1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "GuyFawkes" ile kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü
GuyFawkes ile kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü

"GuyFawkes" ile kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü

İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan "GuyFawkes" maskeli binlerce kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü düzenledi.

A+A-

İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan "GuyFawkes" maskeli binlerce kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü düzenledi.

Uluslararası hacker grubu "Anonymous" tarafından dünya genelinde yapılan gösterinin İngiltere ayağında, mevcut düzene karşı İngiliz halkının uyanışının anlatıldığı "V forVendetta" filmindeki başkahramanın da taktığı GuyFawkes maskeli protestocular, başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda toplandı.

Bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi'nden Parlamento binasına doğru yürüyen protestocular, kapitalizm karşıtı sloganlar attı. Binlerce maskeli gösterici ayrıca, barış işaretli bayraklar ile üzerinde "Tek bir çözüm var: Devrim" yazılı pankartlar taşıdı.

Parlamento binasından Kraliçe 2. Elizabeth'in resmi konutu olan Buckingham Sarayı'na yürüyen ve burada bir süre monarşi karşıtı sloganlar atarak, havai fişekleri patlatan göstericiler, şehrin en kalabalık alışveriş caddelerinden Piccadilly ve Oxford caddelerinde trafiğin kapanmasına neden oldular. Göstericiler ayrıca, İngiliz yayın kurumu BBC binasının önüne giderek, "BBC utan" sloganları attılar ve kurumun yayınlarını eleştirdiler. Protestocuların burada bir süre BBC binasının camlarını yumrukladıkları görüldü.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı protesto boyunca kimi zaman polis ile protestocular arasında arbede yaşandı. Göstericiler özellikle parlamento önündeki meydan ile Buckingham Sarayı önüne güvenlik nedeniyle kurulan bariyerleri tekmeleyerek, bariyerleri aşmak istedi. Londra polisi ise göstericilere engel oldu.

Protestonun Parlamento binası önünde son bulmasını bekleyen polis, göstericilerin Londra sokaklarında ilerlemeye devam etmesi üzerine güvenlik önlemlerini arttırdı.

İngiliz tarihinin en büyük vatan haini olarak kabul edilen İngiliz asker GuyFawkes, dönemin monarşisine karşı gelmiş ve 5 Kasım 1605'te parlamentoyu barut fıçılarıyla havaya uçurma girişiminde bulunmuştu. GuyFawkes'ın yakalanması ve saldırı planının başarısız olması, İngiltere genelinde her yıl 5 Kasım'da havai fişekler atılarak kutlanıyor.

(AA)

Bu haber toplam 1253 defa okunmuştur