1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney basının iddiası: “2015’te her şey bitecek”
Güney basının iddiası: “2015’te her şey bitecek”

Güney basının iddiası: “2015’te her şey bitecek”

Fileleftheros “2015’te Her Şey Bitecek” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın 2016’da seçim sürecine girecek olmasının müzakerelerin ortamını etkileyeceğine inanan BM’nin yıl sonuna kadar olan süreyi önemli zaman gören ve üç ay içerisinde yeterli ilerleme ka

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve grubunun, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasıyla birlikte, izleyeceği iki eksenli taktiği belirlediği haber verildi.

Haftalık Kathimerini “BM Müzakerelere Katalizör Müdahalede Bulunmak İstiyor... Kıbrıs MEB’inde Yeni Bir Krizi Önlemek İçin Maraton” başlıklı haberinde eksenlerden birinin öneriler sunmak, ikincisinin de kısa zamanda önemli sonuçlar alınarak hidrokarbonlarla ilgili yeni bir kriz çıkmasını önlemek olduğunu yazdı.

Eide’nin, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının tezleri arasında faklılıklar bulunan noktalarda yakınlaşma olabilmesi hedefiyle öneriler sunarak etkin müdahalede bulunmaya çalışacağını yazan gazeteye göre tarafların, müzakerelerin ikinci aşamasında tarafların sunduğu tezleri inceleyen BM Kıbrıs Grubu, Kıbrıs sorununun bazı yönlerinde zorluklar görülse de taraflar arasında, köprü kurulamayacak anlaşmazlık bulunmadığı sonucuna vardı.
Gazete Eide’nin, kısa zamanda önemli sonuçlar alınıp hidrokarbonlarla ilgili yeni bir kriz çıkmasını önlemek maksadıyla prosedürde, müzakereleri hızlandırılacak değişiklikler yapmaya çalışacağını belirterek özetle şunları ekledi:
“Eide, süresi 6 Nisan’da dolacak NAVTEX’in yinelenmeyeceği ve Barbaros’un bölgeden çekileceği konusunda Ankara’dan ilke teyidi almış olmasına karşın Türkiye’nin nihai tavrı Lefkoşa’nın MEB’deki araştırma sondajlarının ertelenmesine bağlı olacak. Bu nedenle BM, hidrokarbonlar konusunda gerek Kıbrıs’ta gerek uluslararasında yaşanan nahoş gelişmeleri de dikkate alarak ENI’nin vereceği üç aylık teknik arayı iyi kullanmak istiyor.

3 ayda kapsamlı çözüm beklenmiyor ancak...

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs sorununa üç ay içerisinde kapsamlı bir çözüm bulunmasının beklenmemesine rağmen bu sürenin, Kıbrıs MEB’inde yeni bir kriz çıksa bile iki tarafın müzakerelerden ayrılmasını imkansız hale getirecek görüş birliklerine varılması için gayrı resmi bir takvim sağladığına vurgu yapıyor.

BM’den diplomatik kaynaklar basına, Kıbrıs müzakerelerinin zor görülen konulardan başlamasını istedikleri bilgisini sızdırsalar da öğrendiğimize göre Eide’nin Kıbrıs Rum liderliğiyle geçen hafta yaptığı temaslardan böyle bir sonuç çıkmıyor.”

Fileleftheros “2015’te Her Şey Bitecek” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın 2016’da seçim sürecine girecek olmasının müzakerelerin ortamını etkileyeceğine inanan BM’nin yıl sonuna kadar olan süreyi önemli zaman gören ve üç ay içerisinde yeterli ilerleme kaydetmek için prosedürü hızlandırmayı hedeflediğini yazdı.

Gazete BM’nin, Mayıs ayında başlayacağına inandığı müzakerelerde, tarafların karşılıklı sunduğu tezleri birbirine yaklaştırmaya çalışacağını, başaramazsa da köprü kurucu öneriler sunacağını belirten gazete bu köprü kurucu önerilerin “tarafsız” gibi gösterilmeye çalışılmasına karşın önceden hazırlanmış olduğunu yazdı.

BM’nin “müzakere olsa da olmasa da her şey hazır” diye düşünülmesin ve tepki çekmesin diye “tarafsız önerilerin” önceden hazırlanmış olduğunu söylemekten kaçındığını Rum yönetiminin BM’ye, tarafsız önerilerin bağlayıcı olmaması gerektiğini ilettiğini yazan gazete BM’nin sonbahar başlarında da durum değerlendirmesi yapacağını kaydetti.

Kulis faaliyetleri için ABD’ye gidiyor

Aynı gazete Kıbrıslı Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıs sorununda şekillenmekte olan gelişmeler ışığı altında temaslarda bulunmak üzere gelecek Salı günü Washington ve New York’a gideceğini haber verdi.

Gazeteye göre Washington’da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye sorumlusu William Tuttle, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa’dan sorumlu müsteşarı Amanda Sloat ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in danışmanı Mike Carpenter ile görüşecek olan Hristodulidis, düşünce kuruluşları ile de toplantı yapacak. Ardından New York’a geçecek ve BM yetkilisi Elisabeth Speckhart, Yahudi Lobisi icra müdürü David Haris, Rusya’nın BM’deki daimi temsilcisi, ABD’de yaşayan Rum örgütleri, Amerika Başpiskoposu ve gazetecilerle görüşecek.

(TAK)

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur