1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gümrük kaynıyor
Gümrük kaynıyor

Gümrük kaynıyor

GÜÇ-SEN siyasilerin Gümrük Dairesi’ne müdahale ettiğini savunarak, söz konusu isimleri teşhir etmeye hazır olduklarını, artık sessiz kalmayacaklarını açıkladı.

A+A-

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), 3 gümrük memurunun yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığını gösteren hiçbir kanıt olmadan suçlu gösterildiğini ileri sürerek, bu uygulamanın “hukuk dışı” ve “antidemokratik” olduğunu ifade etti. Söz konusu memurların şu an görevlerinin başında olduğu açıklandı.
GÜÇ-SEN siyasilerin Gümrük Dairesi’ne müdahale ettiğini savunarak, söz konusu isimleri teşhir etmeye hazır olduklarını, artık sessiz kalmayacaklarını açıkladı.

Sendika, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki Maliye Bakanlığı Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürlüğü önünde bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ne bağlı antrepolarda yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığına ilişkin açıklamalar karşısında siyasilerin tavrı değerlendirildi.

EROL EMİN

Güç-Sen Başkanı Erol Emin, antrepolarda yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığına ilişkin ihbarları değerlendirmek üzere 7 Mart’ta Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda ilgili antrepolarda görev yapan 3 gümrük memuru hakkında soruşturma başlatılmasının ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar söz konusu memurların görevlerinden el çektirilmesinin “yargısız infaz” olduğu savundu.

“MEMURLAR MANEVİ YIKIM YAŞADI”

Söz konusu memurların manevi yıkıma uğradığını ifade eden Emin, Başbakanlıkta verilen kararı “vahim bir hata” olarak değerlendirerek, gümrük camiasının bu olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Erol Emin, Başbakanlıktaki toplantıda Gümrük Dairesi Müdürü’nün olmamasını eleştirerek, “Gümrük müdürünü göreve atayan bugünkü siyasi otorite kendi atadığı müdüre neden saygı göstermiyor?” diye sordu.
Memurların isimlerinin medyada yer almasına değinen Erol Emin, “Siyasi otorite bize destek vermek yerine, bizi medyada teşhir ediyor. Siyasiler bize gerekli önemi göstermiyor, daire itibarsızlaştırmaya çalışılıyor. Ama bilmelidirler ki yurda böyle sahip çıkılmaz” şeklinde konuştu.
Emin, basın toplantısında siyasilere “Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz. Biz dairemize sahip çıkarız. Siz, bir grup sermayederin değil halkın hükümetisiniz. Biz de bazı tüccarın değil, devletin memuruyuz” diyerek seslendi.

"GÜMRÜK DAİRESİ’NİN TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK CEZA"

Emin, yolsuzluk ve usulsüzlük olayında ismi geçen Levent Motors’un Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde 2 bin metrekarelik bir antreposu olduğunu ifade ederek olayla ilgili detayları şöyle anlattı:
“Gümrük memurlarının şüphesi üzerine antrepolar sorumlusu söz konusu antrepoda sayım yapılması üzerine bir yazı yazdı. Sayım neticesinde 7 milyon 300 bin TL’lik bir mal kaybı tespit edildi. Antrepo sisteminde mal gümrük belgesiyle yapılan ödemeden sonra piyasaya sürülür. Ama söz konusu mal gümrük parası ödenmeden piyasaya sürüldü. Gümrük Dairesi bu olayın üzerine gitti. Vergi tahsiliyle devletin hazinesine 1 milyon 500 bin TL konuldu. Şirkete 600 bin TL de ceza kesildi. Yanılmıyorsam bu Gümrük Dairesi’nin tarihindeki en büyük cezasıdır. Şirket, suçu kabul ederek cezayı ödedi. 2009’da bu şirkete aynı suçtan yine ceza kesilmişti.”
Bu olayın gümrük memurlarının başarıyla gün ışığına çıktığını ifade eden Emin, Kamu Görevlileri Yasası’nın 102. maddesine değinerek  “Soruşturma açıldı ama memur arkadaşlarımız şu an görevlerinin başındadır. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz. Elinizde belge varsa gelin hepimizi sorgulayın” dedi.

“TATAR BİZE SAHİP ÇIKMALIYDI”

Lefkoşa’da 200 antrepo olduğunu ve bu antrepoların 17 gümrük memuru tarafından denetlendiğini ifade eden Erol Emin, suç işleyen şirketlerin sorgulanmasını istedi.
Emin, Maliye Bakan Ersin Tatar’ın Başbakanlıktaki toplantıda yer aldığını anımsatarak, “Ersin Tatar’ın bize sahip çıkmasını beklerdik” dedi.
Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın sonraki açıklamalarında gümrük memurlarına teşekkür ettiğini ancak bunun çelişkili olduğunu ifade eden Emin, “Memur arkadaşlarımızın ve dairenin manevi zararının hesabını kim verecek?” diye sordu.

“ELEMAN EKSİĞİMİZ VAR"

Dairenin 104 eksik elemanı olduğundan söz eden Erol Emin, gümrük memurlarının zorluklar içinde fedakarlıkla çalıştığını söyledi.
Emin, ek mesailerinin sorgulandığını ifade ederek dairenin altyapı eksiklikleri olduğuna  değindi.
Emin, “Lefkoşa’daki dairenin kargo ambarında tuvalet yok. Park yerimiz de yok” diyerek Mağusa’daki en büyük ambarlarda da tuvalet olmadığını anlattı.
Gümrük Dairesi’nin ülkenin en önemli sivil otoritesi olduğunu vurgulayan Erol Emin şunları söyledi:
“Güç-Sen mevkisi ne olursa olsun kişilerin herhangi bir yolsuzluğa karışması halinde söz konusu kişilerin yargıyla sevk edilmesi için çalışacak. Kuruluşumuzdan beri temiz bir toplum ve Gümrük Dairesi için mücadele ediyoruz. Daha çağdaş ve etik bir daire için çalışmaya devam edeceğiz.”
(tak)

Bu haber toplam 2809 defa okunmuştur