1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs’tan Türkiye’ye ARAŞTIRMA TEPKİSİ
Güney Kıbrıs’tan Türkiye’ye ARAŞTIRMA TEPKİSİ

Güney Kıbrıs’tan Türkiye’ye ARAŞTIRMA TEPKİSİ

Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyinde, Limasol ve Larnaka açıklarında yapacağını duyurduğu doğal gaz ve sondaj çalışması ses getirdi. Kıbrıslı Rum siyasiler “müzakereler durabilir” açıklaması yaptı

A+A-

 

 

Türkiye’nin, Kıbrıs’ın güneyinde yapacağını duyurduğu ‘sismik araştırma’ Kıbrıslı Rum siyasilerden sert tepki gördü: Müzakereler durabilir.
Türkiye, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) bulunan ve ENI-KOGAS şirketinin doğal gaz arama ve sondaj haklarını aldığı 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde sismik araştırma yapacağını duyurdu.
Kıbrıs (Rum) hükümeti, bu duyuruyu “müzakerelere yönelik kışkırtma” olarak nitelendirdi.

Politis: Müzakereler boğuluyor

Politis gazetesi manşet ve iç sayfalarından “Sondajlara Engel Koyuyorlar – Hükümet Müzakereleri Kesme Uyarısında Bulundu – MEB Müzakereleri Boğuyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin Cuma günü yayınladığı bir “Navtex’le” (seyir duyurusu) Güney Kıbrıs’ın MEB’i içerisinde yer alan 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin bir bölümünü kapattığını iddia etti.
Gazete, Türkiye’nin yayımladığı Navetx’de, ilk kez Güney Kıbrıs’ın MEB’inde yer alan ve yabancı şirketler tarafından sondaj çalışmaları gerçekleştirilen bir bölgeyi bağladığını, söz konusu Navtex’le Türkiye’nin, Larnaka ve Limasol açıklarında bulunan 2,3 ve 9 numaralı parsellerin içinde yer alan bir bölgede 20 Ekim-30 Aralık 2014 tarihleri arasında sismik araştırmalar gerçekleştireceğini duyurduğunu belirtti.
Haberde, Türkiye’nin bu tarihler arasında bağladığı alanlardan gemi geçişlerini yasaklamış olduğu da iddia edilirken söz konusu parsellerde sondaj gerçekleştirme haklarına sahip olan ENI-KOGAS şirketinin hali hazırda 9’uncu parselde sondaja başladığı hatırlatıldı.


(TAK)

Bu haber toplam 1604 defa okunmuştur