1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GÜNDEM EĞİTİM
GÜNDEM EĞİTİM

GÜNDEM EĞİTİM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında saat 10.40’da toplandı

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında saat 10.40’da toplandı. Genel Kurul gündeminde güncel konuşmalar, yazılı ve sözlü sorular bulunuyordu.

Özdenefe: “Üçüncü ülkede okuyanları kapsamayan Burs Tüzüğü ile ilgili çalışma yapılmalı”
CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Avrupa’da Öğrenim Gören Öğrencilerin Burs Talepleri” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Özellikle üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin burs konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Özdenefe, burs tüzüğünün değişmesi konusunda yapılan çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin TC ve KKTC’de okuyanlarla aynı statüde tutulmamasını doğru bulmadığına dikkat çeken Özdenefe, öğrenim ve eğitim hakkı açısından bu uygulamanın eşitlik ilkesi maddesine de aykırı olduğunu belirtti.
Öğrencilere verilen bursların çeşitleri olduğunu fakat özellikle destek bursunun altını çizmek istediğini dile getiren Özdenefe, ekonomik olarak muhtaç olan öğrencilerin burs alması yönünde tüzükte, sadece TC ile KKTC’de okuyanların baz alınıp da üçüncü ülkede okuyanları kapsamaması konusunda çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Berova: “Burs tüzüğüne ek olarak kredi tüzüğü çalışması da yapılıyor”
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, burs meselesinin uzun yıllardan beri öğrencilere sosyal devlet çerçevesinde bugüne kadar verildiğini ve o günkü koşullar altında yapıldığını belirtti.
Koşulların değiştiğini, şu anda Avrupa’nın birçok ülkelerinde birçok öğrencinin okumaya başladığını ve burs tüzüklerinin de değiştirilerek zamana ayak uydurulması gerektiğine işaret eden Berova, burs tüzüğüne ek olarak kredi tüzüğü çalışması yapıldığını kaydetti.
Öğrencilere devletin, öğrenim gördükleri süre içersinde finansal destek sağlaması ve bu kişilerin iş sahibi olduktan sonra devlete geri dönüşünü sağlaması yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Berova, öğrencilere krediler vererek öğrenimine yardım etmenin temel hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.
Taslağın da hazırlanma aşamasında olduğunu ve bundan sonra da burs tüzüğü içerisinde tadilatlar yapılacağını söyleyen Berova, bütçenin daha fazla olması halinde birçok sorunun daha rahat aşılacağını düşündüğünü belirtti.
Burs ve kredilendirme ile ilgili çalışmaların yapılacağı bir yol haritası çizileceği ve rol modeli üzerinden de kararlar alınacağına dikkat çeken Berova, bursların belirlenmesinde şu anda bir mekanizma olduğunu ancak bunların tam olarak çalışması için de yeni sistemin ortaya konacağını kaydetti.

Saner, Dışişleri Bakanlığı’nı “Tutarsızlıkla” suçladı

Meclis Genel Kurulu toplantısında, UBP Milletvekili Ersan Saner söz alarak, “Dışişleri Bakanlığı’ndaki son gelişmeler” ile ilgili konuştu.
Saner, müzakere masasından kaçanın net bir şekilde Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis olmasına rağmen ülke içinde farklı sesler çıkmasının doğru olmadığını kaydetti.
Bu tür yaklaşımların uluslararası alanda da sıkıntılar yaratabileceğine dikkat çeken Saner, kıta sahanlığı konusunda Başbakan Yorgancıoğlu’nun yaptığı açıklamayı okuyarak, “yaptığı açıklamalar tam da kendini ifade ediyor. Bir söylediği diğer söylediğini tutmuyor” iddiasında bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan kıta sahanlığı anlaşması konusuna onay verilmeyeceğinin söylendiğini savunan Saner, Dışişleri Bakanı’nın Navtex’i onayladık yönündeki açıklamalarını anımsatarak, “tutarsızlık” eleştirisinde bulundu.


Nami: “Esas Rum Lider, Navtex’i bahane ederek masadan kaçtı”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise, hükümetin elbette birlik beraberlik sağlama yönünde davrandığını dile getirerek, Kıbrıs konusunda ortak akıl oluştuğunun net bir şekilde ifade edildiğini ve çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Kıbrıs konusunda siyasi partilerle ilgili de ortak akla samimi bir destek verilmesini istemenin hakları olduğunu söyleyen Nami, çeşitli milletvekillerinin hükümetle uyumlu açıklama yapmadıklarının örnek verildiğini, fakat diğer hükümetler döneminde bazı milletvekillerinin yaptığı açıklamaları şu anda gündeme taşımayacağını belirtti.
Müzakere ile ilgili sıkıntıların Navtex’e bağlamanın yanlış olduğunu dile getiren Nami, bugün meydana gelen sıkıntının Türk tarafına mal edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Nami, dünyaya tek sesle, Kıbrıs Türküne yapılan haksızlıkların konuşulması gerektiğini ve artık büyük resmin görülmeye başlamasının gerektiğini belirtti.
Meclis heyetine ve milletvekillerinin yurtdışında yaptığı görüşmelere tam destek verdiklerini söyleyen Nami, esas Kıbrıslı Rum Liderin Navtex konusunu bahane ederek masadan kalkmasını konuşmak gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde oluşacak ortak akla halel getirecek konuşmalardan kaçınılması çağrısında bulunan Nami, farklı görüşlerin olabileceğini fakat yapıcı görüşlerle bir süreç yaşanırsa sürecin daha sağlıklı olacağını belirtti.


Dinçyürek: “8 hafta sonra Kalecik’te santral AB standartlarında faaliyette olacak”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, elektrik santrallerinin bacalarına filtre takılacağını ve kısa bir zaman içerisinde bu filtrelerin kullanılmaya başlanacağını söyledi. Dinçyürek, “Ben biliyorum ki 8 hafta sonra Kalecik’teki santral, çevre ile uyumlu, AB standartlarında faaliyette olacaktır. Baca gazı ölçüm değerlerine sahip olacağız” dedi.
Halkın sağlığını tehdit eden tüm unsurlara karşı olduklarını belirten Dinçyürek, taş ocakları konusunda da tüm paydaşların katılacağı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Taş ocaklarının ülkenin bir ihtiyacı olduğunu bilerek hareket etmek gerektiğini kaydeden Dinçyürek, çevre açısından geleceğe sıkıntı yaratmadan taş ocaklarının çalışmasının önemine vurgu yaptı.

Bu haber toplam 1614 defa okunmuştur