1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gözler 'eşit artış'ta
Gözler eşit artışta

Gözler 'eşit artış'ta

Son bir yıllık ‘Hayat Pahalılığı’ oranının Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından açıklanmasının ardından, gözler kamuda maaşlara yansıtılacak ‘EŞİT ARTIŞ’a çevrildi.

A+A-

Meltem SONAY

Devlet Planlama Örgütü’nün Son bir yıllık ‘Hayat Pahalılığı’ oranını geçtiğimiz hafta açıklanmasının ardından, gözler kamuda maaşlara yansıtılacak  ‘EŞİT ARTIŞ’a çevrildi.
Maliye Bakanlığı’nın eşit artışla ilgili çalışmasını tamamladığı, artış miktarının önce, kamuda yetkili sendikalarla önümüzdeki hafta paylaşılacağı öğrenildi…

Önümüzdeki hafta açıklanacak…
Ocak 2015 maaşlarına yansıtılacak artış miktarının önümüzdeki hafta açıklanacağı öğrenildi.
Maliye Bakanlığı’nın eşit artışla ilgili çalışmasını tamamladığı, artış miktarının önce, kamuda yetkili sendikalarla 22 Ocak tarihinde paylaşılacağı da elde edilen bilgiler arasında.

Öngörü 70-80 TL… Refah artışı da var…
Ocak – Haziran dönemini kapsayan % 4.89’luk hayat pahalılığının Temmuz 2014 maaşlarına yansıtılmasından sonra Ocak 2015 maaşlarına ise geriye kalan % 1.60 oranı yansıtılacak.
2014’in ikinci yarısında oluşan 1.60 Hayat Pahalılığı’nın hesaplanarak, oluşacak ek artış toplam miktarının, kamuda bu sistemden faydalanan kişi sayısına eşit oranda bölüneceği de elde edilen bilgiler arasında.
HP oranının maaşlara eşit yansıtılması durumunda 70-80 TL gibi bir maaş artışı ön görülürken, bu rakamın ‘refah payı’ ile birlikte kamuda işe yeni başlayanlarda daha yükseleceği üzerinde duruluyor.

Kararname ile dondurulmuştu…
2015 yılını kapsayacak bu yeni uygulama nedeniyle, mevcut (uygulamada olan) yasanın HP ödeneği ile ilgili maddesi kanun gücünde kararnameyle  yürürlükten kaldırılmıştı.
Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık HP artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştu.

Refah artışı da var…
Yapılan yeni düzenlemede özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra (kamuoyunda Göç Yasası diye bilinen yasanın yürürlüğe girmesinden sonra) kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi de yapılacak.

Bu haber toplam 2177 defa okunmuştur