1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gündem elektrikte indirim
Gündem elektrikte indirim

Gündem elektrikte indirim

Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu tarafından 1,5 ay önce hazırlanan 'elektrikte indirim önerisi' Bakanlar Kurulu tarafından yeterli bulunmadı

A+A-

Ayşe GÜLER
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu tarafından 1,5 ay önce hazırlanan elektrikte indirim önerisi Bakanlar Kurulu tarafından yeterli bulunmadı. Hükümet daha fazla indirim için KIB-TEK tarafından yollanan öneriyi kuruma geri gönderdi, yeniden çalışma istedi. 
Bakanlar Kurulu’na sunulan ve yeniden görüşülmesine karar verilen düzenlemeyle ilgili Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, fuel oilde meydana gelen düşüşlerin de dikkate alınarak kurumun elektrik tarifelerinde önerdiği indirim oranından daha fazla indirime gidilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.
Yorgancıoğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada Bakanlar Kurulu’nun, bu konudaki önerileri yeniden değerlendirmek üzere Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’na geri gönderme ve gerekirse uzmanları bilgi almak ve tartışmak için Bakanlar Kurulu’na çağırma kararı alındığını bildirdi.
Yorgancıoğlu ayrıca, maliyet düşüşlerinden sağlanan tasarruflardan yararlanılarak, bacadan çıkan atıkların önlenmesi için filtreleme sistemine geçilmesinin gerekli olduğunu savundu.
Öte yandan Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise 6 yıldır hiçbir yatırım yapılmayan kurumun öncelikli olarak ‘arz güvenliğinin’ sağlanması gerektiğini, bunun için ise 200 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yakıt tasarrufu sağlamak ve hava kirliliğini daha da düşürmek amacıyla kuruma iki dizel motor alındığından bahseden Akim, alınan makinelerle şu anki yakıttan 20 bin ton yakıt tasarrufu elde edileceğini söyledi. 
YENİDÜZEN’e konuşan Akim, şu an yakılan ve içerisinde yüzde 3,5 kükürt olan akaryakıttan, yüzde 1,5 kükürt içeren akaryakıta geçilmesinin de hedeflendiğini kaydetti.


Öneri  ne içeriyor?

Kıb-Tek tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre sosyal yardım alan evlere uygulanan tarife ile fakir insanların yararlandığı tarifelerde değişikliğe gidilmeyecek. Buna göre sosyal yardım alan evlere uygulanan tarife eskiden olduğu gibi yeni düzenlemeyle birlikte 25 kuruştan, fakir insanların yararlandığı tarife ise 45 kuruştan işlem görecek.
Birinci geçici tarife 126 kuruştan 98 kuruşa gerileyecek. İkinci ev dilim ev tarifesi ise 55 kuruştan 53 kuruşa, üçüncü dilim ev tarifesi ise 68 kuruştan 57 kuruşa gerileyecek.
Öte yandan dördüncü dilim ev tarifesi ise 80 kuruştan 68 kuruşa, sokak ışıkları tarifesi ise 59 kuruştan 52 kuruşa inecek.  Sanayi, eğitim ve ticaret tarifesinin içerisindeki 16 tarife de 35 kuruştan işleme tabi tutulacak.


Başbakan Yorgancıoğlu: “Elektrikte fuel oildeki düşüşü de düşerek, daha çok indirim olmalı”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, elektrik fiyatlarının indirimine hükümetin engel olduğuna yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını; Bakanlar Kurulu’nun, bu konudaki önerileri yeniden değerlendirmek üzere Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’na geri gönderme ve gerekirse uzmanları bilgi almak ve tartışmak için Bakanlar Kurulu’na çağırma kararı aldığını bildirdi.
Başbakan Yorgancıoğlu yazılı açıklamasında, “Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’nun elektrik fiyatlarının sınırlı bir oranda düşürülmesi ile ilgili talebini Bakanlar Kurulu’na ilettiği ile ilgili haber doğru olmakla birlikte, konuyu değerlendiren Bakanlar Kurulu bu indirimlerin fuel oilde meydana gelen düşüşleri de dikkate alarak daha çok olması gerektiği kanaatine varmıştır” dedi.
Bakanlar Kurulu’nun ayrıca, maliyet düşüşlerinden sağlanan tasarruflardan yararlanılarak, bacadan çıkan atıkların önlenmesi için filtreleme sistemine geçilmesinin gerekli olduğu sonucuna da vardığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun önerileri yeniden değerlendirmek üzere Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’na geri göndermeyi ve gerekirse uzmanları bilgi almak ve tartışmak için Bakanlar Kurulu’na çağırmayı karara bağladığını vurguladı.


Akim: “Öncelik, arz güvenliğini sağlamak olmalı”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, önceliklerinin kurumun ‘arz güvenliğini’ sağlamak olduğunu belirtti.
Şu anda trafoların ve yüksel gerilim hatları ile ilgili çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Akim, kuruma 200 milyon dolarlık yatırım yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
Akim, “Kuruma 6 yıldır hiçbir yatırım yapılmadı. Sistem çökebilir, ülke ansızın elektriksiz kalabilir” şeklinde konuştu.
Yakıt tasarrufu sağlamak ve hava kirliliğini daha da düşürmek amacıyla kuruma iki dizel motor alındığını dile getiren Akim, alınan makinelerle şu anki yakıttan 20 bin ton daha az yakıt yakılacağını, böylelikle tasarrufa gidileceğini belirtti.
Akim, şu an yakılan ve içerisinde yüzde 3,5 kükürt olan akaryakıttan, yüzde 1,5 kükürt içeren akaryakıta geçilmesinin de hedeflendiğini vurguladı.
Filtre takılmasının maliyeti ile ilgili net bir bilgisinin olmadığını söyleyen Akim, öncelikli hedefin filtre takılmasının olmaması gerektiğini belirtti.
Akim, “öncelik filtre takılması olursa, sistem çökebilir. Bu adım atılacaksa, elektrik arzı ne kadar sağlanır bilemiyorum” dedi.
Elektrik ücretlerinde yapılan düzenlemenin 1,5 ay önce hazırlanarak, Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu söyleyen Akim, 1 aylık tasarruf ile filtre takılmamasının mümkün olmadığını belirtti.
Akim ayrıca şu anda düşüş yaşayan fuel oil fiyatlarının ileriki dönemde artmayacağının da garantisinin bulunmadığını da kaydetti.


Sennaroğlu: “ İndirimin tüm tarifelere yaygınlaştırılmasını istiyoruz”

Gıda Tarım ve Enerji  Bakanı Önder Sennaroğlu, elektrik tarifelerinde indirimin yaygınlaştırılması konusu ile filtre takılmasının 14 Ocak Çarşamba günü yapılacak toplantıda ele alınacağını açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Sennaroğlu, Kıb-Tek tarafından hazırlanan indirim tarifelerinin tüm tarifeleri kapsamadığını ifade ederek, bütün tarifeleri kapsayarak tüketiciye yansıması konusunda çalışma yapıldığını belirtti.
Sennaroğlu, bu konuda Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Kıb-Tek’in bir araya gelerek değerlendirme bulunacağını kaydetti.
Kurumun ‘arz güvenliğinin’ de Çarşamba günkü Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını aktaran Sennaroğlu, gerekli görülmesi halinde Bakanlar Kurulu toplantısına Kıb-Tek Muhasebeden Sorumlu Müdürünün de katılabileceğini ifade etti.

Bu haber toplam 1928 defa okunmuştur