1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘GÖREVDEN ALMALAR’ ŞİMDİLİK ASKIDA
‘GÖREVDEN ALMALAR’ ŞİMDİLİK ASKIDA

‘GÖREVDEN ALMALAR’ ŞİMDİLİK ASKIDA

Girne Belediyesi’nde 52 kişinin işten durdurulması yönünde başlatılan çalışma, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın müdahalesi ile askıya alındı.

A+A-

Tanju KONURALP

Girne Belediyesi bünyesinde çalışan 52 kişinin işten durdurulması yönünde başlatılan çalışma, belediyede gergin anlar yaşanmasına sebep oldu, İçişleri Bakanlığı’nın konuya müdahalesi ile işçilerin durdurulması askıya alındı.

14 Temmuz 2014 tarihli Sayıştaylık raporunca, Girne Belediyesi’nde bulunan işçi sayısının, 260 olması gerektiği belirtilirken; bu sayının 312’ye ulaşması, rapor gereği 52 kişinin işten durdurulması yönünde bir girişime neden oldu.

Raporun gündeme gelmesi ile birlikte, Girne Belediyesi çalışanlarının bağlı bulunduğu Devrimci İşçi Federasyonları Sendikası (Dev-İş) yönetimi, Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü ile yaklaşık dört saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Tüm Girne Belediye Meclis üyelerinin de dahil olduğu toplantı sonucunda, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Sayıştaylığın raporu yeniden değerlendirmeye alacağı yönünde mutabakata varılırken; durdurulması belirlenen 52 kişinin ise değerlendirme raporuna kadar işlerine devam etmesi yönünde karar alındı.

Sayıştaylık 52 kişilik fazla kadro tespitinde bulundu

Sayıştaylık raporuna göre, nüfusu 33 bin 207 olan Girne’de, belediyenin sahip olabileceği işçi sayısı, 2014 bütçesi gereği 260 olarak belirtiliyor. Yine rapor dahilinde, Girne Belediyesi’nin mevcut 146 işçi kadrosuna ek olarak, Bel-Paz LTD’den 152 kişinin 99’unun Girne Belediyesi’ne aktarıldığına yer veriliyor. Bununla birlikte 14 kişinin ise doğrudan belediyeye istihdam edildiği raporda, ulaşılan toplam işçi sayısının 312 olduğu belirtiliyor.

Belediyeler Yasası gereği toplam olası kadro; 437

Sayıştaylığın hazırlamış olduğu rapor, yalnızca çalışan işçi sayısını kapsarken; Belediyeler Yasası gereği Girne Belediyesi’nin tüm alanlarda çalıştırmak üzere 260 işçi ve 177 memurdan oluşan 437 kişilik kadro bulundurma hakkının olduğu ortaya koyuluyor. Girne Belediyesi’nde ise çalışan toplam işçi ve memur sayısı 355 kişi olarak veriliyor. Buna göre memur kadrosunda 82 kişilik bir kadro eksiği yer alırken; İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın, mevcut 82 kişilik kadro açığı konusunda “yerleştirme” çözümüne veya nüfusa göre çalışan sisteminde bir düzeltmeye gitmesi bekleniyor.

Nidai Güngördü: “Bakanlık ile istişare ediyoruz”

Girne Belediye Başkanı Niday Güngördü yaptığı açıklamada, hiçbir belediye çalışanını, işinden etmek gibi bir gailesi olmadığını; aksine bu çalışanların yasal doğrultuda işlerinde kalmasını istediğini kaydetti. 52 kişinin işten durdurulması kararının, Sayıştaylık raporu doğrultusunda devreye girdiğini belirten Güngördü, “Yasal olan bu bağlamda, yasalara aykırı hareket etmemek” dedi.

14 yeni ve 38 Bel-Paz çalışanı olmak üzere toplam 52 kişinin, Sayıştaylık raporlarına göre kadro fazlası olduğunun belirtildiğini ifade eden Güngördü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ve Sayıştaylık ile yeniden görüşüldüğünü ve alınan karar doğrultusunda, konunun yeniden incelenmesi yönüne gidileceğini açıkladı.

Güngördü, yapılacak yeni değerlendirme sonrasında, benzer bir sonuç çıkması karşısında, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın alternatif bir çözüm bulma yönünde çalışma başlatacağına dair söz verdiğini de iddia etti.

Mehmet Seyis: “Değerlendirme sonlanana kadar işten durdurma yok”

Yapılan toplantı sonrasında açıklamada bulunan devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Mehmet Seyis,  Sayıştaylık ve Hükümet kanadı ile gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydetti. Sayıştaylık ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın, ilgili Sayıştay raporu hakkında yeni bir değerlendirme başlatacağını dile getiren Seyis, bu değerlendirmenin sonuçlanmasına kadar, herhangi bir işten durdurma yaşanmayacağı konusunda, mutabakata varıldığını kaydetti. Olumlu geçen toplantı sonrasında, sorunların aşılması adına gereken tüm girişimlerin yapılacağı yönünde konuşan Seyis, kalıcı çözüm üretilene kadar konuyla yakinen ilgilenileceğinin altını çizdi.

Asbaşkan Önder Kalfa: “Ismarlama rapor yazıldığı yönünde kamuoyunda iddialar var”

Yenidüzen’e konuşan Girne Belediyesi Asbaşkanı, Önder Kalfa Sayıştaylığı sağduyulu karar vermeye davet etti. Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile müthiş bir tartışma yaşadık diyen Kalfa, çalışanların birilerinin iki dudağı arasında “Bugün seni işten attım” denmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Güngördü’nün, işten durduruyorum demesi üzerine harekete geçtiğini söyleyen Kalfa, “8’inde gelip araştırma yapıp, hemen iki gün sonra karar verdim denmesi kabul edilemez” dedi. Kalfa, “Ne savcılıktan görüş alındı, ne de konu mahkemeye verildi. Ismarlama rapor yazıldığı yönünde kamuoyunda iddialar var” dedi.

Bu haber toplam 2120 defa okunmuştur