1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Greenpeace eylemini sonlandırdı
Greenpeace eylemini sonlandırdı

Greenpeace eylemini sonlandırdı

Greenpeace eylemcileri Pasifik Okyanusu’nda Shell’in Kuzey Kutbu yolundaki 38 bin tonluk petrol platformunda altı gün kamp yaparak sürdürdükleri eylemi bugün sonlandırdılar.

A+A-

Shell’in Kuzey Kutbu’nda petrol sondaj faaliyetlerini protesto etmek amaçlı Polar Pioneer petrol platformunda altı gün boyunca sürdürdükleri eylem sırasında sosyal medyadan, canlı röportajlarla ve videolarıyla bütün dünya ile iletişime geçtiler.

Shell çarşamba günü bir Alaska federal mahkemesine başvurarak, altı Greenpeace eylemcisinin uzaklaştırılmaları için geçici bir mahkeme emri talep etmişti. Greenpeace, petrol platformunun uluslararası sularda olduğuna ve Amerika Birleşik Devletleri mahkemelerinin uluslararası sularda yetkisi olmadığına dikkat çekmişti. 

ABD saatiyle Cuma akşamı, federal yargıç Shell’in talebine derhal karar çıkarmayı reddetmiş ve bir iki gün içinde kararı açıklayacağını ifade etmişti.

Ancak,  okyanusunun sertleşen hava şartları ve yedi metreye kadar çıkabilen dalgalar yüzünden altı eylemci herhangi bir mahkeme kararı çıkmadan petrol platformundan inip botlarla Greenpeace’in Esperanza gemisine geri döndüler.

Petrol platformunda üç kıta, altı ülkeden Shell’e karşı eylem düzenleyen Greenpeace gönüllülerden biri, ABD vatandaşı Aliyah Field, “Bugün buradan inerken bir çok hissi bir anda yaşıyorum. Bu, hayatımın en gurur duyduğum ve ilham verici deneyimi oldu. Dünyanın dört bir yanından aldığımız destek olağanüstüydü.

Bu son altı günde Kuzey Kutbu’nu Kurtar küresel hareketi daha da güçlendi. Bugün bu petrol platformundan iniyor olabilirim ama bu sadece Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasının bir sonraki adıma bir geçiş. Benim ve Shell’e karşı duran 6.8 milyondan fazla kişinin sesini kimse kısamaz” dedi.

Shell’in bir önceki Kuzey Kutbu denemesi sırasında büyük tehlike atlatılmıştı
Greenpeace gemisi Esperanza'nın 35 kişilik mürettebatı, 200 metre boyundaki Blue Marlin adlı ağır yük gemisi tarafından çekilen ve Pasifik Okyanusu’nda seyahat halindeki Polar Pioneer petrol platformunu Malezya’dan demir aldığından beri 7000 deniz mili boyunca takip etti.

Kuzey Kutbu’na doğru hareket eden Shell filosu’ndaki Noble Discoverer ise dünyanın en eski petrol sondaj gemilerinden biri. Noble Discoverer’ın sahibi Shell’in taşeron şirketi Noble Drilling, Shell’in 2012’de Kuzey Buz Denizi’ndeki başarısız denemeleriyle bağlantılı olarak mahkemede 8 ağır suç kabul etti.

YD

Bu haber toplam 1861 defa okunmuştur