1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Guterres'ten 'Maraş' mektubu
Guterres'ten 'Maraş' mektubu

Guterres'ten 'Maraş' mektubu

Guterres’in mektubunda, kapalı bölge Maraş konusunda BM’nin tutumuna, BM Güvenlik Konseyi’nin konuya ilişkin kararlarına atıfta bulunarak izahat getirdi

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten aldığı mektuba yanıt verip vermeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Haravgi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’e gönderdiği mektubun, Anastasiadis’in Guterres’e gönderdiği 4 Ağustos tarihli mektubuna yanıt teşkil ettiğini, Anastasiadis’in bu mektuba yeniden yanıt verip vermeyeceğinin henüz netlik kazanmadığını yazdılar.

Gazete, Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün konuya ilişkin açıklamasında, Anastasiadis’in Guterres’in mektubuna yanıt verip vermeyeceği konusunda net bir şey söylemediğini belirtirken Anastasiadis’in 16 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu çerçevesinde önemli temaslarda bulunacağını ve Guterres’le de görüşeceğini söylediğini yazdı.

Hristodulidis açıklamasında Guterres’in mektubunun içeriğine de değinerek, Guterres’in mektubunda, kapalı bölge Maraş konusunda BM’nin tutumuna, BM Güvenlik Konseyi’nin konuya ilişkin kararlarına atıfta bulunarak izahat getirdiğini savundu.

Hristodulidis ayrıca, Guterres’in Güven Yaratıcı Önlemlerin her iki tarafça da kabul edilebilir ve ortak olması gerektiğini vurguladığını öne sürdü.

AKINCI’NIN NEW YORK SEYAHATİ

Hristodulidis, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın New York seyahatine de değinerek, Akıncı’nın BM Genel Kurulu’nun gerçekleştirileceği haftadan bir sonraki hafta New York’ta olacağını, Genel Kurul görüşmelerine katılmasının söz konusu olmadığını ayrıca ortak görüşmenin de gündemde olmadığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin raporunun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgilerinin de bulunmadığını ifade eden Hristodulidis, raporun içeriğinden endişe edip etmediğinin sorulması üzerine ise, “gerçekleşmiş şeylerin neler olduklarına dair herhangi bir endişelerinin bulunmadığı” yanıtını verdi.

Fileleftheros gazetesi ise, Anastasiadis’in Guterres’in mektubuna ilişkin tutumunu eleştirerek, Anastasiadis’in söz konusu mektubu 10 gün önce almış olmasına karşın konunun basına dün yansıdığını yazdı.

Haberde, Anastasiadis’in böyle davranarak yanlış hareketlerine bir yenisini daha eklediği ve mektubu önemsiz hale getirdiği yorumunda bulunuldu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Hristodulidis, Türk ve Kıbrıslı Türk yetkililerini yaptıkları açıklamalardan “Crans Montana zirvesi sonrasında bir değerlendirme döneminde bulunduklarının anlaşıldığını” belirterek, Guterres’in çerçevesi dışına çıkan tarafın Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı olduğu iddiasını yineledi.

Politis: “Göndermeden Önce Konuşmuyorlar – Başkanlık BM Genel Sekreterine Mektup Gönderme İhtimali Karşısında Dikkatli”

Alithia: “Türklerin B ve C ve Maraş Planları Sebebiyle Başkan ve Guterres Arasında Mektup Teatisi”

Bu haber toplam 2095 defa okunmuştur
Etiketler : , ,