1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gündem, “Laiki”nin “Kıbrıs Bankası”ndaki yüzde 18 hissesi...
Gündem, “Laiki”nin “Kıbrıs Bankası”ndaki yüzde 18 hissesi...

Gündem, “Laiki”nin “Kıbrıs Bankası”ndaki yüzde 18 hissesi...

“Laiki Bank”ın “Kıbrıs Bankası”ndaki yüzde 18 hissesine Rothschild, City Group, UBS ve Jefferies gibi büyük yatırım kurumları talip

A+A-

 

Kıbrıs Rum tarafında batan “Laiki Bank”ın “Kıbrıs Bankası”ndaki yüzde 18 hissesine Rothschild, City Group, UBS ve Jefferies gibi büyük yatırım kurumlarının talip olduğu; ancak şu ana bu hisselerin ne satıldığı ne de -memorandumda öngörüldüğü gibi- idaresi için bir para-finans kurumu atandığı haber verildi.

Fileleftheros “Yüzde 18 Hissenin Alıcıları Görmezden Gelindi... Yabancı Kurumlar Laiki’nin 253 Milyon Euo’luk Payına Talip Oldu” başlıklı manşet haberinde talip kuruluşların son iki yıldır, özellikle de 2014’de yatırım ilgilerini hem sözlü hem yazılı ilettiklerini ancak ilgili K.Rum mercilerden cevap alamadıklarını yazdı.

Gazeteye göre bu taliplerden bazıları, tıraşlanmış mevduatlardan, özellikle de Ruslara ait mevduatlardan, tanesi 30 cent’e hisse satın aldı. Bu fiyat temelinde yüzde 18 hissenin fiyatı 253 milyon Euro’ya ulaştı. Ancak mevduatları tıraşlananlara verilmek üzere Laiki’nin Kıbrıs Bankası’ndaki yüzde 18 hissesi ve bankanın geriye kalan mal varlığı şu ana kadar satılmadığı için yüzde 18 hissenin hisselerin değeri 143 milyon Euro’ya düştü.

EURO Grubu’ndan süre

Aynı gazete Brüksel çıkışlı haberinde Euro Grubu’nun, önceki günkü toplantısında Kıbrıs Rum tarafına, memorandum programındaki eksiklikleri tamamlaması ve Troyka tarafından 6’ncı gözden geçirme işleminin başlaması (veya en azından yoluna konulması) için Euro Grubu’nun Letonya’nın Riga kentinde düzenlenecek gayrı resmi toplantısının yapılacağı 24 Nisan’a kadar süre verdiğini bildirdi.

Habere göre Euro Grubu, geçen sonbahardan beridir buzdolabına kaldırılan Güney Kıbrıs’ın memorandum programının yeniden gündeme gelmesi için gerekli şartların 24 Nisan’a kadar oluşacağı beklentisi ile Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’ten, Euro Grubu’nun diğer 18 üyesini, ipotekli malların satışı yasasının uygulanması da istedi.

Önceki günkü toplantıda Yeorgiadis’e, gerek memorandum programı gerek parasal genişleme programı gibi diğer programlar çerçevesinde verilecek finansmandan yararlanabilmesi için Güney Kıbrıs’ın “daha fazla gecikmemesi” (ipotekli malların satışı yasasının yürürlüğü) gerektiği de söylendi. (TAK)

Bu haber toplam 1520 defa okunmuştur