1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Güzelyurt-Mağusa su hattı patladı
Güzelyurt-Mağusa su hattı patladı

Güzelyurt-Mağusa su hattı patladı

Mağusalı vatandaşlar son birkaç haftadır su sıkıntısı yaşadıklarını ve suyu idareli kullanmaya çalıştıklarını belirtti

A+A-

 

Didem MENTEŞ
Feray YALÇUK

Mağusa’da bir süredir yaşanan su sıkıntısı vatandaşın tepkisine neden olurken, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter tüm su kaynaklarının devreye konulduğunu dile getirdi.

Mağusalı vatandaşlar son birkaç haftadır su sıkıntısı yaşadıklarını ve suyu idareli kullanmaya çalıştıklarını belirtti. Su sorununun geçici bir sorun olduğuna değinen yurttaş, ‘kapsamlı ve bilinçli hareket ederek daha büyük sorunların tespiti ve çözümüne odaklanmalıyız’ dedi.

Arıtma tesisinin daha fazla su sağlaması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililerin sorunları biran evvel çözmesi gerektiğine vurgu yaptı.

YENİDÜZEN’e konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise Güzelyurt-Mağusa arasındaki su hattında meydana gelen patlak nedeniyle Mağusa’da su sıkıntısı yaşandığını ancak arıtma tesisi ve bölgede bulunan 6 kuyudan su temin edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Su İşleri Dairesi’nin sorumluluğunda olan hat üzerinde tamirat çalışması olduğunu ve su alımının yavaş yavaş yapıldığını söyleyen Arter, Su İşleri Dairesi’yle sürekli temas halinde olduklarını belirtti. Arter, Mağusa’nın günde 11 bin metreküp su ihtiyacı olduğunu, bunun 4 bin metreküpünün deniz arıtma tesisinden, 6 bin metreküpünün Güzelyurt’tan geldiğini ve su kuyularından da yararlanıldığını kaydetti.

Deniz arıtma tesisinden 4 bin metreküp su temin edildiğini ancak bu miktarın Mağusa’nın su ihtiyacını karşılamadığını vurgulayan İsmail Arter, bu miktarı artırmak için önceden bir girişim olduğunu ancak resmileşmediğini söyledi.

---------------------------------------------------------------------------


Arter: “Tüm su kaynaklarımızı devreye koyduk”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Güzelyurt-Gazimağusa arasındaki su hattında meydana gelen patlak nedeniyle Mağusa’da su sıkıntısı yaşandığını ancak arıtma tesisi ve bölgede bulunan 6 kuyudan su temin edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Su İşleri Dairesi’nin sorumluluğunda olan hat üzerinde tamirat çalışması olduğunu ve su alımının yavaş yavaş yapıldığını söyleyen Arter, Su İşleri Dairesi’yle sürekli temas halinde olduklarını kaydetti. Arter, Mağusa’nın günde 11 bin metreküp su ihtiyacı olduğunu, bunun 4 bin metreküpünün deniz arıtma tesisinden, 6 bin metreküpünün Güzelyurt’tan geldiğini ve su kuyularından da yararlanıldığını belirtti.

“Arıtma tesisi Mağusa’nın ihtiyacını karşılayamıyor”
İsmail Arter,  yaşanan arıza nedeniyle saatlik gelen su miktarının 200- 250 metreküpün üstünde olması gerekirken, gelen suyun bu miktarın altına düştüğünü vurguladı.
Bu arızaların 3-5 saatte veya yarım günde tamir edilse bile, su boru hatlarının dolması için 1-1.5 güne ihtiyaç duyulduğunu aktaran Arter, su hattındaki arıza sürerken, deniz arıtma tesisinde de sıkıntı yaşandığını açıkladı.
Deniz arıtma tesisinden 4 bin metreküp su temin edildiğini ancak bu miktarın Mağusa’nın su ihtiyacını karşılamadığını vurgulayan İsmail Arter, bu miktarı artırmak için önceden bir girişim olduğunu ancak resmileşmediğini söyledi.

“6 bin metreküp için protokol imzalandı ama kapasite sıkıntısı var”
Bakanlar Kurulu onayıyla arıtma tesisinden günde 4 bin metreküp su verilmesi için sözleşme olduğunu söyleyen Arter, su ihtiyacının 6 bin metreküpe çıkarması için arıtma tesisini işleten şirket ve Mağusa Belediyesi ile DAÜ arsında protokol imzalandığını söyledi.

