1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gözler Mayıs’taki AP seçimlerinde
Gözler Mayıs’taki AP seçimlerinde

Gözler Mayıs’taki AP seçimlerinde

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili seçimleri yaklaştı, Kıbrıslı Türk adayların da isimleri gündeme geliyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili seçimi için geri sayım başladı, seçimlerde Kıbrıslı Türk adayların da ismi geçiyor.
“Kıbrıs” adına AP’de temsil edilecek 6 milletvekilini seçmek için 26 Mayıs’ta sandık başına gidecek olan Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşları, gözlerini adaylara çevirdi.
YENİDÜZEN adayın kuzeyindeki partilere seçimleri sordu, ismi geçen adaylarla görüştü, Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi’nden bilgi aldı.

26 Mayıs’taki seçimlerde Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip 77 bin Kıbrıslı Türk oy kullanabilecek. Ayrıca yaklaşık 23 bin Kıbrıslı Türk de 2 Nisan’a kadar güneydeki seçim ofislerine başvurarak, oy verme hakkı kazanabilecek.

Kıbrıslı Türk adaylar da konuşuluyor

Seçim yarışında yer alacak Kıbrıslı Türk adaylar arasında Siyaset Tarihi Profesörü, Akademisyen Niyazi Kızılyürek ile Gazeteci Şener Levent’in de ismi geçiyor.

 

KUZEYDEN SİYASİ PARTİLER, AP SEÇİMİNE KATILACAK MI?
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın: “AP seçimlerine katılmayı düşünmüyoruz”
Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin:  “Konu, Şubat başı gündeme gelecek”
TDP Genel Sekreteri Halil Hızal: “Kuzeyde AB gözetiminde ayrı seçim yapılmalı”
DP Genel Sekreteri Afet Özcafer: “Parti olarak hiçbir fikir üretmedik”

 

Siyasi partiler…

Kıbrıslı Türk adayların isimlerinin netleşmeye başlaması ile gözler Kıbrıs’ın kuzeyindeki siyasi partilerin izleyeceği tutuma çevrildi…
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, parti olarak bugünkü koşullarda Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayı düşünmediklerini, ancak, buradaki temsiliyeti önemsediklerini belirtti.
Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Yenal Senin, konunun Şubat ayı başında gündemlerine alınacağını belirtti.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Dr. Halil Hızal ise parlamentoda yer alan 2 Kıbrıslı Türk temsiliyeti ile ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde AB gözetiminde, ayrı seçim yapılması gerektiğini belirtti.
AP seçimlerine yönelik parti olarak hiçbir bir fikir üretmediklerini dile getiren Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer, birkaç gün içerisinde bir toplantı yapacaklarını, söz konusu seçimlerin de gündeme geleceğini ifade etti.
Öte yandan görüş almak için aradığımız UBP Genel Sekreteri, Milletvekili Hasan Taçoy’a ise ulaşılamadı.

 

KİMLER, NASIL OY KULLANABİLECEK?

Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Halkla İlişkiler görevlisi Vaggelis Vasiliou:

“Şu ana kadar 77 bin Kıbrıslı Türkün oy kullanabileceği belirlendi”

Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Halkla İlişkiler görevlisi Vaggelis Vasiliou’dan alınan bilgiye göre, 26 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimde şu ana kadar 77 bin Kıbrıslı Türk oy kullanabilecek.
Bu kişilerin otomatik olarak seçim listesine dahil edildiğini söyleyen Vasiliou, yeni tip Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip Kıbrıslı Türk sayısının ise 100 bin olduğunu aktardı.
Vasiliou, geriye kalan 23 bin Kıbrıslı Türk’ün Kıbrıs Cumhuriyeti kimliklerinde ikamet bölgesini ‘Kıbrıs’ın güneyi’ olarak gösterdiğini, bu nedenle bu kişilerin otomatik olarak listeye dahil edilmediğini belirtti.
Bu konuda sıkıntı yaşayan kişilerin 2 Nisan’a kadar güneydeki Merkez Seçim Dairesi’ne başvurabileceğini de aktaran Vasiliou, böylelikle Avrupa seçimleri için seçmen kütüğüne kayıt yaptırabileceğini kaydetti.

Oy vermek için ne yapmak gerekir?

Vasiliou, Kıbrıslı Türklerin oy kullanması için seçim listesine dahil olması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı, 18 yaşını dolduran Kıbrıslı Türklerin tümünün aday olup, seçilebileceğini de ifade eden Vasiliou, Kıbrıslı Türkler için 50 seçim noktası oluşturulacağını belirtti.
Vasiliou, şu an için oy kullanılabilecek yerlerin belirlenmediğini aktararak, 2014 seçimlerinde
Ledra Palace geçiş noktası yakınlarındaki bir okulda sandık kurulduğunu hatırlattı.
Vasiliou, ayrıca Kıbrıslı Türklerin en yakın noktalara gidip, oyunu verebileceğini de sözlerine ekledi.

2014’te bin 869 Kıbrıslı Türk oy kullanmıştı

Öte yandan, 2014’de, AP seçimlerinde geçiş noktası yakınlarında kurulan 50 sandıkta, oy kullanma hakkına sahip 58 bin 639 Kıbrıslı Türk’ten bin 869’unun oy kullanmıştı.


