1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gündem: KAMUDA MESAİ SAATLERİ
Gündem: KAMUDA MESAİ SAATLERİ

Gündem: KAMUDA MESAİ SAATLERİ

Kamu reformuyla yeniden gündeme gelen kamu çalışma saatleri konusu artışılmaya devam ediyor.

A+A-

YENİDÜZEN, yeniden düzenlenmesi öngörülen kamu çalışma saatleri  ile ilgili vatandaşların nabzını tuttu. Vatandaşlar kamudaki çalışma saatlerinin değişmesinden çok kamuda “verimliliğe” dikkat çekti:

'Mesaide verimlilik şart'


Ayşe GÜLER

Kamu reformuyla yeniden gündeme gelen kamu çalışma saatleri konusu artışılmaya devam ediyor.
YENİDÜZEN, yeniden düzenlenmesi öngörülen kamu çalışma saatleri ile ilgili vatandaşların nabzını tuttu, kamudaki sistemle ilgili değerlendirmelerini aldı.
Vatandaşlar, ‘esas sorunun’,  kamu sektöründeki sistem olduğunu dile getirerek, çalışma saatlerinin değiştirilmesiyle bu sorunların çözülmeyeceğini kaydetti.
Kamuda daha fazla denetimin yapılmasının şart olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Kamudaki verimlilik yok oldu. Kamudaki sistem laçkalaştı. Bunun sorumlusu da siyasilerdir” dedi.

“Çalışma saatleri değişse de verimlilik olmayacak…”
Vatandaşlar,  “Çalışma saatleri değişse de sistemde verimlilik olmayacak. İlk önce sistemle ilgili adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.
Bu sorunların uzun yıllardır konuşulduğunu ancak adım atılmadığını dile getiren vatandaşlar, . “Ülkede başa gelen her hükümet, konuyu düzelteceği vaat ediyor ancak her şey lafta kalıyor. Gelen siyasi düşünce, kendi adamlarını kolluyor. Hiçbir zaman da kamu ne yazık ki düzeltilemiyor” diye konuştu.

----------------------------------------------------


VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Sami Alagün:  “Kamu yapısının en başından yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu andaki yapı, oldukça yetersizdir. Siyasiler sistemdeki popülist yaklaşımlarla kullanıyorlar. Kamu, verimliliğini kaybetti, disiplinsiz bir sistem var. Kamudaki çalışma saatleri, özel sektördeki saatlerle ayni olmalıdır. Hepimiz bu ülkenin vatandaşız ancak kamuda çalışanlara ayrıcalıklı bir yapı var. Çalışma şekli ve yapısı ile eşit şartlar sağlanmalıdır.”

Erdem Kınay: “Kamudaki sistemden memnun değiliz. Devletteki çalışma saatleri özel sektöre göre uyarlanmalıdır. Herkese eşit haklar sağlanmalıdır.”

Ali Yorgancıoğlu: “ Kamudaki sistemsizliğin esas sorunu bence çalışma saatleri değildir. Kamu düzen altına alınmalıdır. Ülkede başa gelen her hükümet, konuyu düzelteceği vaat ediyor ancak her şey lafta kalıyor. Gelen siyasi düşünce, kendi adamlarını kolluyor. Hiçbir zaman da kamu ne yazık ki düzeltilemiyor. Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Bunlar nedeni ile de kamuda yeterli hizmeti alamıyoruz.”

Güngör Mollaoğlu: “ Kamudaki sistem laçkalaştı. Bunun sorumlusu da siyasilerdir. 3’lü kararnamenin gelmesiyle kamu düzeni laçkalaşmaya başladı, devlet bu sistemle çökertildi. Çalışma saatleri değişse de sistemde verimlilik olmayacak. İlk önce sistemle ilgili adımlar atılmalıdır. Siyasiler yalnızca mecliste politika üretecek, siyasi olmayanlarda icraat yapacak. Çalışma saatleri değil, kamudaki sistem değişmelidir.”

Mehmet Mulla: “ Kamuda hantal bir yapı vardır. Çalışanların mesai saatleri değiştirilmeli, verimlilik artırılmalıdır. Daha fazla denetim yapılarak, iş yapmayan kişilere ceza verilmelidir. Kamuda çalışan bazı kişiler, kendisini ‘dokunulmaz’ sanıyor. Sistem değişirse, sorunlar çözülür.”

Sıtkiye Bıçak: “Devlette herhangi bir daireye saat 15:00’te gitseniz, kimseyi içerde bulamazsınız. Mesai saati saat 15:30’da bitse de, birçok kamu personeli mesai saatleri bitmeden daireden ayrılıyor. Bu duruma son verilmesi gerekiyor. Kamu ile özel sektör arasında denge oluşturulması gerektiğini de inanıyorum. Bir kişinin yapacağı işlem için 10 kişi istihdam ediyorlar. Sistem denetim altına alınmazsa, mesai saatleri de değişse sorun çözülmez.”

Ayşe Şeyhun:  “Kamuda yeterli verimi alabildiğimizi düşünmüyorum. Daha fazla denetim yapılması gerektiğine inanıyorum. Bence izinlerle ilgili düzenleme yapılmalıdır. Kamuda ciddi bir başıboşluk var. Sistem daha fazla denetimle ele alınmalıdır.”

---------------------------------------------------------------------------------

GİAD: MESAİLER EKSİ HALİNE DÖNSÜN

Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD), kamudaki mesai saatlerinde eski hale dönülmesi gerektiğini savundu.
GİAD’dan yapılan açıklamada, kamudaki çalışma saatlerinin hem çalışan hem de kamuyu kullanan halk için çok verimsiz olduğu ileri sürülerek, bir kişinin yemek arası vermeden 15.30’a kadar çalışabilme performansı olmadığı iddiasında bulunuldu.
Açıklamada, hem halkın daha rahat ve daha verimli bir şekilde kamu kuruluşlarından yararlanması hem de çalışanların daha yüksek performansta çalışabilmeleri için öğle arası saatlerinin belli olduğu ve öğleden sonra da halka hizmet verilecek mesai saatleri uygulanması gerektiği savunuldu.
GİAD açıklamasında, daha önce uygulanan 08.00-13.00/14.00-17.00 arası çalışma saatlerinin tüm ülke gelişimi ve verimli bir kamu için çok daha iyi ve tercih edilir olduğu iddia edildi. (TAK)

Bu haber toplam 2925 defa okunmuştur