1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Göçmenlerin ekonomiye katkısı olumlu
Göçmenlerin ekonomiye katkısı olumlu

Göçmenlerin ekonomiye katkısı olumlu

İngiltere'ye gelen göçmenlerin, 1995 - 2011 yılları arasında İngiliz ekonomisine, devletten aldıkları yardımlardan daha fazla oranda katkı sağladığı bildirildi.

A+A-

 

Avrupa Birliği'ne (AB) 2004 yılında katılan 10 ülkeden İngiltere'ye gelen göçmenlerin, 1995 - 2011 yılları arasında İngiliz ekonomisine, devletten aldıkları yardımlardan daha fazla oranda katkı sağladığı bildirildi.

The University College London (UCL) tarafından hazırlanan araştırmaya göre, AB'ye 2004 yılında katılan 10 üye ülkeden İngiltere'ye yerleşen göçmenlerin 1995 - 2011 yılları arasında İngiliz ekonomisin 4,96 milyar sterlin katkı yaptığı belirtildi. Araştırmaya göre bu ülkelerinden İngiltere'ye göç edenlerin, toplamda aldıkları finansal yardımlardan fazlasını vergi olarak ekonomiye kazandırdıkları ifade edildi.

Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 1 Mayıs 2004 tarihinde AB'ye tam üye olarak kabul edilmişti.

Araştırmada, toplamda AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin 2001 - 2011 yılları arasında ülke ekonomisine yaklaşık 20 milyar sterlin katkıda bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan araştırmada AB dışından İngiltere'ye gelen göçmenlerin ise ülke ekonomisinde 1995 - 2011 yılları arasında yaklaşık 118 milyar sterlin kayıp yarattığı ifade edildi.

Araştırmaya göre AB ülkelerinden İngiltere'ye 2000 yılından bu yana göç eden AB vatandaşlarının İngiliz vatandaşlarına kıyasla devlet yardımlarına başvurma olasılığı ise yüzde 43 daha az oldu.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron, gelecek yıl mayısta yapılacak genel seçimi kazanması halinde, Brüksel ile ilişkilerde müzakereler yürütülmesini ve bu müzakerelerin sonunda 2017 yılına kadar AB üyeliğiyle ilgili referanduma gidilmesini istiyor.

İngiltere'nin 1973 yılından bu yana üyesi olduğu AB'nin reforma ihtiyaç duyduğunu dile getiren Cameron, birlikle yürütülecek müzakere konularından birinin de serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi olacağını söylüyor.

Muhafazakar Parti, son olarak Clacton bölgesinde yapılan ara seçimde koltuğunu AB karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) adayına kaptırmıştı. UKIP'in adayı Douglas Carswell böylece, İngiliz Parlamentosu'na giren ilk UKIP milletvekili olmuştu. Nigel Farage'ın lideri olduğu UKIP'in İngiltere'deki yükselişi dikkati çekerken, UKIP'in 7 Mayıs 2015'te yapılacak genel seçimle parlamentodaki varlığını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İngiliz basınına göre, Cameron'ın son günlerde AB karşıtı görüşlerinin artmasında, Başbakan'ın partisinden UKIP'e kayan oylar etkili oluyor. Cameron'ın sözlerinin, 20 Kasım'da Rochester ve Strood bölgesinde yapılacak ara seçimde UKIP adayının kazanmasını önlemeye yönelik olabileceği bildiriliyor.

(AA)

Bu haber toplam 1724 defa okunmuştur