Arter, sözleşmede minimum 6 bin metreküp su verilmesi gerektiğinin belirtildiğini ancak kapasitede sıkıntı yaşanması nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini aktardı. Su alımı garantisinin 4 bin metreküp olduğunu bunu da aldıklarını aktaran Arter, tesisin sağladığı 4 bin metreküp suyun kış aylarında 1500 metreküpünün DAÜ’ye gittiğini, geriye kalan 2500 metreküp suyun ise Mağusa halkına verildiğini belirtti.
Yaz aylarında ise öğrenci azlığı nedeniyle DAÜ’ye giden 1500 metreküp su miktarının 1000’e düştüğünü buna bağlı olarak 500 metreküp suyunda bu dönemde elde edildiğini söyledi

“Kuyularımızdan 2 bin metreküp su elde ediyoruz”
Mağusa’nın 4 tane su kuyusundan da yararlandığını belirten İsmail Arter, 1000 metreküp suyun da bu kuyulardan sağlandığını dile getirdi. 

Geçen yıldan elektrik borcu biriken iki su kuyusunun daha olduğunu, bu kuyulardan 1000 metreküp su temin edildiğini de vurgulayan Arter, şunları söyledi:

“Geçmişte Sular İdaresi bu iki kuyuyu, şahıslar ve belediye ortak kullansın diye verdi. Bu nedenle faturanın ödenmesinde sıkıntı yaşandı. Biz göreve geldiğimizde bu iki kuyunun elektrik borcu 400 bin TL civarındaydı. Elektrik Kurumu borçtan dolayı elektriği kesti ve kuyular devre dışı kaldı. Bu kuyuların günde 1000 metreküp verimi var ve önemlidir. Ama kesintiden sonra kış mevsimi geldiği için fazla bir sıkıntı olmadı. Şimdi havalar ısındı, su ihtiyacı arttı ve arka arkaya gelen arızalar nedeniyle bu kuyuların borcunu masaya yatırdık. Kıb-Tek idarecileriyle görüşerek bu borcu mahsuplaştırma için konuşuldu ve ödeyeceğimize dair taahhüt verdik. Dün öğleden sonra itibariyle su kuyularının elektrikleri yeniden bağlandı. 4 olan kuyumuz 6’ya çıktı ve 1000 metreküp elde ettik.”

“Su İşleri Dairesi ile temas içerisindeyiz”
Farklı su bağlantıları olması halinde yararlanmaya devam edeceklerin belirten Arter, Su İşleri Dairesi ile sürekli temas halinde olduklarını söyledi. Güzelyurt’tan gelen suyun tuzlu olmasına rağmen Mağusa’ya nefes aldırdığını da dile getirdi.

Su sıkıntısı nedeniyle ok eleştiriler aldığını ancak bu konuda hiçbir ihmal ve savsaklama olmadığını söyleyen Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, “Depoda olan bir suyu bir başkan ya da idare neden halkına vermesin? Bir belediyenin su bulup halkına vermesi görevidir ve biz bunu sağlamaya çalıyoruz” dedi.

-----------------------------------------------------------------

Vatandaş öfkeli

Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi?

Pembe Özyalçıcı:

“Birkaç haftadır su sıkıntısı yaşıyoruz fakat daha önce de yaz dönemlerinde aynı sıkıntıyı yaşamışlığımız var. Bu sefer daha uzun sürdü, sanırım su borularında bir arıza var. Haftada iki kez su geliyor fakat genelde gece geç saatlerde geldiğinden bahçemizi sulamak için kullanamıyoruz. Sudan ziyade özellikle uzun yıllardır bir türlü tamamen tamir edilemeyen yollardan şikâyetçiyiz. Sürekli farklı nedenlerle (kanalizasyon, yol tamiratı vs…) yollar defalarca kazılıp yeniden kapatılıyor. Çile çekiyoruz… Belediyenin rutin hizmetlerinde bir sıkıntı yoktur. Çöp toplanmasıyla ilgili ilk zamanlar bazı aksamalar yaşanmış olsa da günden güne iyiye gidiyor. Mesela Maraş bölgesinde bir arazi temizlendi ve bu da belediyenin takdir edilmesi gereken bir hareketidir. Her şeyden önce insanların daha bilinçli ve duyarlı davranması lazım. Yerlere çöp atan insanlara ceza verilmesi gerekir. Ayrıca Mağusa tarihi eserler açısından zengin bir ilçedir ve bu tarihi eserlerin daha iyi korunup çevrelerinin de düzenlenmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Turistlerin de sık sık kullandığı umumi tuvaletin de yenilenmesi konusu bence çok önemlidir.”

Cemay Uluğ:

“Su sıkıntısı yaşıyoruz son birkaç haftadır fakat bizim evde 8 tonluk depo olduğu için biz bu sıkıntıyı pek hissetmedik. İşyerimizde zaman zaman hissediyoruz fakat ev için aynı durum söz konusu değil. Belediyenin günlük hizmetlerinden herhangi bir şikâyetim yok. Göze batan bir hatalarını veya ihmallerini görmedim. Seçim döneminde verilen sözlerin çoğu tutulmadı. Salamis yolu için tramvayla ilgili birçok haber okumuştum daha önce fakat hala bir altyapı çalışmasına başlanmadı. Genel olarak memnunuz yani…”

Nilgün Dal:

