1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gündem yine GÖÇ YASASI
Gündem yine GÖÇ YASASI

Gündem yine GÖÇ YASASI

DP-UG Milletvekili Dinçyürek, Meclis’e, ‘Göç Yasası’na yönelik değişiklik önerisi sundu, kendi partisinin yetkilileri bile önerinin ‘henüz değerlendirilmediğini’ söyledi. Öneri ‘ivediliğe’ takıldı, bugün yeniden Meclis gündeminde.

A+A-

Meltem SONAY
DP-UG Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek’in sunduğu Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivediliği, Meclis’te nisaba takıldı.
DP-UG Milletvekilleri’nden Dinçyürek’in yanı sıra sadece bir kaçının katıldığı nisap yoklamasına UBP hiç girmedi.
DP-UG Genel Başkan Serdar Denktaş, Genel Sekreter Hasan Taçoy ve Kabinenin DP-UG’li Bakanları Meclis’e hiç uğramazken, Genel Sekreter Taçoy, ‘Arazideyiz, öneriyi değerlendiremedik’ açıklaması yaptı.
CTP ve TDP önerinin içeriğine ‘destek’ olduğunu ifade ederken, konunun hassasiyetin işaret edildi, Dinçyürek’in önerisi  ‘zamansız’ bulundu.

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy: Arazideyiz, değerlendiremedik
DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, İç Tüzüğe göre her milletvekilinin yasa önerisi sunabileceğine işaret ederken, Dinçyürek’in önerisini değerlendirme fırsatları olmadığını, önerin değerlendirilip gerekenin yapılacağını söyledi.
“Seçim arifesindeyiz, herkes arazide… Umarım herkes yarın (bugün) Meclis’e gelir ve değerlendirme yapılır” diyen Taçoy, yasa önerisine ilişkin bazı rahatsızlıkların olduğunu, bir araya gelinip çözüm yolu aranacağını ifade etti.

DP-UG Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek: Tüm partilerle görüştüm, öneriyi paylaştım
“Nisabı sağlamak Hükümet’in görevi” diyen Öneri Sahibi DP-UG Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek, CTP-BG’nin Genel Kurul’a girmediğini savunurken, mensubu olduğu parti DP-UG’nin ise seçim çalışmaları nedeniyle Meclis’te olmadığını ileri sürdü.
Yasa Önerisi çalışmalarına başladığında Meclis’teki tüm grup başkan vekilleri ile görüştüğünü ifade eden Dinçyürek, UBP’nin grup toplantısına girdiğini, TDP Milletvekilleri ile tek tek görüştüğünü, CTP Grup Başkan Vekilleri ile de temasa geçtiğini ve birçok milletvekili ile de görüştüğünü belirtti.
“Kendi grup odamda da Yasa Önerisi’ni vereceğimi söyledim” diyen Dinçyürek, ‘bu yasa önerisinden haberim yok’ denmesinin kendisi için sürpriz olacağını söyledi.

“Milletvekillerinin değişmesi gerektiğine olan inancından zerre kadar şüphem yok”
Salı günü CTP Grup Başkan Vekili’ni arayarak Öneri’yi verdiğini ve ivediliğini istediğini aktardığını belirten Dinçyürek, önerinin tüm milletvekillerine mail olarak da atıldığını kaydetti.
Anayasa’da olduğu gibi, halkın beklentisi olan bu yasa çalışmasını da el birliğiyle getirme çağrısı yaptığını belirten Dinçyürek, “Çağrımı yaptım, daha sonra da gereğini yaptım. Görüştüğü milletvekillerinden ‘Ben bu yasaya karşıyım’ diyenine de rastlamadığını kaydeden Dr. Hakan Dinçyürek, “Meclis’e gelsin gelmesin, ivediliği alınsın alınmasın tüm milletvekillerinin bu önerinin değişmesi gerektiğine olan inancından zerre kadar şüphem yoktur” şeklinde konuştu.
Meclis’in bugün yeniden toplanacağına ve ivediliğin gündem olacağına değinen Dinçyürek, ‘Neticeyi göreceğiz’ dedi. Dinçyürek, önerinin bugün olmazsa yarın, yarın olmazda kısa bir süre sonra toplumdan gelen istençle, ülke şartlarının buna uygun hale getirilmesiyle yasanın değiştirileceğine inanç belirtti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli: Destekleriz ancak şovun ötesinde olmalı…
Hakan Dinçyürek’in Hükümet’teki bir partinin milletvekili olduğuna işaret eden TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Gönül arzu ederdi ki bir arada görüşülsün, emin olunsun ve öneri o şekilde sunulsun” şeklinde konuştu.
Nisap sıkıntısının, Hükümet içerisinde bu konunun görüşülüp tartışılmadığını gösterdiğine işaret eden Angolemli, sendikaların gözünde karşı olduklarını yapamayacaklarını göstermemek için genel kurula dahi gelinmediğini savundu.
Değişiklik yapılması istenen yasanın Kıbrıs Türk Toplumunun varlığı, geleceği için çok önemli olduğuna işaret eden Angolemli, tüm milletvekillerinin buna eğilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Eşit işe eşit ücret olmadığı için gençlerin burada kalmak istemediğini belirten Angolemli, “Bu, topluma yapılabilecek en büyük kötülüktür” şeklinde konuştu.
Dinçyürek’in verdiği öneriyi desteklediklerini de ifade eden Angolemli, buna karşın önerisi sunulurken alt yapının hazırlanması gerektiği görüşünü de belirtti.
Topluma moral verip sonra bu moralin çökmesinin sakıncalı olduğuna işaret eden Hüseyin Angolemli, Hakan Dinçyürek’in milletvekillinin imzalarını alması ve 26 imzanın bulunması gerektiğini belirtti. Yasa Önerisi’nin geçmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da ifade eden Angolemli, “Bunu şovun ötesinde olması gerekir, alt yapısının hazırlanması gerekirdi. Çalışanların yüreklerini kaldırmayalım aksi takdirde zararlarını da görürüz. Ama en azından herkesin tarafını göreceğiz” şeklinde konuştu.
Yasa Önerisi’nin ivediliğinin alınması halinde de komiteye gönderilip orada kadük olma tehlikesine işaret eden Angolemli, takipçisi olacaklarını ifade etti.

CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar: Daha aklıselim, hesap kitap yaparak hükümet tarafından getirilmeli…
Dinçyürek’in Yasa Önerisi’nin, ülkede birkaç yıl önce büyük bir sorun ortaya çıkaran ve ‘Göç Yasası’ olarak nitelenen yasayla ilgili olduğunu anımsatan CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar, CTP olarak o dönemde de bu yasaya karşı çıktıklarını hatırlattı.
Bugün de aynı noktada olduklarını altını çizen Çağlar, Hükümet Programı’nda da yer alan yasanın yeniden düzenlenmesi ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması konusuyla ilgili bir çalışma gerektiğini ve şu anda da Hükümet’in gündeminde olduğunu belirtti.
Buna karşın bir milletvekilinin Hükümet’le, Maliye Bakanlığı ile yeterli görüşme ve çalışma yapılmadan ansızın gündeme getirmiş olmasının, ivediliğinin alınması konusunda da farklı bir ortam yarattığını kaydeden Çağlar, Meclis’in tam da tatile gireceği bu günlerde, ivediliğin alınsa da hayata geçmesinin çok da mümkün olmayacağına işaret etti.

“Zamanlaması önemli… İyice tartışılmalı, hazırlığı yapılmalı”
Çağlar, özellikle Hakan Dinçyürek’in gerek koalisyon partileri içerisinde, her şeyden önce de kendi partisindeki milletvekilleri içerisinde de böylesi bir istişareyi yapmadan ve Bakanlar Kurulu’yla, Maliye Bakanlığı ile iyice görüşmeden getirmiş olmasının, bu ortamı yarattığına dikkat çekti.
CTP’nin Yasa Önerisi’nin görüşülmesine karşı olmadığının altını çizen Çağlar, “Bunun zamanlaması önemlidir. Toplumu çok geniş bir şekilde ilgilendiren böylesi bir konuda iyice bir hazırlık yaparak, önümüzdeki yaz döneminde bunun çalışılarak Eylül ayında gündeme gelmedi, ivedilik kararı alındığında da gerçekten bir ivedilikle gündeme gelmesi kanımca daha doğru olur” dedi.
Özellikle seçim dönemi içerisinde ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde, CTP’nin Hükümet ve Yerel Yönetimler’de pozitif bakış açısıyla değerlendirildiği bu dönemde, bu türeden yaklaşımların, CTP’yi zorda bırakacakmış gibi algılanmasına da yol açtığına işaret eden Mehmet Çağlar, “Daha aklıselim, hesap kitap yaparak, toplumu da yükseltmeden, insanları bölmeden, yaratılan bu eşitsizliği ortadan kaldırabilecek en iyi argümanların hazırlanarak Hükümet tarafından getirilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum” dedi.
Yasa önerisinin ivediliğine ‘hayır demeyeceğini’ ifade eden Çağlar, ivedilikle görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda endişelerini belirtti.

Bu haber toplam 2755 defa okunmuştur
Etiketler :