1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney, özellleştirmeye karşı sokakta
Güney, özellleştirmeye karşı sokakta

Güney, özellleştirmeye karşı sokakta

Güney Kıbrıs’ta, Özelleştirme Yasası’nın Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasını protesto eden 5 bin çalışan, dün yollara döküldü

A+A-

Troyka’nın mali yardım için şart koştuğu, Güney Kıbrıs’taki Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) özelleştirilmesiyle ilgili yasanın önceki gün Bakanlar Kurulu tarafından onaylaması, Telekomünikasyon İdaresi (CYTA-ATİK), Elektrik İdaresi (AİK) ve Limanlar İdaresi çalışanlarının büyük tepkisine yol açtı. CYTA ve AIK’te çalışan 5 bin kişi dün memorandum karşıtı ilk geniş kapsamlı grevlerini yaptı. Dün yaşanan grevler, Güney Kıbrıs’taki sendikal hareketin, hükümetin uygulamakta olduğu Troyka’nın memorandum gereklerine karşı yapılan ilk geniş ölçekli tepki oldu.
AİK’in sabah 7 ve akşam 7 saatleri arasında yaptığı 12 saatlik grev yüzünden daha az elektrik üretimi yapılmasından dolayı, kesintisiz elektrik akışı yoğun şekilde etkilendi.
24 saatlik grev yüzünden limanlardaki ticari faaliyetler felç oldu. Limasol limanındaki gemiler ve konteynerler içerisindeki ürünlerin limanda mahsur kaldı.


4’üncü dilim için şart koşuldu

Diğer yandan Kıbrıs Rum yazılı basını Özelleştirme Yasası’nın Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasına dün geniş yer verdi. Maliye Bakanlığının Meclis’e gönderdiği mektupla, özelleştirme yasasının 6 Mart tarihine kadar oylanması gerektiğini bildirdiğini yazan Fileleftheros, Troyka’nın o tarihte, kredinin 4’üncü diliminin serbest bırakılması için şart koştuğu faaliyetleri hayata geçirme konusunda, Güney Kıbrıs’ı değerlendirmeye tabi tutacağını belirtti.
Yasanın onaylanması için basit çoğunluk gerekeceğine de dikkati çeken gazete, öte yandan, muhalefet ve çalışanların hükümetin bu meseledeki kararını ciddi bir şekilde eleştirdikleri bir sırada, Başpiskopos Hrisostomos’un ise hükümetin icraatlarına destek belirttiğini ve özelleştirmelerin ilerlemesi gerektiğini söylediğini iletti.
Gazeteye göre, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulunan Güney Kıbrıs hükümet Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos ise, DİKO bakanlarının tavrını yorumlamaktan kaçındı, öte yandan özelleştirme yasasının onaylanmasını ise hükümetin memorandum karşısındaki taahhütlerinden kaynaklanan “normal bir gelişme” olarak nitelendirdi.
Papadopulos, hükümetin niyetinin, endişelerinin göğüslenmesi için, bütün süreç sırasında çalışanlarla istişarede bulunmak olduğunu da sözlerine ekledi. Yasanın incelenmesinin, önümüzdeki Pazartesi günü Güney Kıbrıs Meclisi Maliye Komitesi huzurunda başlayacağını kaydeden gazete, toplantının, Hükümet ile Muhalefet arasındaki anlaşmazlığa sahne olacağını kaydetti.
Haberde, özelleştirmelerin hedefinin, 2018 yılına kadar 1,4 milyar Euro toplanması olduğu da ifade edildi.

Maliye Bakanlığı yasanın faydalı etkileri olacağını düşünüyor

Maliye Bakanlığının ise yasanın onaylanmasının Güney Kıbrıs ekonomisine faydalı etkileri olacağını düşündüğünü ileten gazete, Maliye Bakanlığının, yasanın onaylanmasıyla, istihdam, iş koşulları ve tüketicilerin haklarının iyileşmesini beklediğini aktardı.
Simerini gazetesi ise “İç Cephe Savaş Alanı” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde,Güney  Kıbrıs iç cephesinin gerek ekonomi, gerek Kıbrıs sorunu açısından savaş alanı görüntüsüne sahip olduğunu yazdı.
Bakanlar Kurulunun özelleştirmelerle ilgili yasayla “oku yaydan çıkardığını” ve DİKO’nun hükümet kararlarından uzaklaştığına dair ilk mesajı gönderdiğini yazan gazete, DİKO’nun bakanlarının oylama sırasında çekimser kaldıklarını, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ise yasa hakkında değişiklik önerisinde bulunmaya hazırlandığını belirtti.
Haberde, AKEL, EDEK, Ekologlar ve Çevreciler aynı zamanda Vatandaşlar İttifakının hükümete öfkeli oldukları da belirtildi.
Haberde, DİKO’lu bakanların Hükümetin DİKO ile olan iletişim köprüsünün yıkılmaması için çekimser kaldıkları belirtildi.

İki kuruma kilit vurdular

Alithia gazetesi haberinde, Güney Kıbrıs Meclisi’nin  “yaşam döngünü tamamlayan” iki kamu iktisadi teşebbüsüne resmi olarak kilit vurduğunu yazdı.
Haberde bahse konu kurumların, Güney Kıbrıs Süt Endüstrisi Kurumu ile Rum Şarap Ürünleri Kurumu olduğu belirtildi. TAK

Bu haber toplam 1603 defa okunmuştur