1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GÜVEN YARATICI BAŞLANGIÇ
GÜVEN YARATICI BAŞLANGIÇ

GÜVEN YARATICI BAŞLANGIÇ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa en erken zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması için yorulmak bilmeden çalışmayı taahhüt ettikleri

A+A-

Liderlerin Birleşik Federal Kıbrıs’a yönelik ortak vizyonlarıyla ilgili ayrıntılara inmeye başladığını kaydeden Eide, görüşmenin çok olumlu ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini dile getirdi.

Yedi ay aradan sonra yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen Akıncı ile Anastasiadis yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde yer alan ve saat 10.05’de başlayan görüşme 13.51’de sona erdi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, görüşme sonrasında liderler adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

“Ayda en az iki görüşme, bir sonraki görüşme 28 Mayıs’ta”
Liderlerin önümüzdeki aylarda sürecin nasıl olacağıyla ilgili fikir birliğine vardığını söyleyen Eide, Akıncı ve Anastasiadis’in ayda en az iki kez bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını ve bir sonraki görüşmenin 28 Mayıs Perşembe günü olacağını kaydetti. Müzakerecilerin ise liderler görüşmelerinin arasında yoğun bir şekilde destekleyici şekilde bir araya geleceğini dile getiren Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in ilerleyen saatlerde ilk görüşmelerini gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Güven Artırıcı Önlemler
Eide, karşılıklı taahhütlerinin bir göstergesi olarak Akıncı ve Anastasiadis’in her iki toplumun da yararına olacak bir dizi güven artırıcı önlem üzerinde çalışma konusunda anlaştığını da kaydetti.
Anastasiadis’in Kuzey Kıbrıs’taki 28 Mayın tarlasıyla ilgili koordinatı Akıncı’ya sunduğunu, Akıncı’nın ise geçiş kapılarında Kuzey’de uygulanan form doldurma uygulamasının yarından itibaren kaldırılacağını açıkladığını söyleyen Eide, liderlerin ayrıca iki toplumu bir birine yakınlaştıracak kültürel olaylar düzenleyecek bir komite kurulmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi.

Her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemini vurguladığını ve bu insani konuda birlikte çalışma kararı aldığını kaydeden Eide, liderlerin önümüzdeki süreçte sosyal görüşmeler gerçekleştirerek her iki tarafca da kabul edilebilir bir çözüme yönelik birlik ve beraberliklerini göstereceklerini ifade etti.
Eide, liderlerin bu bağlamda 23 Mayıs Cumartesi günü birbirlerine ziyaretlerde bulunacaklarını da kaydetti.

---

Kıbrıslı Türk Lider Akıncı: “Sürecin en hızlı şekilde, tarafların yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef”

Kıbrıslı Türk Lider  Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde ve her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı. Akıncı, Güney Kıbrıs ile atılacak tüm olumlu adımlar yanında kapsamlı çözüm gerekliliğini ve onun ihtiyacını hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü asıl olan odur. Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine gireceği, gelecek kuşaklarımızın belirsizlikten kurtulacağı yeni bir dönem ancak böyle oluşacak” dedi.

Akıncı, bütün yaptıkları ve yapacaklarının hep o temel alınarak, hizmet eder şekilde olacağını söyledi. Tercihen bu yıl sonuna kadar bir çıkış yolu bulunursa, bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş “bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı” yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti. Akıncı, ara bölgedeki Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden Cumhurbaşkanlığı’na dönüşte basına açıklamalarda bulundu.

“Liderlerin sürece daha fazla katılması kararlaştırdı”

Akıncı, dünkü liderler görüşmesinin çok verimli ve yararlı geçtiğini söyledi.
Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades’le birlikte gerçekleştirdikleri sosyal gecenin ardından, görüşmeyle kapsamlı müzakerelerin ilk adımını attıklarını ifade eden Akıncı, toplantı sonrasında açıklanan metinde de görüleceği üzere liderler olarak sürece daha fazla katılmayı kararlaştırdıklarını vurguladı.

“Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yok”
Akıncı şöyle devam etti: “Hedef bellidir. Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü 11 Şubat 2014 uzlaşması çerçevesinde elde etmektir. Buna ulaşmaktır. Bu çerçevede de mümkün olan en hızlı şekilde hareket etmektir. Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yoktur.”

