 metre gibi kısa bir mesafe kat edilerek karşı tarafa geçilebilecek. Bunu yürüyerek ya da bisikletle düşünebilirsiniz. Eğer alternatif yol açarsak hem mesafe uzayacak hem de geçiş süresi… Bu, mevcut yolun kullanılmasını istememizin birinci nedeni… Bir başka neden de turizm… Güneyden kuzeye geçecek turistleri taşıyan otobüsler uzun yol kullanmak istemiyor. Daha doğrusu turizmde zaman çok önemli, turistleri en kısa zamanda gidecekleri yere ulaştırmanız lazım… Eğer ‘alternatif yol’ ile yolu uzatırsak, turistlerin Mağusa’ya ulaşımını da uzatmış oluruz ki, bu da turizmin işine gelmez. Mevcut yolun kullanılmasını istememizin bir başka nedeni ise Kıbrıslı Rumların duyguları… Bizler Kıbrıslı Rumları da anlamak zorundayız. Söz konusu yol Rumların ‘Mağusa Yolu’ dedikleri bir yol… Yani Mağusa’ya ulaşacakları yol… Bu ismin ve güzergahın Rumlar için manevi bir önemi var. Eğer Türk tarafı olarak askeri nedenlerle ‘alternatif yol’ diye diretirsek Rumların buna karşı çıkması muhtemel… Zira güneyden irtibat içinde olduğumuz bazı siyasiler söz konusu yolun dışında başka bir yol inşa edilerek kapının açılması durumunda buna tepki göstereceklerini söylüyorlar… Yine bir başka neden de bu kapının ‘güven yaratmadaki’ rolü… Zira barikatın açılması güven yaratmak adına gündeme gelmişti. Eğer bizler Türk tarafı olarak barikatın açılmasında askeri nedenler öne sürersek bu durum Rumlarda ‘Bir kapının açılmasında bile askeri 100 metre yerinden oynatamadılar’ intibasını  yaratacak. Bu güvensizlik duygusu da çözüm sürecine zarar verecek. Tüm bu nedenleri birleştirdiğimizde bizler Mağusa İnisiyatifi olarak mevcut yolun kullanılarak barikatın açılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer barikatın açılması askeri nedenlerle sekteye uğratılacaksa (ki şimdilik öyle görünüyor) bu durum güneydeki ve kuzeydeki ret cephesine yarayacak, çözüm sürecinin altı oyulacak, güvensizlik ortamı yaratılacak diye düşünüyoruz.”

---------------------------------------------------------------------------------

APLIÇ BARİKATI… YAVAŞ AMA İLERLİYOR…

‘Kuzeyde 500 metrelik yol kaldı, orada çalışma yok’

Lefke’deki Aplıç Kapısı konusunda ise çalışmalar az da olsa ilerliyor. Mevcut yolun açılması konusunda tarafların uzlaştığı bilinirken bölgedeki çalışmaların yavaş ilerlediği izleniyor. YENİDÜZEN’e bilgi veren  Lefke Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Lefke Aplıç Komitesi eş başkanı Vehip Nekipzade Aplıç Kapısı konusunda yol inşa ve genişletme çalışmalarının devam ettiğini anlattı. 

Nekipzade, barikatın kuzeyinde Kıbrıs Türk tarafının kontrolünde kalan yolun belediyeye ait 200 metrelik kısmında çalışma yapıldığını hatta bitme aşamasına gelindiğini söyledi. Yolun barikat ile ara bölgede kalan 500 metrelik kısmıyla ilgili ise bir çalışma olmadığını kaydeden Nekipzade söz konusu 500 metrelik kısmın da Türk tarafına ait olduğunu ifade etti. Nekipzade, ara bölgede BM’nin inşa  etmesi gereken bölgede ise bir çalışma olmadığını gördüklerini dile getirdi. Barikatın güney kısmında da herhangi bir çalışma olmadığını sözlerine ekleyen Nekipzade “Güneydeki muhataplarımızdan aldığımız bilgilere göre yakında onlar da çalışmalara başlayacaklar ancak şu anda herhangi bir çalışma yapılmıyor” dedi.

Bu haber toplam 2921 defa okunmuştur