1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Güzelyurt'ta "hayvan itlafı" isyanı
Güzelyurtta hayvan itlafı isyanı

Güzelyurt'ta "hayvan itlafı" isyanı

Güzelyurt Hayvan Hakları İnisiyatifi ve Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Güzelyurt’taki ‘hayvan barınakları’ndan şikâyetçi oldu, 12 sahipsiz yavru köpeğin Güzelyurt Belediyesi tarafından itlaf edildiğini iddia etti.

A+A-

Feray YALÇUK

Güzelyurt'taki "hayvan itlafı" iddiaları nedeniyle eylem yapıldı, Güzelyurt Polis Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunuldu.
Güzelyurt Hayvan Hakları İnisiyatifi ve Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Güzelyurt’taki ‘hayvan barınakları’ndan şikâyetçi oldu, 12 sahipsiz yavru köpeğin Güzelyurt Belediyesi tarafından itlaf edildiğini iddia etti.
Örgütler bu amaçla dün eylem yaptı.

"Bilgi verilmiyor"
Geçtiğimiz hafta gündeme gelen “Güzelyurt’ta hayvan katliamı var”  iddiaları sonrasında dün eylem vardı.
Güzelyurt Hayvan Hakları İnisiyatifi, 12 Temmuz 2015 tarihinde bir anne köpek ve 12 sahipsiz yavrusunun Güzelyurt Belediyesi’ne yapılan istek üzerine yetkili personel tarafından ‘rehabilite’ edilmek maksadıyla teslim alındığını açıkladı.
Anne köpek ve yavrularının çok kısa bir süre içerisinde ortadan kayboldukları öne sürülürken, yapılan tüm sözlü ve yazılı başvurularının cevapsız bırakıldığı da ifade edildi.
İnisiyatif, “Konuyla ilgili belediye yetkililerinin bilgi vermekten kaçınmalar, köpeklerin itlaf edildiği şüphesi uyandırmaktadır” dedi.

“Yasalar ihlal ediliyor…”
1 Ocak 2014 yılında yürürlüğe giren Hayvan Hakları ve Refahı Yasası’nın Güzelyurt Belediyesi tarafından ihlal edildiğini belirten İnisiyatif, bahsi geçen yasa henüz tasarı iken diğer belediyelerin de yönetimlerinin desteği ile etik olmayacağından dolayı sokak hayvanlarını “iğne ile uyutma” yöntemine son verdiklerini de dile getirdi. Buna rağmen 2013 yılında Güzelyurt Belediyesi’nin hiçbir uzman görüşüne önem vermeden “iğne ile öldürdüğü" sahipsiz ve sahipli hayvan cenazelerini sokak ortasına bıraktığını da savunan İnisiyatif, yapılan bu katliamı kınadı.


“Hayvan barınağı tamamen yasaya aykırı bir durumda”
Güzelyurt Belediyesi Hayvan Barınağı'na yaptığımız ziyarette, barınağın tümüyle boş olması da dikkat çekti.
Son dönemlerde gündeme gelen Güzelyurt’taki bakımsız hayvan barınağı ile ilgili haberler yüzünden barınağın boşaltıldığını iddia eden Güzelyurtlu bazı yurttaşlar, “Pis bir ortamda hayvanlara su bile vermeden onları ölüme terk ediyorlar” görüşünü de ortaya koydu.

Kıbrıs Türk Veterinerler Birliği: “Tepkimiz nettir ve bu tip olayların takipçisi olacağız”
Yürürlükteki Fasıl 52 Köpekler Yasası’na göre belediyelerin sınırları dâhilinde yaşayan köpekleri ruhsatlandırıp, kayıtlarını tutmak zorunda olduğunu belirten Kıbrıs Türk Veterinerler Birliği yöneticileri, Güzelyurt Belediyesi’nin bu yasa kurallarına yıllardır hiçbir şekilde uymadığını dile getirdi. Hayvan barınağı diye Güzelyurt Belediyesi tarafından gösterilen hayvan barınağının tamamen yasaya aykırı olduğunu açıklayan Birlik, diğer yandan hayvanların usulsüzce uyutulduğunu da savundu.

Bu haber toplam 2116 defa okunmuştur