1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gündem kırsal kesim arsaları ve vatandaşlık
Gündem kırsal kesim arsaları ve vatandaşlık

Gündem kırsal kesim arsaları ve vatandaşlık

Uluçay, kırsal kesim arsaları konusunda, geçen yıl ilan edilen 13 köyden 7’sinde, altyapısı tamamlanan toplam 240 arsanın, tören yapılmadan bakanlıkta kura çekimiyle hak sahiplerine dağıtıldığını anlattı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile İş (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nın komite ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler onaylandı.

Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği ele alınırken söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, seçim yasakları girerken, son dakika yapılan bazı icraatları eleştirdi.

Çavuşoğlu, hükümeti partizanca kırsal kesim arsası dağıtmak, istihdam yapmak ve vatandaşlık vermekle suçladı.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, söz alarak, kırsal kesim arsaları konusunda, geçen yıl ilan edilen 13 köyden 7’sinde, altyapısı tamamlanan toplam 240 arsanın, tören yapılmadan bakanlıkta kura çekimiyle hak sahiplerine dağıtıldığını anlattı.

Vatandaşlık konusunda hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’na gönderilen yeni yasa tasarının 3 ayaklı bir tasarı olduğunu anlatarak bilgi veren Uluçay, öngörüleri çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Yeniden söz alan Çavuşoğlu, Cezaevindeki bir kişinin vatandaş yapılmasını eleştirerek, bunun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Bunun üzerine yeniden kürsüye çıkan Uluçay, söz konusu kişinin cezaevinden çıktıktan sonra KKTC’ye daha erken dönebilmesi adına eşinin talebi üzerine, Başsavcılıktan alınan görüş doğrultusunda vatandaş yapıldığını belirtti.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, söz alarak, söz konusu kişinin cezaevinde olsa bile eşinin onunla birlikte olduğunu beyan etmesinin şapka çıkarılacak bir olay olduğunu belirterek, bu kişinin vatandaş yapılmasının eleştirilmesini yadırgadığını ifade etti.

İstihdam konusundaki eleştirilere de değinen Denktaş, hükümetin istihdam yapmayı öngördüğü rakamın üzerine çıkılmadığını söyledi.

Denktaş, hükümetin, devlete geçici memur alma yetkisi olmadığını, hükümetin ilk iş olarak tabanlarından tepki çekmek pahasına bunu engellediğini anımsattı.

ÖZGÜRGÜN

Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Cezaevindeki kişiye verilen bu vatandaşlıkla beraber yaşama sorgusunun ortadan kaldırıldığını savunarak “bu uygulama paravan evliliklerin önünü açacak” dedi.

Vakıflar İdaresi’nde yaşananlara da değinen Özgürgün, ihaleler konusunda başbakanın tutumunu eleştirdi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, UBP’nin, komitede ivedilik alınması için görüşülen yasa tasarısının konusu dışında konuşmasını eleştirdi.

5 TASARI İÇİN İVEDİLİK

Genel Kurul daha sonra hayat pahalılığı ödeneği uygulamasının bir yıl süreyle durdurulmasını öngören tasarıların 3. görüşmesinin bugün yapılmasına ilişkin ivedilik tezkerelerini görüştü.

Kurul, Emeklilik Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 31’inci Madesinin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (Geçici Kuralar) Yasa Tasarısı; Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını düzenleyen 40’ıncı Maddesinin uygulanmasının durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı; Sivil Savunma Teşkilatı Personel Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği hakkını düzenleyen 24’üncü maddesinin uygulanmasının durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) yasa tasarısısı; Kamu Sağlık Çalışanları Yasasının hayat pahalılığı ödeneği hakkını düzenleyen 23’üncü maddesinin uygulanmasının durudurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) yasa tasarısı ile Vakıflar Örügütü ve Din işleri Dairesi (kuruluş, görev ve çalışma esasları) yasasının hayat pahalılığı ödeneği hakkını düzenleyen 51’inci maddesinin uygulnmasının dudurulmasına ilişkin (geçici kurallar) yasa tasarısının ivediliğini oy çokluğuyla kabul etti.

ÇAKICI

Genel Kurul’da daha sonra söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in kurumla ilgili basına yansıyan açıklamalarını eleştirdi.

Çakıcı, Başbakan ve ilgili bakanı Akim konusunda göreve çağırarak, gerekeni yapmasını istedi.

ÖZGÜRGÜN

Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de söz alarak, KKTC’de bir “gestapo zihniyeti”nin hakim olduğunu savundu.

Özgürgün, Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in “Sayıştay beni denetleyemez” yönündeki basında yer alan açıklamalarının, Sayıştay’a başkanlık yapmış bir kişiden gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hüseyin Özgürgün, “Bu zihniyet görevden alınmalıdır. Eğer görevden alınamazsa, ilgili bakan istifa etmeli” dedi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sayıştay’ın devletin bütün harcamalarını denetlemekle görevli önde gelen kurumlardan olduğunu ve bu konuda bir sıkıntı olmaması gerektiğini söyledi.

İsmet Akim’in dile getirilen açıklamalarını onaylamadığını kaydeden Yorgancıoğlu, Sayıştay’ın kendisini siyasetin üstünde görmesi ve sadece bazı dönemlere ilişkin denetimlerde bulunmaması, bütün dönemleri denetlemesi gerektiğini belirtti.

İsmet Akim’in şikayetinin de, sadece kendinin yönetimde olduğu dönemin denetlenecek olmasından kaynaklandığına işaret eden Yorgancıoğlu, “Akim, bir dönemi denetlerken, sadece o dönemi değil, ondan önceki dönemi de değerlendirmek gerektiğine vurgu yaptı” dedi.

Yorgancıoğlu, Sayıştay’ın devletin bütün gelir ve giderlerini denetlemesi ve hiçbir kurumu kayırmaması gerektiğini söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 1994 defa okunmuştur