“Ben çok fazla su sorunu yaşamadım. Evdeki ve işyerindeki depolarımız yeterlidir. Bence önemli olan suyun bilinçli tüketilmesidir. Bazen böyle sorunlar olabilir biz de halk olarak sorun geçene kadar daha bilinçli ve ekonomik su tüketimi yapmalıyız. Hatta su sorunu olmasa bile suyu ekonomik kullanmalıyız. Belediye rutin temizliğin gereklerini yerine getiriyor fakat halk daha özenli olmadan belediye tek başına hiçbir şey için yeterli değildir. Çocuğunun bezini sokağa atan insanların temizliğini belediye yapamaz. Sokak hayvanlarından da şikâyet ederken aynı hatayı yapıyoruz. O hayvanları sokaklara mahkûm edenler de yine bizleriz aslında. Önce kendimizi düzeltmeye başlamalıyız toplum olarak.”

Fatih Kılıç:

“İki haftayı geçti su kıtlığı yaşıyoruz ve artık tankerlerle su satın almaya başladık.  Daha önce de su sıkıntısı çekiyorduk fakat ilk kez bu kadar uzun süreli oldu. Tüm Mağusa genelinde aynı sorun var ve sanırım büyük bir arıza söz konusu. Belediye temizlikle ilgili gerekenleri yapıyor fakat çevre düzenlemesiyle ilgili bir çalışma görmedim. Özellikle kale içerisinde esnafın dükkânlarının olduğu bölgede bazı esnaf yola kadar yayılmış durumda. İnsanlara neredeyse yürüyecek yer kalmıyor ve şikâyetimizden sonra uyarı için gelen zabıtalara da kafa tutan esnaflar var. Diğer yandan çarşı içerisindeki binaların kiraları çok yüksek ve bomboş duran birçok dükkân var. Bu turizm açısından da olumsuz bir etki yaratıyor.”

Muhammet Barlas:

“Son dönemde yaşanan su sıkıntısı herkesi kötü etkiledi fakat bundan daha önemli sıkıntılarımız da var. Özellikle esnafın yollara kadar inmesi ve yaya yolunu işgal etmesi turistlerin rahatça dolaşmasına engel oluyor. Belediyenin bu konuyu da mutlaka denetlemesi gerek. Diğer günlük hizmetlerde büyük bir sıkıntı yok.”

Sabri Umay:

“Ben Tuzla’da kalıyorum ve su sıkıntısı çekiyoruz. 3 günde bir gelmesine rağmen çok kısa süre su verildiği için yeterli değil.  Bizim evde kuyu var fakat ona da güvenemiyorum ve kuyusu olmayanlar ne yapacak? Su sorununun yanı sıra yine önemli sorunlardan biri de trafiğe kapalı olan fakat hiç kimsenin bu kurala uymadığı İstiklal Caddesi’nin zabıtalar kontrolünde trafiğe kapatılması gerektiğidir. Turistler alış veriş yaparken boru çalan arabalar veya süratli bir şekilde gelip geçen motorlular hem tehlikeli hem de rahatsız edicidir. Bu cadde kesinlikle araçlara kapanmalıdır. Yıllardır bu kurala hiç kimse uymuyor. Belediye ile ilgili belirgin başka bir sıkıntımız yok.”

Ertan Demirağ:
“Mağusa’nın son dönemlerde böyle bir su sıkıntısı var fakat başka yerlerde de aynı sıkıntılar var. Arıza kaynaklı olduğu söylenir ve yaz dönemine denk gelmiş olması oldukça sıkıntı yarattı. Kısa zamanda çözümlenmesi gereken bir sorun çünkü Kıbrıs gerçekten çok sıcak bir ülke ve susuzluk en büyük sorun.”

Kenan Tuncay:
“birkaç haftadır su sıkıntısı var ve uzun zamandır bu kadar uzun süren su sorunu yaşamamıştık. Tankerlerle su çağırmaya başladık. Berber, kahveci gibi insanlar özellikle daha çok sıkıntı yaşıyorlar. Onların işlerini yapabilmeleri için su birincil ihtiyaçları. Seçim döneminde vaat edilen birçok hizmet henüz başlanmadı bile. Özellikle tramvay yolu projesinin olduğunu söyleyen başkandan konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Sinek sorunu hala devam ediyor fakat bu sadece Mağusalıların yaşadığı bir sorun değil ve iki günde halledilemeyeceğinin de farkındayım. Rutin belediye hizmetleri yolunda fakat herhangi bir büyük açılım yok.”

Mehmet Ali Kağan:
“Son dönemlerde su sıkıntısı yaşıyoruz fakat diğer tüm hizmetlerden memnunuz. Çevre temizliği geç başlasa da şimdi daha kontrol altında. Çarşı içerisindeki yol kesinlikle yayalaştırılmalıdır ve araçlar girememelidir. Yayalar için hem tehlikeli hem de rahatsız edici bir durum. Belediyenin bu konuya mutlaka eğilmesi gerek.”

Bu haber toplam 3592 defa okunmuştur