1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gümrükte gerginlik
Gümrükte gerginlik

Gümrükte gerginlik

İspanya üzerinden adaya gelen İngiltere çıkışlı bir geminin 14 günlük yasal karantina süresini doldurmadan adaya girişi ve boşaltımına ilişkin Gümrük çalışanlarına baskı yapıldığı iddia edildi.

A+A-

Fehime ALASYA

Gümrük çalışanları, dün sabah sendikası GÜÇ-SEN’den gelen ‘evde kalın’ mesajıyla iş başı yapmadı, ilgili bakanlığın devreye girmesiyle gerginlik sona erdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Derviş Dağman, İspanya üzerinden adaya gelen İngiltere çıkışlı bir geminin 14 günlük yasal karantina süresini doldurmadan adaya giriş yapması için baskı gördüklerini ve bu nedenle personele “evde kal, güvende kal” çağrısı yaptıklarını belirtti.

Maliye Bakanlığı ile istişare ederek fikir birliğine vardıklarını ve göreve başladıklarını dile getiren Dağman, geminin yasal süresinin bugün dolacağını ve boşaltım yapacaklarını anlattı.

Söz konusu gemi içerisinde ‘temel ihtiyaç’ malzemesi olmadığını kaydeden Dağman, 14 günlük yasal karantina süresini doldurmadan boşaltım yaparak personelin sağlığını riske atmaktan kaçındıklarını anlattı.

 

Personele mesaj atıldı: “Sağlığınız için evde kalın sağlıklı kalın”

Gümrük personeline gönderilen mesajın bazı kesimlerce ‘ekonomik kaygı’ yönünde yanlış anlaşıldığını ifade eden Dağman, burada önemli olan güvenli çalışma ortamı yaratılması olduğunu belirtti.
Bu mesajı yorumlayan Dağman, “Bakanlar kurulu bizi onore etmedi, mecbur çalışacaksınız ama idare edin hasta olmayın denildi, biz tedbir alınmasını istedik. Bunun için bu adımı attık. Çalışanlarımı da ülkemi de korumak zorundayım. Biz bu ülkeyi temel ihtiyaçsız bırakmayacağız.” dedi. 

Söz konusu mesajda ise “GÜÇ-SEN yönetim kurulu Bakanlar Kurulu tarafından Gümrük çalışanlarına yapılan bu kabul edilemez davranışı şiddetle kınar ve ret ederek Bakanlar kurulunun 10 Nisan’a kadar uzattığı idari tatil kararını uygulama kararı almıştır. Sağlığınız için evde kalın sağlıklı kalın. Tüm gümrük çalışanları Evde kalıyoruz” ifadeleri yer almıştı.
Sendikanın tavrı kamuoyunda ‘maaş kesintisi’ne tepki olarak yorumlandı.

 

“Tek derdimiz sağlıktır”

Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Derviş Dağman, YENİDÜZEN’ye yaptığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi:

“İş başı yapılmadı sabah, herhangi bir eylemimiz yoktu. 10 Nisan’a kadar idari izinli olan daireler karşın biz elimizden geleni yaptık. Derdimiz para değildi. İngiltere çıkışlı ve İspanya üzerinden adaya gelen bir geminin 14 günlük yasal karantina süresini doldurmadan geldi ve bize bunun boşaltılmasını istediler. Devlet bu yönde bize baskı yaptı. Biz de çalışanlarımıza evde kalın güvende kalın diye mesaj attık. Burada önemli olan sağlığımızdı. Sanki kesintiler yapıldı da bu nedenle böyle bir girişim oldu gibi algılandı.

Bu olay daha önce patlak verdiğinde tır ve kamyon şoförleri için de bunu yapmıştık. Sonra iyi niyetimiz anlaşıldı. Burada sağlığımız açısından tedbir alındı. Gemilerde de bu tedbir alınmalı. TC’den gelen gemilerde tedbir alınmıyor ama Sivil Savunma ve Belediyeler bize dezenfekte için yardımcı oluyorlar ve riski en aza indirgemeye çalışıyoruz.

Devlet yetkilileri ile görüştük, bakan ile konuştuk, tek derdimiz sağlıktır. Bu geminin yasal süresi Perşembe (bugün) dolar, boşaltacağız, bu konuda bakanlık ile fikir birliğine vardık.

Çalışanlar inmeyecek, malzeme getirdiler. Bunlar temel ihtiyaçlar da değil.

Çalışan daireler geri ödenecek kararı da vardı. Bunu da bakan ile konuştuk, ödeyemeyeceğini söyledi. Biz yine de çalışırız, gemiyi boşaltırız dedik. Bizim derdimiz sağlıktır.  Biz özel sektörde evine ekmek getiremeyen kişiler olduğunu da biliyoruz.”

Bu haber toplam 3137 defa okunmuştur
Etiketler : ,