1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gözler Başsavcılıkta!
Gözler Başsavcılıkta!

Gözler Başsavcılıkta!

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ‘2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına’ ilişkin Sayıştay Raporu’nun detaylarının ortaya çıkmasının ardından gözler hukuk sürecine çevrildi.

A+A-

 

• BAŞSAVCILIK: HUKUK SÜRECİ ZATEN BAŞLADI… Başsavcı Muavini Yardımcısı Mahmut Atakara, LTB’ye ait Sayıştay raporunun henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, Sayıştaylığın raporu belediyeye vererek görüşünü alacağını söyledi. Sayıştaylığın kontrole giderek rapor hazırlamasıyla hukuk sürecinin zaten başlatıldığını hatırlattı.

• BELEDİYE: GİRİŞİM YAPACAĞIZ… LTB Başkanı Mehmet Harmancı, 2008-2011 dönemine ait Sayıştay raporunun kesinleştiğini belirterek, rapordaki değişikliklerin okunarak değerlendirmeye alacaklarını ve yargı sürecinin başlaması için girişim yapacaklarını vurguladı

• ATAKARA: 4 DAVA AÇILDI…  YENİDÜZEN’e konuşan Başsavcı Muavini Yardımcısı Atakara, 2011’e ait yine LTB ile ilgili bir Sayıştay raporu sunulduğunu hatırlatarak, raporda ‘izinsiz borçlanma’ ile ilgili Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’na bağlı olarak dönemin LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları hakkında 4 dava açıldığını ve davaların henüz sonuçlanamadığını belirtti.

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ‘2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına’ ilişkin Sayıştay Raporu ile ilgili gözler hukuk sürecine çevrildi. Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan ve 447 sayfa ve 117 adet ekten oluşan taslak raporun ardından Sayıştaylığın söz konusu raporun tümünü kamuoyuna açıklaması ve yargı sürecinin başlaması bekleniyor. LTB Başkanlığı raporla ilgili incelemeleri yaparak gerekli görüş ve bilgiyi Sayıştaylığa aktarması ardından devreye Başsavcılık girecek.

2008-2011 dönemine ait Sayıştay raporunun artık kesinleştiğini belirten Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, rapordaki değişikliklerin okunarak değerlendirmeye alacaklarını ve yargı sürecinin başlaması için girişim yapacaklarını dile getirdi.

YENiDÜZEN’in bilgisine başvurduğu Başsavcı Muavini Yardımcısı Mahmut Atakara, LTB’ye ait Sayıştay raporunun henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, Sayıştaylığın raporu belediyeye vererek görüşünü alacağını söyledi.

Sayıştay Yasası

Uzun süredir beklenen LTB raporunun, kamuoyu ile paylaşılmadan LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teslim edilmesi, rapora ilişkin merakı da artırmıştı.

Sayıştay Yasası, denetçiler tarafından hazırlanan raporların, Sayıştay Başkanlığı’da incelenmesinin tamamlanmasının ardından, denetlenmiş kuruluşun yöneticisine gönderilmesini hükmediyor.
Yasaya göre, denetlenmiş olan kuruluşun, denetim sonuçları hakkında yorum beyan etme hakkı var.
Denetlenmiş olan kamu idaresinin yöneticisi, bu taslak raporu teslim aldıktan itibaren 15 içerisinde denetim sonuçları veya bu sonuçların sunumu hakkında yorum beyan edebilir.

Usulsüzlükler

Hatırlanacağı üzere Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan ve 447 sayfa ve 117 adet ekten oluşan taslak raporun içeriği basına sızmıştı. Raporda usulsüzce yapılan harcamalar, mevzuata aykırı ve eksik yapılan tahsilatlar, tahsil edildiği halde LTB veznesine yatırılmayan ücretler, ihalesiz olarak yürütülen büyük bütçeli işler, teklifsiz yaptırılan, meclisin haberi bile olmayan bir çok yasadışı mal ve hizmet alımı kayda geçmişti.

---------------------------------------------------------------------------

Atakara: “Rapor geldiği zaman inceleme başlatılacak”


YENiDÜZEN’in bilgisine başvurduğu Başsavcı Muavini Yardımcısı Mahmut Atakara, LTB’ye ait Sayıştay raporunun henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, Sayıştaylığın raporu belediyeye vererek görüşünü alacağını söyledi. Sayıştaylığın kontrole giderek rapor hazırlamasıyla çıkmasıyla hukuk sürecinin zaten başlatıldığını hatırlatan Atakara, “Yargı süreci mahkemede dava açılırsa başlayacak. Rapor incelendikten sonra soruşturulması gereken bir konu varsa, bunu polise havale ederiz. Polis soruşturmasında dava açılmasını gerektirecek kadar şahadet ve delil elde ederse dava açılır. Rapor bize geldiği zaman rapora göre bir suç tespit edildiyse, incelemeye değer bir suç olabilir derse polise havale edilir. Ama suç teşkil etmeyebilir, disiplini gerektiren bir şey de olabilir” dedi.

“Bulutoğluları hakkında 4 dava var”

Mahmut Atakara, 2011’e ait yine LTB ile ilgili bir Sayıştay raporu daha sunulduğunu hatırlatarak, raporda ‘izinsiz borçlanma’ ile ilgili Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’na bağlı olarak dönemin LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları hakkında açılan 4 davanın bulunduğunu söyledi. Bu davaların Lefkoşa Kaza Ceza Davaları’nda Mahkemesi’nde sürdüğünü söyleyen Atakara, bu davaların henüz sonuçlanamadığını bu ay içerisinde mahkeme günü olduğunu da hatırlattı. Şuan görüşülen bu 4 davada sanık kürsüsünde Cemal Bulutoğluları’nın olduğunu çünkü belgelerde imzası olduğunu aktaran Atakara, o dönemin Meclis Üyeleri’nin de sorumlu olduklarına dair bazı iddialar da olduğunu ve bununla ilgili de soruşturma yaptıklarını ancak henüz bunun neticelenmediğini söyledi. Atakara davaların sonuçlanması ışığında sanığın suçlu bulunması halinde para cezası ve 5 yıla kadar hapislik cezası içerdiğini de ifade etti.

--------------------------------------------------------------------------

Harmancı: “Rapor kesinleşti, inceleyeceğiz”

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Sayıştay raporunun kesinleştiğini belirterek, rapordaki değişikliklerin okunarak değerlendirmeye alacaklarını ve yargı sürecinin başlaması için girişim yapacaklarını dile getirdi.

Belediye Meclisi’ne raporu dağıtacaklarını raporun okuduktan sonra değerlendireceklerini söyleyen Harmancı, teknik hazırlıklar yapıldıktan sonra hukuk sürecine gidileceğini dile getirdi. Harmancı, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra yargı sürecinin başlatılacağını ancak bununla ilgili tarih belirtmenin yanıltıcı olabileceğini de ifade etti.

Bu haber toplam 2193 defa okunmuştur