1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney’de bankalar olaylı açıldı
Güney’de bankalar olaylı açıldı

Güney’de bankalar olaylı açıldı

Güney’de yaşanan mali kriz nedeni ile on iki gündür kapalı olan bankalar dün, saat 12.00 itibarı ile kapılarını açtı. Bankaların açılacağı haberi ile birlikte vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren banka önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

A+A-

 

Tanju KONURALP
Güney’de yaşanan mali kriz ile birlikte Euro Grubu ile gerçekleştirilen görüşmeler nedeni ile on iki gündür kapalı olan bankalar dün, saat 12.00 itibarı ile kapılarını açtı. Bankaların açılacağı haberi ile birlikte vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren banka önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Herhangi bir sorun yaşanmaması nedeni ile bankaların önlerinde polisin yanı sıra özel güvenlik görevlileri bekledi. Bankaların açılması ile birlikte bir sıkıntı yaşanmaması için vatandaşlar, beşerli gruplar halinde bankalara alındı. Ledra Caddesi’nde bulunan Laiki ve Kıbrıs Bankalarının önünde yüzlerce insan kuyruk oluşturdu. Fransız oldukları ileri sürülen bir grubun bankaların önünde Türk bayrağı açması ile bir anda ortalık gerildi. Yaşanan olayları Dünya’nın her yerinden gelen basın mensupları canlı yayınladı.
“Beş milyar Euro getirildi”
Avrupa Merkez Bankası, Güney’de nakit sıkıntısı yaşanması önlemek amacı ile beş milyar Euro nakit gönderdi. Dün sabaha karşı özel uçakla getirilen beş milyar Euro’nun ülkeye ulaşmasının ardından saat 12.00’de, bankalar kapılarını açtı. Kıbrıs Rum yetkililer, bankaların bu gün itibarı ile normal mesaiye başlayacağı bilgisini verdi.
“Banka işlemlerine kota koyuldu”
Kıbrıs Rum hükümeti, yurtdışına nakit sermaye kaçışını engellemek adına çeşitli geçici tedbirler uyguladı. Buna göre günlük kişi başı çekilebilecek nakit miktarı üç yüz Euro, ülke dışındaki bankalara para aktarımlarına sınırlamalar getirildi. İşletmelerin günlük beş bin Euro’luk harcama yapmaları kabul görürken, 5 ile 200 Bin Euro’luk şirket alışverişlerinde ise Merkez Bankası özel komitesinin onay vermesi kuralı koyuldu.
“Fransız bir grup Türk bayrağı açtı”
Bankaların hizmet vermeye başlamasından yaklaşık yarım saat sonra, Fransız oldukları iddia edilen bir grup Türk bayrağı açtı. Türk bayrağının açılması ile birlikte bazı Kıbrıslı Rumlar ile bayrağı açan grup arasında arbede yaşandı. Olaya polisin müdahale etmesiyle arbede önlenirken; bayrağı açan kişiler polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Bayrağı açan kişiye neden Türk bayrağı açtığına yönelik soruya ise kişi “Türk bayrağını seviyorum” cevabını verdi. Olayın dinmesi ile birlikte Türk bayrağını alan Rum vatandaş, bayrağı kalabalık bir gurubun ve habercilerin ortasında yaktı.

Mevduat sahipleri ne dedi?

 

Haberin detayları Yenidüzen Gazetesi'nde

Bu haber toplam 2150 defa okunmuştur
Etiketler : , ,