Tercihen bu yıl sonuna kadar bir çıkış yolu bulunursa, bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş “bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı” yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti. Akıncı, yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde, her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı.

“Vize kağıtları artık doldurulmayacak”
Akıncı dün Anastasiades’in 28 mayın tarlasıyla ilgili koordinatları içeren bir belgeyi kendilerine sunduğunu, kendilerinin de bir süredir hükümetle işbirliği içinde çalıştıkları ve emniyet mensuplarıyla konuştukları kararı hem K.Rum Yönetimi’ne, hem de kamuoyuna duyurduklarını anlattı.
Geçişlerde kullanılan vize kağıtlarının artık doldurulmayacağını anlatan Akıncı, böyle bir gerekliliğin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Vize kağıtları nedeniyle Türk tarafına geçmeyen bir çok insan olduğunun bilindiğine dikkat çeken Mustafa Akıncı, “Konu sadece bir kağıt doldurma konusu değildi. Bu kağıtların üzerinde vize ibaresi yer alıyordu. Dolayısıyla bir taraftan öbür tarafa geçerken vize alınmış gibi bir muameleye tabi olmayı arzu etmeyen çok sayıda insan olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla onlar bakımından da bu zorluk aşılmış oluyor” dedi.

Bu uygulamayla iki taraf arasındaki geçişlerin daha ileri boyutlara taşınmış olması temennisinde bulunan Akıncı, “Bugün sabah polis müdürlüyle görüşerek, kendisinden güneye geçerken bir vatandaş nasıl arabasından inmiyor ve polis vatandaşın ayağına gidip notlarını alıyorsa, bizim uygulamamızın da bu şekilde sağlanmasını istedik” şeklinde devam etti.

Konunun sadece form doldurma olayı değil, vatandaşın arabadan inmemesi konusu da olduğunu vurgulayan Akıncı, bugünden itibaren uygulamanın bu çerçevede olacağına inanç belirtti.

“23 Mayıs’ta yeniden buluşacağız”
Mustafa Akıncı, Anastasiades ile 23 Mayıs Cumartesi günü yeniden buluşacaklarını belirtti.
Sosyal ilişkileri kapsamlı müzakereler paralelinde yer almasının yararı olduğunun açık olduğunu kaydeden Akıncı, bu bağlamda 23 Mayıs’taki görüşmenin yer ve saatinin daha sonra bildirileceğini söyledi.

“Ortak bir kültür komitesi kurulacak”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ayrıca ortak bir kültür komitesi kurmayı kararlaştırdıklarına dikkat çekerek, bu konuyu da çok fazla önemsediğini vurguladı.
Akıncı, kendisi 1987 yılında belediye başkanlığı yaptığı dönemde, Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu’nun ilk kez Güney Kıbrıs’a gittiğini ve tamamen Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir topluluğa Türkçe bir oyun sahnelediğini anımsattı. Akıncı, iki halk ve iki toplumun yakınlaşmasını sağlayacak en önemli araçlardan birinin kültür ve sanat olduğunu kaydetti.

“Kültür ve sanat sınır tanımaz”
Akıncı, kültür ve sanatın sınır tanımadığını ifade ederek, “Sosyal temaslar olacak, kültür komitesi kurulacak, güven arttırıcı adımlar atılacak. Bugün bir başlangıç. Bunların arkası gelecek, bunları zamanı geldikçe sizlerle paylaşacağız. Bunlar çok olumlu, iyi adımlar” dedi.

Akıncı şöyle devam etti: “Bunları yaparken de bir yandan kapsamlı çözüm gerekliliğini, onun ihtiyacını hiçbir zaman akıldan çıkarmayacağız. Çünkü asıl olan odur. Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine gireceği, gelecek kuşaklarımızın belirsizlikten kurtulacağı yeni bir dönem ancak böyle oluşacaktır. Bütün bu yaptıklarımız ve yapacaklarımız hep o temel alınarak hizmet eder şekilde olacaktır.”
Akıncı, görüşmelerin ve atılan adımların her iki topluma yarar getirmesi ve hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Güven yaratıcı önlemler konusunda başka düşünülenler de var”
Açıklamaları ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı, güven yaratıcı önlemler konusunda başka düşünülenler de olduğunu ve bunların uzlaşıldıkça açıklanacağını belirtti.
Akıncı, “Bazı konular vardır ki hiç sıkıntı yoktur. Hemen önümüzdeki günlerde duyurulabilecek. Bazı konular vardır ki biraz daha çalışmak lazım. Ancak anlayış iyidir. Hayatı kolaylaştıracak adımları yeri geldikçe sık sık açıklayacağız” dedi.

