1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GÜNDEM SÜT ÜRETİMİ…
GÜNDEM SÜT ÜRETİMİ…

GÜNDEM SÜT ÜRETİMİ…

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahali, “Gerçekten üretmek ve yaşama bağlanmak üzere yapanların, ek gelir olarak görenlerden ayrılması gerekmektedir” vurgusunda bulundu.

A+A-

Meltem SONAY

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali:
“Yaşamak için üretenle, ek gelir gören ayrılmalı”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu’nun, üretici ve üretim sorunlarına ilişkin konuşması üzerine söz alan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Çavuşoğlu’nun ‘ansızın’ diye nitelendirdiği protokolün, Türk Lirası’nın bir anda %30 değer kaybı yaşamasını ardından yapıldığını belirtti.

43 cent olan 1 litre sütün değerinin 31 cente düştüğünü, 1 Eylül’den itibaren protokolle 52 cente yükseltildiğini belirten Bakan Şahali, o kriz günlerinde kotanın da ortadan kaldırıldığını belirtti.

İşletmelerin ideal ve içimde bulundukları verimin dikkate alınarak düzenleme yapıldığını da ifade eden Şahali, o günlerin geride kalması, kurun da değişmesi ile yeniden değerlendirme yapıldığını açıkladı.

O protokolün imzalandığı gün ne zaman biteceğinin de belli olduğuna işaret eden Bakan Şahali, şu anda işletmelerin performansına bağlı olarak destek miktarlarının azaltıldığını da kaydetti.

Devletin sınırsız kaynakları varmış gibi hesap yapmadan çalışmasının beklenemez olduğuna vurgu yapan Bakan Şahali, kendilerinin de bunu yapmaya çalıştığını ifade etti.

Hayvancılık ve süt konusundaki desteklerin Nisan atına kadar geçerli olduğunu belirten Bakan Şahali, ortaya çıkmasını umduğu yeni modelde ‘kalite ve verim’ olacağı öngörüsünü de paylaştı.

Ürün yelpazesinin genişlediğini ve daha da genişleyeceğini söyleyen Erkut Şahali, TÜK’ün misyonuna uygun bir şekilde, ‘müdahale’ kurumu olma yönünde ilerlediğini kaydetti.

Küçük baş hayvancılığın geliştirilmesinin hedeflerden bir tanesi olduğuna işaret eden Bakan Şahali, desteklenmeye devam edeceğini de belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahali, “Gerçekten üretmek ve yaşama bağlanmak üzere yapanların, ek gelir olarak görenlerden ayrılması gerekmektedir” vurgusunda bulundu.

Bakan Şahali, Hükümet’i de eleştiren Çavuşoğlu’nda “Hükümet bir bütündür, sizin için rahatsızlık sebebi olabilir bu ama evet Hükümet bir bütündür, siz uzunca bir süre daha muhalefet görevinizi yerine getirmeye hazırlanın” yanıtı verdi.


UBP Milletvekili Çavuşoğlu:
“Bu hesaplamalarla üretimin devam etmesi mümkün değil”

Üretici ve üretim sorunlarına ilişkin konuşan UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ‘Dışarıda bir feryat olduğunu’ savundu, Hükümet yetkililerinin bu sektörü bir baskıladığını ve ikna ettiğini söyledi.

Üreticilerin üretimden kopma noktasına gelirken, kendilerinin bunu 6 ay öncesinde söylediğini savunan Çavuşoğlu, sürecin tıkandığını da ileri sürdü.

Sütte kotanın kaldırılmasını eleştiren Nazım Çavuşoğlu, üretilen miktara komple destek alındığına işaret etti, bunun ‘sürdürülebilirliğini’ sorguladı. Bir süre sonra kotanın yeniden ‘garip’ bir şekilde getirildiğini savunan Çavuşoğlu, bu kota ile insanların belirli miktar sütü ‘bedava’ verirmiş duruma geldiğini, bunun da şimdi sütlerini diğerlerinin soğuk sistemine aktarmalarına veya hellime çevirmelerine yol açtığını söyledi.

Fiyatların neden bu noktaya çekildiğini de soran Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıl ödenen rakamların çok farklı olduğunu belirtti.

“Bu fiyat ortalaması ile hayvancının ayakta kalabilmesini veya üretime devam edebilmesini nasıl öngörüyorsunuz” diyen soran Nazım Çavuşoğlu, bu hesaplamalarla üretimin devam etmesinin mümkün görünmediğini savundu.

Hayvancıların üretimin yeniden daralacağına ilişkin açıklamalar yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, Mart- Nisan ayında sütün devletin elinde kalacağı görüşünü de belirtti.

Doğrudan Gelir Desteği ve kuraklığın ödenmediğini de söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda topun Maliye Bakanlığı’na atıldığını da savundu.

“Ne zamanki Bakanlar böyle laflaşır, bileceksiniz ki o hükümet çok gitmez” diyen Çavuşoğlu “Sizin hükümette olmanız, bizim tek başına iktidara gelmemize katkıdır” şeklinde konuştu.

Sorunların kronikleştiğini savunan Çavuşoğlu, ilaçlama giderleri, ıslah giderleri, gübreleme giderlerinin yanı sıra mazot giderlerinin de çok artığını, faiz giderlerinin de ortada olduğunu, bir diğer taraftan da geciken kuraklık ödemelerinin de her geçen gün eridiğini ileri sürdü.

Bu yıl herkesin yağmurdan memnun olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bazı lokasyonlarda aşırı yağıştan dolayı sıkıntı ortaya çıkabileceğini de ifade etti.

Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur
İlgili Haberler