1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gürpınar; 'İş kazalarında cezalar YETERSİZ'
Gürpınar; İş kazalarında cezalar YETERSİZ

Gürpınar; 'İş kazalarında cezalar YETERSİZ'

“Cezalarla ilgili yasada tadilat çalışması başlattık. Kazaya sebebiyet verecek işverene uygulanacak olan muhtemel cezalar hafif kalıyor. Onları artırmak için yasal değişiklik çalışmamız var”

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği yasasının uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Ülkede organizasyonsuzluk, denetimlerdeki sıkıntılar ve işverenlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle birçok iş kazası meydana geldiğine işaret eden Bakan Gürpınar, “Son on yılın istatistikleri değerlendirildiğinde, her yıl 250 ila 300 arasında iş kazası olduğu kayıt ediliyor. Bu kazalarda maalesef 6 ile 8 arasında ölümlü iş kazası meydana geldiğini görüyoruz” dedi.

“Bakanlığın denetim kapasitesinin yetersizliği, o iş yerlerine muafiyet getirmez…”

Bakan Gürpınar, “Amacımız daha fazla insanın çalışma yaşamına katılmasıdır. Çalışırken, çalışma güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği sadece bakanlıkla sınırı olmamalı. Başta işverenler olmak üzere herkese görev düşüyor. Bakanlığın denetim kapasitesinin yetersizliği, o iş yerinde çalışma kurallarının uygulanmasından bir muafiyet getirmez. İşverene o kuralları uygulamama hakkı getirmez” ifadelerini kullandı.

Cezalar yetersiz…

Ölümlü iş kazalarının sorumlularına verilen cezanın günümüz koşullarına göre yetersiz kaldığını ifade eden Gürpınar, “O konuda ilgili yasada tadilat çalışması başlattık. Kazaya sebebiyet verecek işverene uygulanacak olan muhtemel cezalar hafif kalıyor. Onları artırmak için yasal değişiklik çalışmamız var” dedi.

 

Gürpınar, ‘Kayıt dışı yaşam’la ilgili de konuştu…
“Yüzde 20 kayıt dışı istihdam”

Bakan Gürpınar, kayıt dışı yaşamla ilgili de bilgi verdi.
Gürpınar, şu an itibarı ile yüzde 20 kayıt dışı istihdamdan söz edilebildiğini belirtti. Gürpınar, “Kayıt dışılık sadece yabancı uyruklularla sınırlı değildir. Ülkede yüzde 20’lerde olan kayıt dışı çalışanın yüzde 10’unu KKTC vatandaşları oluşturuyor” dedi.
Tek sosyal güvenlik uygulamaları ve sosyal sigortalarda yaşanan sıkıntılara da değinen Gürpınar, Sosyal Sigortalarda 30 yılda oluşan mali sorunların birden bire ortadan kaldırılamayacağını vurguladı.

 

‘Belediyeler BORÇLU’

“Tahsilatta sıkıntılar var. Belediyelerin Sosyal Sigortalara toplam borcu 55 milyon civarında”
Gürpınar, “Tahsilatta sıkıntılar var. Özellikle belediyelerimizin Sosyal Sigortalara olan toplam borcu 55 milyon civarındadır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bunun tahsil edilmesi ve yapılandırılabilmesi için belediyeler yasası içerisinde düzenleme yapıldı. Meclis açıldığında, tasarının yasalaşmasıyla, belediyelerin devletten aldığı katkıdan kesinti yapılarak borçlarının sosyal güvelik kurumlarına ödenmesi sağlanacak” dedi.

 

Asgari ücrette zemin bulunmazsa Aralık’ta yasa çalışması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, yeni Asgari Ücret için ise zemin arayışının sürdüğünü ifade etti.
Bakan Gürpınar, asgari ücret için zemin bulunmazsa bile Aralık ayına yeni yasa çalışmasına gidileceğini kaydetti. (BRTK)

Bu haber toplam 1523 defa okunmuştur