1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gözler Sayıştay’ın ‘LTB Raporu’nda!
Gözler Sayıştay’ın ‘LTB Raporu’nda!

Gözler Sayıştay’ın ‘LTB Raporu’nda!

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) beklenen ‘2008-2011 mali yılları kesin hesapları’na ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan Taslak Raporu, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teslim edildi, gözler rapora çevrildi.

A+A-

Meltem SONAY

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) beklenen ‘2008-2011 mali yılları kesin hesapları’na ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan Taslak Raporu, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teslim edildi, gözler rapora çevrildi.

Raporun ortaya koyacakları merakla beklenirken, Başkan Harmancı da önceki gün yaptığı açıklamada, raporu 15 gün içerisinde inceleyerek eğer bir itirazları veya yorumları varsa bunları Sayıştay Başkanlığı’na ileteceklerini belirtmişti.

Sayıştay Yasası, yöneticiye ‘15 GÜN’lük süre veriyor…

Uzun süredir belenen LTB raporunun, kamuoyu ile paylaşılmadan LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teslim edilmesi, rapora ilişkin merakı da artırdı.

Sayıştay Yasası, denetçiler tarafından hazırlanan raporların, Sayıştay Başkanlığı’da incelenmesinin tamamlanmasının ardından, denetlenmiş kuruluşun yöneticisine gönderilmesini hükmediyor.

Yasaya göre, denetlenmiş olan kuruluşun, denetim sonuçları hakkında yorum beyan etme hakkı var.

Denetlenmiş olan kamu idaresinin yöneticisi, bu taslak raporu teslim aldıktan itibaren ON BEŞ GÜN içerisinde denetim sonuçları veya bu sonuçların sunumu hakkında yorum beyan edebilir.


Sayıştay Yasası Ne diyor?

Sayıştay Yasası, 27. Madde;

‘447 sayfa, 117 ek’lik ‘Taslak Rapor’
Sayıştaylığın ‘2008-2011 mali yılları kesin hesapları’na ilişkin raporunun toplam 447 sayfa ve 117 adet ekten oluştuğu belirtilirken, raporun deneyimli hukukçular ve uzmanlarca ‘iyice tahlil edilip inceleneceği’de bildirilmişti.

BES eski Başkanı Savaş Bozat:“Takipçisi olacağız”

Söz konusu dönemin Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Savaş Bozat, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında, 15 Ekim 2011 tarihinde LTB’yi sahiplenerek "Karanlıktan Aydınlığa" sloganı ile geldikleri sendika yönetimde tek amaçlarının ‘O dönemin belediye başkanını işbirlikçi meclis üyelerini ve amirlerini belediyeden uzaklaştırmak’ olduğunu ifade etti.

“Çok zor bir mücadele şekli olsa da bunu başarabilirdik. Siyasi tarihimize ve sendikal mücadelemize altın harflerle yazılması gereken bir düzen bozuldu. Başkan ve meclis üyeleri istifa etti” diyen Bozat, belediyenin 4 ay sendika yönetimi tarafından idare edildiğini kaydetti.

Ardından ara seçime gidildiğini anımsatan Bozat, “Tüm çalışanlar toplu iş sözleşmesi kapsamına alındı ve kadrosuz işçi bırakılmadı” dedi.

Sonunda beklenen Sayıştay Raporu’nda bilinmeyen gerçek suçlular yargılanmazken, yaklaşık 100 civarında çalışana dava açıldığı görüşünü de belirten Bozat, “Şimdi sıra bizde, konunun takipçisi olacağız ve erken bir zamanda sonuçlanması için mücadeleye devam edilecektir. Yapanın yanına kalmayacağı" siyasi bir ekol bu ülke insanının en büyük hakkıdır” ifadelerini kullandı.

“İsim isim açıklanması, önümüzü açar”

Bozat, sorumlulukların ‘isim isim’ açıklanmasının önemine işaret ederken, isimlerin açıklanmasının, ‘sorunun da önünü açacağına’ vurgu yaptı. Bozat, “O dönem yaşananları en iyi bilen bizleriz ve raporu görme ihtiyacı hissediyoruz. Umarız başkan raporu bize açar, gerekli, sağlıklı bilgilere ulaşmak isterse de bizlerle görüşür” dedi.

Harmancı: “Kişi odaklı açıklama yapmayacağız… Kesinleşince detaylı açıklayacağız”
 

Önceki gün yaptığı açıklamada taslak raporla ilgili okumalarına başladıklarını dile getiren Harmancı, “Deneyimli hukukçular ve bu konuda uzman kişilerle iletişime geçip doğru bir yorum ve değerlendirme yapmak istiyoruz. Raporun içeriği ile ilgili soğukkanlı davranarak, raporu iyice tahlil edip inceleyeceğiz. Gerekli itiraz süreleri sonrasında birilerine bir sorumluluk yüklenmişse, hem yargının doğru işlemesi, hem de iç disiplin bakımından, Başsavcılık ve Sayıştay ile koordineli bir çalışma yürütmek arzusundayım. Ben bu vesile ile raporu bizlere Mayıs ayı içerisinde teslim edeceğini söyleyen ve bu sözünü tutan Sayıştay Başkanı Osman Korahan’a teşekkür ederim” demişti.

Başkan Harmancı ayrıca, ilgili taslağın tam anlamı ile rapor haline gelmeden kişi odaklı herhangi bir açıklama yapmayacaklarını da kaydetti ve raporun kesinleşmesiyle birlikte kamuoyu ile gereken detayları paylaşacağını belirtmişti.

 

Bu haber toplam 2651 defa okunmuştur