1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Glukoz’ maddesinde ithalat sıkıntısı
‘Glukoz’ maddesinde ithalat sıkıntısı

‘Glukoz’ maddesinde ithalat sıkıntısı

Diyabet (kan şekeri) taraması için yapılan Glukoz (şeker) yükleme testinde kullanılan toz ve şurup halindeki Glukoz maddesi stoklarda tükendi, Sağlık Bakanlığı harekete geçti…

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde Diyabet (kan şekeri) taraması için yapılan Glukoz (şeker) yükleme testinde kullanılan toz ve şurup halindeki Glukoz maddesi tükendi, ‘ithalatta yaşanan sıkıntı’ nedeniyle Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Lefkoşa Hastanesi’nde son iki haftadır şeker yükleme testi yapmak isteyen yurttaşlar ve hamileler ‘glukoz maddesi’ bittiği için geri çevrilirken, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin stoklarında da biten ilacın Türkiye’de yapılan mevzuat değişikliğinden dolayı ülkeye ithalatının yapılamadığı belirtildi.

Gökyiğit, Almanya’daki ithalatçı firma ile görüştüklerini, Kıbrıs’a direkt sevkiyat yapılması için girişim başlattıklarını ve sorunun 1-2 gün içerisinde çözüleceğini dile getirdi. 

 

Gökyiğit: “1-2 güne kadar sorunu çözeceğiz”

YENİDÜZEN’e konuşan İlaç ve Eczacılık Dairesi yetkilisi Ayşe Gökyiğit, ülkemizde kimyasal madde kapsamında bulunan D-Glukoz maddesinin, Türkiye’de kimyasal madde kapsamından çıkartılarak, ‘gıda’ maddesi kapsamına alınması nedeniyle Kıbrıs’a ithalatında sıkıntılar yaşandığını bu nedenle maddenin tükendiğini açıkladı.

“Biz hem toz glukoz maddesi hem de şurup (sıvı) şeklindeki glukoz maddesi için ihaleye çıktık ama Türkiye’deki sıkıntıdan dolayı hiç teklif gelmedi” diyen Gökyiğit, Almanya’daki ithalatçı firma ile görüştüklerini, Kıbrıs’a direkt sevkiyat yapılması için girişim başlattıklarını ve sorunun 1-2 gün içerisinde çözüleceğini dile getirdi. 

 

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Glukoz (şeker) katı (toz) maddesinin şu anda hastanede bulunmadığını belirterek, bu maddenin tüm özel eczanelerden alınarak kullanıldığını aktardı.

 

Dizdarlı: “Şu anda stoklarda da tükendi”

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Glukoz (şeker) katı (toz) maddesinin şu anda hastanede bulunmadığını belirterek, bu maddeyi tüm özel eczanelerden toplatarak kullanıldığını aktardı. Stoklarda da maddenin kalmadığını aktaran Dizdarlı, glukoz sıvı (şurup) formlarının getirilmesi için uğraşıldığını belirtti.

Dizdarlı, “Glukozun katı hali tükendi. Türkiye’de de ithali durdu. Türkiye’de takibi sorunluymuş çünkü aynı zamanda bomba yapımında da kullanılırmış. Bu nedenle ithalatı Türkiye’de dahi durdurulmuş oraya dahi gelmiyormuş” dedi.

 

YENİDÜZEN’e konuşan İlaç ve Eczacılık Dairesi yetkilisi Ayşe Gökyiğit, ülkemizde kimyasal madde kapsamında bulunan D-Glukoz maddesinin, Türkiye’de kimyasal madde kapsamından çıkartılarak, ‘gıda’ maddesi kapsamına alınması nedeniyle Kıbrıs’a ithalatında sıkıntılar yaşandığını söyledi.

 

Gökyiğit: “İthalatta sıkıntı oldu, sorunu 1-2 güne kadar çözüyoruz”

İlaç ve Eczacılık Dairesi sorumlusu Ayşe Gökyiğit, şunları aktardı: “Glukoz maddesi ortada olmadığı için test yapılamıyor. Mayıs ayı ortasına kadar elimizde vardı. Mayıs ayı ortası itibariyle sıkıntı başladı. Özel hastanelerde var mı bilmiyorum. Bunun esas sıkıntısı maddenin ithalatında yaşandı. Biz bunu kimyasal madde olarak değerlendirirken, D-Glukoz laboratuvar malzemesi olarak değerlendiriliyor. Fakat Türkiye’de son 1 yıl içerisinde yönetmenlikler ve yasalar değişti. Bu madde gıda kapsamına alındı. Orada ithalatta sıkıntı yaşandı. Çünkü oradaki firma aynı zamanda Türkiye’de Gıda ve Tarım Bakanlığı’ndan izin alması gerekir fakat bunlar normalde gıda değil. Gıda kapsamında sayılmadığı için ihracat izni alamdılar. Bu kez de ithalatçı ve ihracatçı firmaların malları gümrüklerde kaldı. Bizde de Türkiye’deki piyasadan kaynaklanan ‘gıda’ kapsamından dolayı sıkıntı yaşandı. O yüzden ithalatı gerçekleşmedi. Biz hem toz glukoz maddesi hem de şurup (sıvı) şeklindeki glukoz maddesi için ihaleye çıktık ama Türkiye’deki sıkıntıdan dolayı hiç teklif gelmedi. Şuanda biz direkt olarak Almanya’da ithalatçı firma ile bağlantıya geçtik ki Türkiye’deki yeni mevzuata takılıp da gümrüklerde sıkıntı yaşanmasın ve doğrudan Kıbrıs’a ithal edilsin. Biz Dr. Hasan Sav ile görüştük; normal şeker kullanılsın ya da kullanılmasın noktasında konuştuğumuzda, direkt glukozun kullanılması gerektiğini, belli bir oranı olduğunu söyledi.  Biz firmayla görüştük direk sevkiyatla ilgili 1-2 güne kadar sorunu çözüyoruz”

 

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-554.jpg

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2842 defa okunmuştur