1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'GKK ve Başbakanlık önerileri' Komite’de
GKK ve Başbakanlık önerileri Komite’de

'GKK ve Başbakanlık önerileri' Komite’de

Askerlikte yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler içeren yasa tasarısı üzerinde yeniden çalışma başladı.

A+A-

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi, ‘Askerlik ‘Değişiklik’ Yasa Önerileri üzerindeki çalışmalarına yeniden başladı.
Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın askerlikle ilgili çalışmasının da dahil edildiği komite, önümüzdeki hafta Çarşamba günü çalışmalarına devam edecek.
Komite CTP Milletvekili Abbas Sınay ve TDP Milletvekili Zeki Çeler’in değişiklik önerilerinin yanı sıra, Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gelen önerileri de gündemine aldı.

Erhürman: “Başbakanlık ve GKK çalışması da komitede”
Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın(GKK) yaz döneminde yaptığı çalışmanın da komiteye ulaştığını ifade eden Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, bu çalışma da dikkate alınarak var olan öneriler üzerinde çalışmanın devam edeceğini belirtti.
Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, önümüzdeki Çarşamba günü komitenin yeniden toplanacağını ve madde madde görüşmelere geçeceğini kaydetti.

----------

Çeler: “Taleplere yanıt vermiyor…”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, Başbakanlık’la GKK’nın hazırladığı önerilerin, taleplere yanıt vermediğini, sadece birkaç basit düzenlemeden ibaret olduğunu savundu.
Başbakanlığın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın istemlerine uyduğunu savunan Çeler, ‘yaptık’ demek için ‘göstermelik’ birkaç düzenleme yapıldığı görüşünü belirtti.
Sadece meslek lisesi mezunlarını, mezuniyetten hemen sonra askere gitmeleri halinde askerlik sürelerinin 3 ay kısaltılmasının öngörüldüğünü belirten Çeler, düz lise, üniversite mezunu veya okumayanlar için herhangi bir kısaltma öngörülmediğini belirtti.

“Renkleri, rozetleri bırakalım, birlik olalım”
Öneriye göre, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin, burada üniversite eğitimi gördükleri süre içerisinde anne ve babalarının burada 90 günden fazla kalması durumunda bedelli askerlik hakkından faydalanamayacağını söyleyen Çeler,
tüm partilerin gençlik örgütlerine seslendi, ‘Renkler ve rozetleri bir kenara bırakalım, askerlikle ilgili hepimizin istediği düzenlemelerin yapılması için birlik olalım” çağrısı yaptı.

---------


Başbakanlık ve GKK Önerileri’nde neler var:

Meslek lisesi mezunları 12 ay askerlik yapsın
Başbakanlık ve GGK’dan komiteye sunulan çalışmada, sadece Meslek Liseleri’nden mezun olanların, mezun oldukları yıl silah altına girmeleri halinde, 15 ay olan askerlik süresini 3 ay daha az 12 ay yapmaları öngörülüyor.

Bedelli askerlik…
Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler’in bedelli askerlikten faydalanabilmesi için, anne ve babanın, çocukları askerlik çağına gelene kadar ve çocuklarının askerlik çağına girdiği tarihten itibaren 5 yıl, KKTC’de yılda 90 günden fazla ikamet etmemiş olmaması gerekiyor.
Askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu olarak 9 yıldır askerliğini erteleyen ve yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler de, 9 yıl boyunca yılda 90 günü aşmamak kaydı ile faydalanabilecekler.

Af 2009’a kadar…
Başbakanlık ve GKK’nın komiteye ilettiği çalışmaya göre, her ne sebeple olursa olsun, 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir başka ülkeye giden ve 1 Ocak 2009 tarihinde yoklama kaçağı, firar kaçağı olanlar, müracaat ettikleri takdirde bu yasadan yararlanabilecekler ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilecek.

Bu haber toplam 4154 defa okunmuştur
Etiketler :