1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Gız Mustafa-Goca Mustafa” tanıtıldı
 “Gız Mustafa-Goca Mustafa” tanıtıldı

“Gız Mustafa-Goca Mustafa” tanıtıldı

Khora Kitap Cafe düzenlenen tanıtıma, Meclis Başkanı Sibel Siber, Karaokçu’nun meslektaşları ve kitapseverler katıldı.

A+A-

Araştırmacı, Gazeteci-Yazar Hasan Karaokçu’nun “Gız Mustafa-Goca Mustafa” isimli kitabını tanıtımı yapıldı. .

Khora Kitap Cafe düzenlenen tanıtıma, Meclis Başkanı Sibel Siber, Karaokçu’nun meslektaşları ve kitapseverler katıldı.

BAYSAL

Kitabın editörlüğünü yapan Besim Baysal, kitabın, sözlü tarih çalışmasının yazılı tarihe dönüştürülmesine örnek olduğuna işaret ederek, bu tür çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

Baysal, Kıbrıslı Türklerin konuşmalarının bire bir yazıldığı kitabın, Kıbrıs tarihi yanında Aya köyünde yaşayan “Gız Mustafa”yı ölümsüzleştirdiğini kaydetti.

Baysal, Hasan Karaokçu’nun, araştırmaları sonucunda güzel bir eser ortaya çıkardığını belirtti.

KARAOKÇU

Araştırmacı, Gazeteci-Yazar Hasan Karaokçu ise kitap tanıtım gecesine gelen tüm konuklara teşekkür etti.

“Gız Mustafa” kitabının yazımının kolay bir süreç olmadığını anlatan Karaokçu, Kıbrıs’ta yaşayan herkesin bir değer olduğuna inandığını söyledi.

“Gız Mustafa” karakterini kitaba dönüştürmeye karar verdiğinde, bazı köylere giderek araştırmalar yaptığını anlatan Karaokçu, araştırmaları sırasında köylerde konuşulan Kıbrıslı dilinden çok etkilendiğini, Kıbrıslı dilinin zaman aşımına uğrayarak değişmeye başladığını fark ettiğini kaydetti.

Bunun üzerine unutulmaya ve bazı kelimelerin kullanılmamsından dolayı unutulmaya yüz tutmuş Kıbrıslı dilinin hatırlanması için “Gız Mustafa”yı zor da olmasına rağmen Kıbrıslı diliyle yazmayı kararlaştırdığını belirtti.

Araştırma yaptıkça “Gız Mustafa”yı sadece Kıbrıslı Türklerin değil Kıbrıslı Rumların da tanıdığını öğrendiğini dile getiren Karaokçu, yurtdışından da birçok kişinin “Gız Mustafa”yı ziyaret ederek “fal” baktırdığını anlattı.

Karaokçu, böyle bir çalışmayı yaptığı için mutlu olduğunu söyleyerek, Kıbrıs tarihinde araştırılıp yazılması gereken daha birçok karakterlerin olduğunu belirtti.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise Karaokçu’nun araştırmacı, Kıbrıs kültürüne önem veren ve üreten bir gazeteci olmasından dolayı kendisinin kutladı.

“Gız Mustafa” kitabının özetini okuduğu zaman Aya köyünde yaşayan bir kişi olduğunu gördüğünü, civar köyler ve Aya köyünde çocukluğunun geçmesinden dolayı da kitaba ayrıca bir ilgi duyduğunu ifade eden Siber, “Gız Mustafa” karakterinin hayatının araştırılarak kitap haline dönüştürülüp ölümsüzleştirilmesinin, geçmiş kültürlerin geleceğe taşınması açısından önem taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs kültüründe “K” harfinin yerine “G” harfinin kullanılmasının dilin bozukluğundan değil, Kıbrıs lehçesinden kaynaklandığını anlatan Siber, unutulmaya yüz tutmuş Kıbrıs lehçesinin de kitapta kullanılıyor olmasının gelecek nesiller açısından da faydalı olacağını belirtti.

Siber ayrıca, Karaokçu’yu bu araştırmasından dolayı kutlayarak daha nice kitaplar diledi.

TAŞÇI

Edebiyat Öğretmen, Araştırmacı-Yazar Yıltan Taşçı ise konuşmasında Hasan Karaokçu’yu eserinden dolayı kutlayarak, kitapla, Kıbrıs tarihine önemli bir eser kazandırdığını kaydetti.

Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur