1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güneyde kamu görevlileri sıkıntıda
Güneyde kamu görevlileri sıkıntıda

Güneyde kamu görevlileri sıkıntıda

Güney Kıbrıs’taki kamu çalışanlarını zor günlerin beklediği; maaşlar ve ödeneklerdeki yeni kesintilerin dışında kamu çalışanlarının, emekliler ve işten erken ayrılanların geride bıraktığı boşluğu da kapatmak zorunda kalacakları haber verildi.

A+A-

2014 yılında Güney Kıbrıs’taki kamu çalışanlarını zor günlerin beklediği; maaşlar ve ödeneklerdeki yeni kesintilerin dışında kamu çalışanlarının, emekliler ve işten erken ayrılanların geride bıraktığı boşluğu da kapatmak zorunda kalacakları haber verildi.
Simerini gazetesi “Kamu İçin Zor Zamanlar... Memurların Maaş ve Ödeneklerinde Kesintiler Tsunamisi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 2014 yılı bütçe taslağında, 338 kadronun kaldırılması ve bazı durumlar dışında yeni istihdamların yapılmasına getirilen yasaklamanın sürmesinin öngörüldüğünü yazdı.
Eğitim alanında 2013-2014 öğretim yılındaki öğretmen sayısının, 2012-2013 öğretim yılındaki öğretmen sayısıyla aynı olacağını yazan gazete, 2014-2015 öğretim yılında ise öğretmen sayısında 325 kişi azaltmaya gidileceğini belirtti.
Haberde bazı kamu dairelerinde memurlara verilen yemeğin kaldırıldığı, vardiya-ek mesai ödeneklerinin düşürüleceğini de aktarıldı.

MUHALEFET 2014 BÜTÇESİNE TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan Simerini gazetesi bir başka haberinde, Güney Kıbrıs muhalefet partileriyle PEO’nun Bakanlar Kurulu’nun onayladığı 2014 bütçesine tepki göstererek, kalkınmayla ilgili giderlerin “tıraşlandığı” eleştirisinde bulunurken, Hükümet ise yaptığı açıklamada tepki gösterenleri kendilerine hakim olmaya ve çatışmalardan kaçınmaya çağırdığını kaydetti.
Habere göre AKEL Meclis Grup Sözcü Vekili Stavros Evagoru, Hükümeti işsizliğin azalması ve kalınma için ödenekler ayırmak yerine kamu ekonomisinde emniyet supabı oluşturma hedefi gütmekle suçladı. AKEL, Maliye Bakanlığı ve Troyka’nın “makasının” mağdurlarının kalkınma ve ödenekler olduğunu savundu.
Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Sözcüsü Eleni Hrisostomu, bütçeye ilişkin endişelerini dile getirdi. Hrisostomu, zorlukların ve ortaya konulan hedeflerin yerine getirilmesi gerektiğinin farkında olduklarını, ancak bütçede neden kalkınmayla ilgili maddelerin yer almadığını anlayamadıklarını belirtti.
Kalkınma giderlerinin çöktüğünden söz ederek, bunun sosyal devletin küçülmesine neden olacağını savunan PEO da, sosyal programların ve nüfusun hassas kesimiyle ilgili giderlerin azaltıldığına dikkat çekti.
Öte yandan Hükümet ortağı DİKO ekonominin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos ise, parti temsilcilerini bütçeyi okuyup yorumlarda bulunmasını istedi.
Kimsenin, ekonomi açısından en iyi günlerin geçirildiğini söylemediğini, bu nedenle kesintiler yapılmasının doğal olduğunu belirten Hasikos, bütçe içerisinde hiç kalkınma olmadığının söylenmesinin abartı olduğunu ifade etti.(tak)

Bu haber toplam 1908 defa okunmuştur