1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Guterres: “Tarihi bir fırsat kaçırıldı”
Guterres: “Tarihi bir fırsat kaçırıldı”

Guterres: “Tarihi bir fırsat kaçırıldı”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu ‘Kıbrıs Raporu’ndaki gözlemleri

A+A-

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu ‘Kıbrıs Raporu’nda şu ifadelere yer verdi;

  • Değerlendirmeme göre, liderlerin ve ekiplerinin yorulmak bilmez ve kararlı çabaları ve uluslararası toplumun sarsılmaz desteği ile Kıbrıs sonuna kapsamlı çözümün özü neredeyse hazır. Liderler güvenlik ve garantiler ile birlikte kapsamlı çözümün diğer ana konularda stratejik uzlaşmaya yaklaşmıştı. Bu sebeple Crans Montana’da tarihi bir fırsatın kaçırıldığına olan inancım tamdır.
  • Kıbrıs Konferansı’nın kapanmasıyla, iki taraftan da ilerlemenin yollarını üzerine düşünmelerini istedim. Haziran ayının sonunda, Crans Montana’da göründüğü gibi, tüm ana etkinler yerine oturmuş olsa da, inanıyorum ki, süreci ileri götürme ihtimali ve bunun sonunda  ‘Bitiş Çizgisi’ni geçmek, güçlü siyasi irade, cesaret, kararlılık, karşılıklı güven ve tüm tarafların müzakerelerin en zorlu son aşamada risk hesaplaması yapmamaları durumunda, gerçekleşmesi zor görünüyor. Ayni zamanda inanıyorum ki, yenilenmiş müzakerelerin başarılı olup, eş zamanlı referanduma sunulması için, halkların da sürecin çerçevesine dahil edilmesi böylece birleşik bir gelecek için ortak destek oluşturulmalı.
  • Böylece liderlere, toplumlarına ve ilgili tüm taraflara, garantörler de dahil olmak üzere, şartların anlamlı bir sürecin yakın gelecekte yeniden başlatılması için uygun zaman üzerinde düşünmeleri için çağrımı yeniliyorum. Taraflar, Crans Montana’da oluşmak üzere olan stratejik anlaşmayı sonuçlandırmak için ortak karar alır ve gerekli siyasi iradeyi gösterirlerse Birleşmiş Milletlerin, taraflara yardımcı olmak için hazır olduğunu yenilemek istiyorum. Bu sebeple iki yıllık süreç içerisinde yakınlaşmalar ve uzlaşılar neticesinde ortaya çıkan belgeleri muhafaza etmenin yollarını bulmaları konusunda tarafları teşvik ediyorum.
  • İnanıyorum ki, bu kadar karmaşık ve siyasi olarak hassas bir sürecin başarılı olması için, Crans Montana’daki toplantılarda olduğu gibi spesifik kilit konuların paket halinde ele alınması gerekiyor. Gelecekte, kapsamlı çözümü oluşturacak çözüm bekleyen ana konular için stratejik seviyede uzlaşı aranmalı ve ardından teknik seviyede detaylandırılmalı. Stratejik seviyede erken uzlaşı, taraflara, ihtiyaç duydukları, kilit noktaların nihai anlaşmaya dahil edileceği güvencesi vermiş olacak ve böylece geriye kalan teknik konuların tamamlanması hız kazanacak.
  • Uluslar arası finans kuruluşları ve ilgili Avrupa Birliği birimlerine sağladıkları ekonomik destekten dolayı saygılarımı sunmak istiyorum. İyi Niyet Misyonumuzun himayeleri altında uluslar arası kuruluşlarla yürütülen yakın çalışma önemli sonuçlar doğurmuştur. Söz konusu kuruluşlar, liderlere ve müzakere heyetlerine, ekonomik yönden sürdürülebilir bir anlaşmayı tasarlamak,  barışın sağlanmasıyla beklenen ekonomik avantajları maksime etmek ve anlaşma sonrası riskleri azaltmak ve ada genelinde insan güvenliğini sağlamak için vakitli ve yararlı yardım ve destek sağlamıştır. Anlaşmaya varılması durumunda, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para fonu ve Dünya Bankası’nın teşhis değerlendirmeleri, Birleşik Kıbrıs’a hazırlık olarak iki topluma yönelik kapasite geliştirme desteğine dönüştürülmeli.

GUTERRES KIBRIS RAPORU ORİJİNAL METİN

 

Bu haber toplam 2639 defa okunmuştur
Etiketler : ,