1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ‘Gomşu’ Adana Kebapçısı
‘Gomşu’  Adana Kebapçısı

‘Gomşu’ Adana Kebapçısı

Adana Kebabı olur da şalgam suyu olmaz mı? Hem de tam Adana Şalgam’ı olması gerekir.

A+A-

Zekai Altan

Yakın dostum ve sevdiğim ve değer verdiğim Özen Solakay’ın önerisi üzerine yıllar önce gidip incelediğim bir mekan. Çok merak ettim. Bir kıyaslama olarak. Acaba yıllar yıllar önce aynı kaliteyi ve standartı koruyor mu diye. Bir toplantı sonrası Galatya (Mehmetçik) Belediye Başkanı dostum Cemil Sarıçizmeli öğle yemeği için Gomşu Restorantı önerdi. Herhalde başkanım burayı bilir, hem de Adana kebabı ve demli çayı da bilir ve özledi diye düşündüm. Gomşu Restoranta gittik.

TPE STANDARTLARI

Gomşu Restorant 1001 çeşit mağazasına gitmeden önce ana yol üzerinde. Ön bahçesi küçük ve önceden kurulan geniş şemsiyelerin yerini ahşap bir çardak aldı. Yaz mevsiminde dış alanda oturulmaz. Ama Lefkoşa’nın akşam serininde dış alanın nazı çekilir. İsmi de çok hoş. Gomşu. Dilimizde sık sık kullandığımız bir sözcük. Kıbrıslıca. İç alan kare şeklinde ve çok temiz. Hijyenik bir ortam. Küçük bir kasiyer bankosu, mangal ve arka tarafta da pide fırını. Duvarlarda bir de Adana Kebabın, Adana Ticaret Odası tarafından duvarda asılı tescili belgesi hemen göze batar. Bu tescil belgesi size bir güven verir. Aynı zamanda Adana Kebabın prestijini de artıran bir  durum. Bugün Adana Kebabın da artık tescilli bir standartı var. Artık olur olmaz kimse bu kebabı istediği gibi mönüsüne dahil edemeyecek ve etmemesi gerekir. . Adana Kebabı lezzetinden servisine kadar güven içerisinde yiyip tatmanızı sağlayacak bir uygulama. Artık Adana kebabı yapan mekanlar, Türk Patent Enstitüsü (TPE) standartlara uymak zorunda. TPE’nin belirlediği Adana Kebap Standartlarına bir bakalım.

Adana kebabını kriterlere bağlayan tescil, en az bir yaşındaki koyundan kebap yapılmasını ve dinlendirilmiş etin “zırh” tabir edilen keskin bıçakla kıyılmasını öngörüyor. Tescile göre kıyılmış et ile kuyruk, binde üç ile binde sekiz arasında acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulan kebap 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde, 90-120 cm uzunluğunda demir şişlere, dengeli bir şekilde 180 gram olarak saplanıyor. Alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilen kebap yağlanan pide ekmeklerle servis yapılıyor. Adana kebabının servisi de standartlara bağlanmış: Kebap, eli yakmayacak kadar ısıtılmış kuru, geniş porselen ya da metal tabakta servis yapılacak. Yağlanmış ve sıcak pide ekmek, usulüne uygun keskin bıçakla kesilecek. Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konulacak. Ayrıca, ayrı ayrı küçük tabaklarda soğan, salata, ezme ve domates kebabın yanında verilecek. Bu standartlara uymayacak lokanta sahiplerine 2 yıl hapis cezası da tescil kapsamında.

Gomşu Restorant da tescilli Adana Kebab’ını usulüne uygun olarak misafirlerine tattırıyor. Sağlıklı ve gerçek bir Adana Kebap için Gomşu Restoranta uğrayabilirisiniz.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı güzel ve kuralına göre hazırlandı. Sayfalarda çeşitli Adana Kebap, ızgara ve et mönüleri, tavuk mönüleri, salatalar ile pide çeşitlerini seçebilirsiniz. Biz siparişimizi tescilli Adana Kebap ve saç kavurma olarak verdik. Ancak giriş olarak da fındık lahmacun. İdeal bir giriş. Salata, ezme ve summaklı soğan servisi de ayrıca yapıldı. Yeşillik tabağı ve biber. Final olarak da bir parça baklava. Türk mutfağının lezzetini içeren bir baklava. Bu arada önermek istediğim bir de şalgam olacak. Ben tatamadım. Adana Kebabı olur da şalgam suyu olmaz mı? Hem de tam Adana Şalgam’ı olması gerekir. Adana kebabı alırken de şalgam suyunu da birlikte sipariş vermenizi öneririm. O zaman bir Adana mönüsünü de tatmış olursunuz. İşletmeci Buğra. Sempatik, güleryüzlü ve girişken. Başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gerek personel yönetimi gerekse mekanın hijyenik ve düzeninden anlaşılıyor.  Personel de aynı. Güleryüzlü ve yardımseverler. Üniformalı. Servis kuralına göre yapıldı. Bu temiz mekandaki paket servisi de oldukça hareketli. Gomşu Restorantın mönü fiyatları da pahalı değil. Güvenebileceğiniz hijyenik ve lezzetli tescilli Adana Kebap sunan bir mekan.

 

TELEFON: 228 05 86 - 228 05 85
ADRES: ATATÜRK CAD. MERKEZ KOM. KARŞISI NO 5/1 YENİŞEHİR-LEFKOŞA
KAPASİTE:
İÇ ALAN: 90
DIŞ ALAN: 50
SERVİS SAATLERİ: 11.00- 22.30
KAPALI GÜNLER: PAZAR

 

 

Bu haber toplam 7618 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 384 Sayısı

Adres Kıbrıs 384 Sayısı