SİYASİ PARTİLER NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın:

“AP seçimlerine katılmayı düşünmüyoruz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, parti olarak Kıbrıs’ın bugünkü bölünmüş ve çözümsüzlük koşullarında Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayı düşünmediklerini söyledi.
Erdoğan Sorakın, bu yönde en son kararı partinin yetkili kurullarının vereceğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyetin önemli olduğunu, Kıbrıslı Türklerin temsiliyet hakkını siyasi eşitlik temelinde önemsediklerini belirten Sorakın, “Buna rağmen, parti olarak bugünkü şartlarda seçimlere katılmamamızın doğru olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Sorakın, esas hedefin, Kıbrıs’ta kabul edilebilir federal bir çözüm ve siyasi eşitlik temelinde bir gelecek olduğunu anımsatarak, Kıbrıslı Türkler açısından ancak bu koşullarda seçimlerin çok daha adil sonuç üreteceğini belirtti.
CTP Genel Sekreteri Sorakın, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı Kıbrıslı Türklerin seçimlerde aday olması ya da oy kullanması noktası tercihin kendilerine ait olduğunu sözlerine ekledi.

 

Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin:

“Konu, Şubat başı gündeme gelecek”

Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin, konunun Şubat ayı başında gündemlerine alınacağını belirtti. Şu anda Genel Başkan Kudret Özersay’ın New York’ta temasta bulunduğunu söyleyen Yenin, Ocak ayı sonunda parti kongrelerinin gerçekleşeceğini, konunun burada konuşulacağını aktardı.

 

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer:

“AP seçimlerine yönelik parti olarak hiçbir bir fikir üretmedik”

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer, AP seçimlerine yönelik parti olarak hiçbir bir fikir üretmediklerini dile getirdi.
Özcafer, birkaç gün içerisinde bir toplantı yapacaklarını, söz konusu seçimlerin de gündeme geleceğini ifade etti.
Ortada bir belirsizlik olduğunu, tüm siyasi partilerin bu aşamada birlik ve beraberlik içerisinde karar vermesi gerektiğini belirten Özcafer, yapacakları toplantı sonrasında diğer partilerle de görüşeceklerini söyledi.
Özcafer, insan hakları bağlamında, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin bireysel olarak oy verme hakkını kullanabileceğini de belirtti.

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Dr. Halil Hızal:

“Kıbrıs’ın kuzeyinde, AB gözetiminde ayrı seçim yapılmalı”

TDP Genel Sekreteri Dr. Halil Hızal ise parlamentoda yer alan 2 Kıbrıslı Türk temsiliyeti ile ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde AB gözetiminde, ayrı seçim yapılması gerektiğini belirtti.
Hızal, yapılacak seçimle Kıbrıslı Türklerin kendilerini temsil edecek isimleri belirlemesinin önemli olduğunu aktardı.
Parti olarak bu konuda görüşlerin hem 2014 hem de 2016 yılında AB Ofisi’ne iletildiğini dile getiren Hızal, “Bu hakkın kullanılması gerekiyor. Bu hakkın kullanılması gerekiyor. AB bu konuda Kıbrıslı Türklere de yardımcı olmalı” dedi.
Hızal, Kıbrıs’ın güneyinde yapılacak AP seçimlerine katılabilecek bir ortam olmadığını da dile getirdi.

 


SEÇİMDE ADAY OLAN KIBRISLI TÜRKLER NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Gazeteci Şener Levent:

“Avrupa Birliği ile Kıbrıslı Türklerin ilişkilerini güçlendirmek için adayım”

Gazeteci Şener Levent, 6 kişinin yer alacağı Yasemin Harekatı Grubu ile seçimlere katılacağını açıkladı.
Levent, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türk toplumu ile ilişkileri istenilen düzeyde olmadığını belirterek, Avrupa Parlamentosu’na Kıbrıslı Türklerden de bir milletvekilinin seçilmesi halinde bu ilişkilerin çok daha güçlü olacağına inandığını dile getirdi.
Her yıl Avrupa Parlamentosu’na gözlemci olarak gidildiğini, orada ifade edilen resmi tezlerin Türkiye tezi olduğunu ifade eden Levent, “Bunların düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
Levent, şu anda seçime girecek diğer adayları belirleme aşamasında olduklarını da söyleyerek, grup içerisinde Maronit ve Ermenilerin de yer alacağını kaydetti.
2014 yılındaki seçimlerine de bağımsız aday olarak katıldığını hatırlatan Levent, bu seçimde Kıbrıslı Rumlardan 2 bin, Kıbrıslı Türklerden de 750 civarında oy aldığını aktardı.
Levent, bu yıl seçim sandıklarının kolay yere kurulması gerektiğini de dile getirdi.


N.Kızılyürek:
“Adaylığım yönünde ciddi bazı teklif ve beklentiler var”

Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik siyasi parti kulislerinde ismi yoğun olarak konuşulan, özellikle, güneydeki bazı önemli partilerin “adayları arasında” olduğu söylenen Akademisyen-araştırmacı-tarih profesörü Niyazi Kızılyürek, önümüzdeki günlerde daha net açıklamalar yapabileceğini belirtti.
Kızılyürek, YENİDÜZEN’in sorularına şu yanıtı verdi:
“Avrupa Parlamentosu’na adaylığım yönünde adanın her iki yanında önemli istek ve ciddi bazı teklifler vardır. Bu yönde temas ve değerlendirme süreci içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde çok daha net konuşabiliriz. Ancak, Kıbrıs’ın içinde bulunduğu koşullar ve Kıbrıs sorunun geldiği aşamada, Avrupa Parlamentosu seçimleri son derece önemlidir.”

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190109142624.jpg

 

 

Bu haber toplam 4244 defa okunmuştur