Müzakereciler bir araya geldi
Yeni müzakere süreciyle birlikte dün sabah liderler arasındaki görüşmede varılan mutabakat uyarınca müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis saat 16.00’da bir araya geldi.
Ledra Palaca’ta yapılan görüşme, yeni süreçte müzakereciler arasındaki ilk görüşme özelliğini taşıyor.

---

Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis: “Çok olumlu bir havada geçti”
Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis,  Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmelerinin “çok olumlu bir havada” geçtiğini söyledi. Anastasiadis eski Lefkoşa Havaalanı’nda 4 saat süren ilk liderler görüşmesi sonrasında K.Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilere görüşmeyi değerlendirdi.
Akıncı ile görüşmesinin çok olumlu bir havada geçtiğine vurgu yapan Anastasiadis “bu şekilde çalışarak çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Anastasiadis iki tarafın güven yaratıcı önlemlerle ilgili önerileri sorulduğunda ise şunları söyledi:
“Daha ilk başlangıç aşamasında bulunuyoruz. Müzakerecilerimize önerilecek ve kararlaştırılacak bir dizi önlem üzerinde çalışmaları için yetki verdik. Dolayısıyla ön hazırlık için birkaç gün gerekiyor ki muhtemelen 28 Mayıs’taki bir sonraki görüşmemizde vatandaşların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik daha çok ve daha somut önlemler açıklayabilelim.”

---

BM Genel Sekreteri Ban, müzakerelerin başlamasından memnun
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs'ta Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin öncülüğünde iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu bildirdi. BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs'ta iki tarafın liderinin, sorunun biran önce çözülmesi için 11 Mayıs'taki yemekte ifade ettikleri kararlılığı selamlayan Ban, iki liderden de yakalanan fırsatı, kapsamlı ve somut bir uzlaşıya dönüştürmek için kullanmalarını isteyerek, sorunun çözümünün açıkça iki tarafın da yararına olduğunu vurguladı.

Ban, BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda Kıbrıs'ta karşılıklı rızaya dayalı kapsamlı bir anlaşma için taraflara desteğini sürdüreceğini kaydetti. Rum lider Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar başlanacağı açıklanmıştı.

---

İngiltere, müzakerelerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti bildirdi
İngiliz hükümeti, Kıbrıs müzakerelerinin Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, yaptığı açıklamada, "Kıbrıs barış görüşmelerinin, Birleşmiş Milletler'in ev sahipliğinde dün yeniden başlamasından memnuniyet duyuyorum. Mevcut ivmeyi kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya doğru geliştirmek önemli" ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık'ın iki toplumun anlaşma amacıyla gösterdikleri çabalara tam destek vermeyi sürdüreceğini belirten Lidington, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide'ye de desteklerini yineledi. Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Gemisi'nin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'nin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmeler yedi ay aradan sonra yeniden başlamıştı.

---

TC Dışişleri Bakanlığı: “Hedefimiz en kısa zamanda çözüm”
TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “(Kıbrıs Müzakereleri) Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Bilgiç, bakanlıkta yaptığı olağan basın toplantısında gündeme yönelik konuları değerlendirdi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'in ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs sorunun bir an evvel sonuçlanması ve 2015'in çözüm yılı olması konusunda beklentilerini dile getirdiğini hatırlatan Bilgiç, "Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin Akıncı ile Anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başladığını hatırlatan Bilgiç, sabah 10 itibariyle başlayan toplantıya BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in de katıldığını, toplantıda müzakerelerin yapısı ve sıklığı konusunda karara varılmasının beklendiğini ifade etti.
Sözcü Bilgiç, Türkiye'nin Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini, müzakerenin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülmesini desteklediğini kaydetti.

TAK

Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur