1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güneyde Suriye müdahalesine onay yok
Güneyde Suriye müdahalesine onay yok

Güneyde Suriye müdahalesine onay yok

Güney Kıbrıs’ta Meclis’in,Suriye’de çıkması olası bire savaşa “hayır” dediği; adada bulunan İngiliz Üslerinin, Orta Doğu veya başka bir yerde gerçekleşecek operasyonlara herhangi bir şekilde katılmasına “kırmızı ışık yaktığı” haber verildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ta Meclis’in, önceki gün benimsediği bir kararla, Suriye’de çıkması olası bire savaşa “hayır” dediği, öte yandan adada bulunan İngiliz Üslerinin, Orta Doğu veya başka bir yerde gerçekleşecek operasyonlara herhangi bir şekilde katılmasına “kırmızı ışık yaktığı” haber verildi.
Politis gazetesi “Üslere Sert Mesaj” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, kararın Meclisin büyük çoğunluğu tarafından kabul edildiğini, tek olumsuz oyun ise, Vatandaşlar İttifakı milletvekillerinden Nikos Kutsu tarafından kullanıldığını yazdı.
Meclisin Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahaleye taraftar olmadığını anlatan gazete, Meclisin, var olan herhangi bir kimyasal cephaneliğin yok edilmesini ve bununla bağlantılı her şeyin BM’nin özel gücünün kontrolü altına alınmasını önerdiğini yazdı.
Meclisin hükümeti bu görüşü desteklemeye ve Suriye’deki karışıklığın barışçıl bir şekilde çözümü ve demokratik anlamda normalleşme lehinde bir inisiyatif düzenlemeye veya üstlenmeye çağırdığını kaydeden gazete, Meclisin bahse konu kararda, Üslerin Suriye aleyhindeki olası bir savaş operasyonuna katılması aleyhinde bir duruş sergilediğini anlattı.
Gazeteye göre kararda, İngiltere’nin Üs topraklarını saldırı amaçlı olarak kullanamayacağı anımsatılırken, bunun, bağımsız devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali sonucuna sahip olacağı ifade edildi.
Kararda, Meclisin 22 Mart 2012 tarihli kararı da anımsatılırken, Meclisin o zaman, Kıbrıs’taki İngiliz askeri varlığının sonlanmasının değişmez bir hedef olduğunu teyit ettiği ifade edildi.
Haber Fileleftheros gazetesinde “Üslerle İlgili Sözlerle Suriye Kararı… Kıbrıs Meclisi Barışçıl Bir Çözüm İstiyor”, Haravgi gazetesinde ise “Kıbrıs Topraklarından Suriye Aleyhine Hiçbir Operasyon Yok” başlıklarıyla yer aldı.

Sivil Savunma Teşkilatı’ndan tatbikat

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, Güney Kıbrıs’taki Sivil Savunma Teşkilatının, Suriyeli göçmenlerin Güney Kıbrıs’a olası bir şekilde gelişleri konusunda, hazır durumda olduğu ifade edildi.
Sivil Savunma Teşkilatının hazır durumda olup olmadığının teyit edilmesi için, geçtiğimiz Çarşamba günü Larnaka limanında müdahil birimlerin de katılımıyla bir tatbikat yapıldığını anlatan gazete, tatbikattan, Sivil Savunma Teşkilatı ve genel olarak Güney Kıbrıs Yönetimi’nin, Suriye’den göçmenleri kabul etmeye ve onları ülkelerine geri dönene kadar bir süre misafir etmeye hazır olduğu sonucunun çıktığını ekledi.

Yeni gaz maskeleri alınacak

Sivil Savunma Teşkilatının yakın zamanda yeni gaz maskeleri alacağını da haber veren gazete, Sivil Savunma Teşkilatından üst düzey bir yetkilinin, mevcut gaz maskelerinin yılsonuna kadar değiştirileceğini söylediğini iletti.
Gazeteye göre bahse konu yetkili, ancak bu maskelerin yalnızca Sivil Savunma Teşkilatı mensupları için olacağı, çünkü bu tarz maskelerin herkes için alınmasının ekonomik açıdan karlı bir şey olmadığını ifade etti.
(tak)

Bu haber toplam 1977 defa okunmuştur