1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Güvenlik' İhalesi MAHKEMELİK
Güvenlik İhalesi MAHKEMELİK

'Güvenlik' İhalesi MAHKEMELİK

Merkezi İhale Komisyonu’nun “hastanelerin güvenliği” için açtığı ihaleye en düşük teklif ile katılan ARYA Güvenlik, ihaleyi alamadı, Komisyonu’nun verdiği kararında ‘şaibe’ olduğunu iddia etti

A+A-

YENiDÜZEN (Özel)

Hastanelerin güvenliği ile ilgili açılan ihale ve kararına, ihaleye katılan ARYA Güvenlik Ltd., Merkezi İhale Komisyonu’nun ‘şaibeli karar’ verdiğini iddia ederek, konuyu yargıya taşıyor.
ARYA Güvenlik Direktörü Yüksel Kebapçı, yaptığı açıklamada, “En düşük fiyat teklifi AYRA Güvenlik tarafından verildi, ancak Merkezi İhale Komisyonu Değerlendirme Heyeti tarafından verilen teklifin hiçbir gerekçeli açıklama yapılmadan ‘Aşırı Düşük Teklif’ kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle firmamız elendi” dedi.
İhale Komisyonu Başkanı Asım Öner, “Verilen teklifte, işçilik ve katkı payları dahil toplam fiyat hesaplandı. Hesaba göre şirketin çalıştırılacağı kişilere asgari ücretin altında maaş ödeyeceği sonucuna vardık. Bu durumu da 'düşük teklif' olarak değerlendirdik ve geçersiz saydık” dedi.  
İhale Komisyonu Başkanı Asım Öner, konu hakkında YENiDÜZEN’e açıklama yaparak,
Öner, Arya Güvenlik Şirketi’nin verdiği  2 teklifinde de asgari ücretten az ücret uygulaması görüldüğünü ifade ederek, tekliflerin bu nedenle geçersiz sayıldığını söyledi.

Konu yargıya taşınıyor…
ARYA Güvenlik Direktörü Yüksel Kebapçı, ihale süreci sonrasında, konuyu bugün yargıya taşıyacaklarını ifade ederek, süreç hakkında şu açıklamayı yaptı:
“11 Şubat 2015 tarihinde Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı tarafından hastanelerin güvenlik İhalesi ile ilgili şaibeli karar verdi ve devlet bu kapsamda zarara uğratıldı.
Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi ve İskele Sağlık Merkezi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 015/2015 sayılı kararına itiraz ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 012/2015 sayılı kararına itiraz edildi.
İhale kapsamında,Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi, İskele Sağlık Merkezi ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için en düşük fiyat teklifi  AYRA Güvenlik tarafından verildi, ancak Merkezi İhale Komisyonu Değerlendirme Heyeti tarafından verilen teklifin hiçbir gerekçeli açıklama yapılmadan“Aşırı Düşük Teklif” kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle firmamızın elendiği MİK tarafından bildirildi.
KKTC Devlet İhale Tüzüğü’nün 14 md (5) fıkrasında ve 017/2015 Sayılı İhale’nin Genel Şartnamesi 21 md. (1) fıkrasında; “İhale Komisyonu verilen teklifleri değerlendirirken, keşif bedeli ile teklif edilen bedeller arasında veya teklif edilen bedellerin kendi aralarındaki oransal farklılıklara göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.” hükmüne göre komisyon tarafından işlem yapılmadı. Firmaya yasalar ve ilgili tüzük gereğince tatmin edici açıklamada bulunulmadı ve komisyon üyeleri bu netice bakımından kararlarında keyfi hareket etmeleri suretiyle devleti zarara uğrattı.
Ayrıca söz konusu kararları incelediğimizde;Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi ve İskele Sağlık Merkezi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 015/2015 kararı gereği, ihaleyi alan ilgili şirket ile (38.692.50 TL/AY) ile AYRA arasında sadece 232.5TL (38.460TL/AY) fark bulunduğu ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 012/2015 sayılı kararı gereği, ihaleyi alan şirket (21.373 TL/AY) ile AYRA arasında sadece 220TL (21,153TL/AY) bir fark bulunduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda belirtilen cüzi farklar ve 2013 ve 2014 yılında Yatılı Devlet Hastanelerin Güvenlik İhalelerinde o günkü şartlardaki asgari ücret ve ihale karar gerekçeleri incelendiğinde; AYRA Güvenlik tarafından verilen her iki teklifin aşırı düşük olarak değerlendirilmeyeceği kanaatindeyiz.
Merkezi İhale Komisyonu’nun daha önceki kararları paralelinde teklif verildi, bu komisyonun verdiği bu kararla kendisiyle çeliştiğini, yasa, tüzük, genel şartname ve idari şartname hilafına hareket etmeleri nedeniyle söz konusu ihaleye şaibe karıştı.
Merkezi İhale Komisyonu bu kararlarını verirken idari bir hata da bulunduysa eğer söz konusu hatanın düzeltilmesini bekliyoruz.
Eğer ki söz konusu hata komisyonun keyfi bir uygulaması neticesinde yapıldıysa 27/2013 İyi İdare Yasası’nın firmaya ve her vatandaşa tanıdığı; komisyon tarafından firmanın uğradıkları zararın giderilmesi için yargı yoluna başvurulacak. Kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet veren komisyon üyelerine mahkeme tarafından tespit edilecek kusur oranında bu zararın rücu kendilerinden edilmesini takip edecek ve bu kapsamda mutlaka Tazminat Davası açılacak.
Geçen son yıllarda söz konusu komisyon aleyhine bugüne kadar 30 civarında dava açıldı. Verilen kararların şeffaflık ve açıklık ilkesi ile hakkaniyet kurallarına göre verilmesi gerekir ve verilen bu son keyfi karar bardağı taşıran son damla oldu.
Komisyon üyeleri bu kararlarıyla ilgili yasa, tüzük, genel şartname ve idari şartname hükümlerine aykırı hareket etti. Derhal Sayıştay Başkanlığı’nın ilgili komisyonun son yıllarda verdikleri kararları incelemeye almaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Üyeler derhal istifa etmelidir.”

Bu haber toplam 2369 defa okunmuştur