1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girne’de ‘denize sıfır’ tartışma
Girne’de ‘denize sıfır’ tartışma

Girne’de ‘denize sıfır’ tartışma

Girne Kaşgar Bölgesi’nde belediyenin kullanımındaki 4 bin 700 metrekare araziye otel yapılması için ön protokol imzalandı.

A+A-

Fehime ALASYA


Girne Kaşgar Bölgesi’nde belediyenin kullanımındaki 4 bin 700 metrekare araziye otel yapılması için ön protokol imzalandı.
Abrar Khawaja Properties LTD’e ait otel ile Girne Belediyesi arasında imzalanan protokol tartışmaya yol açtı. 

Şirket ile belediye arasında imzalanan protokole göre yapılacak olan otel çalışmasında, vatandaşın kullanacağı yürüyüş yolları olmalı ve denizi ücretsiz kullanım hakkı korunmalı… Bu maddelerin uygulanabilirliği noktasında meclis üyeleri ikiye bölündü…

6 onay, 4 de ret oyu…

Ön protokolün bir yıl önce yapıldığı ve ana protokole gelene dek otelin neredeyse bitme noktasına gelmesi birçok kesimin ‘Oldubittiye getiriliyor’ gerekçesiyle tepkisini topladı.

Yapılacak olan otel çalışmasında, vatandaşın, gerek yürüyüş yolları, gerekse denizi ücretsiz kullanım hakkı konusundaki maddelerin belirsizliği, Girne Belediye Meclisi’ni ikiye böldü. 

Belediye Meclisinde oylamaya sunulan protokol, 6 onay, 4 de ret oyu ile kabul edildi. UBP ve TDP'li üyeler protokolü onaylarken, CTP'li üyeler de reddetti.

Oylamada kabul ve ret oyu kullanan bazı meclis üyeleri, durumu YENİDÜZEN’e değerlendirdi. Oylamadaki görüşlerini etkileyen gerekçelere değinen üyeler, konuya ilişkin görüşlerini belirttiler.

Kamu yolunun iptal edilip edilmediği, halkın kamu malı olan yerden yararlanıp yararlanmayacağı gibi bilgilere net erişemediğinin altını çizen bazı meclis üyeleri, imzalanan protokolden rahatsızlık duyarken, bazılarıysa projenin kamu yararına olacağı inancını savunuyor. 

Abrar Khawaja Properties LTD’e ait otel inşaatı sırasında kamu alanının kullanımı ve kiralama talepleri belediye meclisine sunulmuş, sonrasında ise ön protokol imzalanmış ve bu protokol gereği tüm ön mercilerden izin alınıp bu durum belediye meclisine gitmesi bekleniyordu.  

2015 yılında imzalanan ön protokolün ardından, bu güne dek belediye meclisinde konuya ilişkin hiçbir gündemin oluşturulmaması yanında otel inşaatının ise son hız devam etmesini eleştiren bazı meclis üyeleri, mecliste ret oyu kullanarak protokole karşı çıktı.

“Esas protokolün çok anlamı kalmadı çünkü zaten işlemler devam etti” diyen üyeler, bu duruma şiddetle karşı çıktı.

 


“Belediyeye ödenecek yıllık kullanım bedeli 50 bin TL olacak” denmişti
 

Ön protokole göre şirketin belediyeye ödeyeceği yıllık kullanım bedeli Esas Protokolün imza tarihinden itibaren bir yıllık süreyi kapsayacak şekilde veya 31 Aralık 2016’ya kadar 50 bin TL’yi peşin ödeyeceği yönündeydi.

Ön protokol kapsamında, yıllık kullanımda her yıl yüzde 10 artış yaşanacak, ödeme Esas Protokole imza atılmasından sonra yapılacağı bilgisi verilmişti.  

Karalıgil: “Halkın orayı kullanabileceğine hiçbir inancımız yoktur”

CTP Girne Belediye Meclis Üyesi Ayşe Karalıgil, durumdan duyduğu rahatsızlığı ve neden ret oyu kullandıklarını paylaşırken, “CTP Girne Belediye Meclis Üyeleri olarak, halkın orayı kullanabileceğine hiçbir inancımız yoktur. Ön protokole onay verdik, o şartlara uyulması ve gerekli yasal izinlerin alınıp inşaata başlanması gerekirdi fakat bu şartlara uyulmadı. Üstelik projeye ek alanlar da yapıldı…” diyerek görüşünü belirtti.

Sencer: “Burası vatandaşa da açık olacak. Aksi durum olsa ben de ret verirdim”

Protokole onay veren Girne TDP Belediye Meclis Üyesi Ziya Sencer ise bu projeyi, bölgenin kurtuluşu olarak gördüğünü belirterek, “Yeni protokolde dışarıdan gelen herkes denize girebilecek. Burası vatandaşa da açık olacak. Bu konuda biz de hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Bu konu avukat sıla hanım tarafından da belirtildi. Aksi durum olsa ben de ret verirdim” dedi. 

Kişi: “Biz sadece kamu yararının gözetimini savunuyoruz”

Yatırıma veya yatırımcıya karşı herhangi bir tavır içerisinde olmadıklarının altını çizen CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi, “Biz sadece kamu yararının gözetimini savunuyoruz” dedi. Kişi, otel projesindeki detayların, buna bağlı olarak da halkın kullanım şekli ve koşullarıyla ilgili net bilgiler bulunmadığından yakınarak, “Ön protokol imzalandıktan sonra süregelen çalışmalar bizim onayımıza sunulmadı, projenin dışına çıkıldı, inşaat gerekli izinler alınmadan devam etti.” diyerek sitem etti. 

 

Miroğlu: “Konuyla ilgili hiçbir bilgim yok”

Girne Belediyesi Avukatı Sıla Miroğlu ise konuya ilişkin bilgi paylaşamayacağının altını çizerek, “Konuyla ilgili hiçbir bilgim yok, bana bazı maddeleri incelemem söylendi, konuya ilişkin maddeleri inceledim, sakıncalı gördüğüm noktaları paylaştım, bu sakıncalı gördüğüm noktalar, Belediye Meclisi’nde konuşulmuş. Bu sakıncalı noktalar hakkında bilgi vermeyi de doğru bulmuyorum” dedi. 

 

 


 

CTP Girne Belediye Meclis Üyesi Ayşe Karalıgil:
“CTP Girne Belediye Meclis Üyeleri olarak, halkın orayı kullanabileceğine hiçbir inancımız yoktur”

“Bize göre verilen sözler taahhüt edilmedi. Halkın kullanımı için olacak olan yürüyüş yolu dardır, kullanımsızdır. Havuz halka açık olacak denildi fakat buna da inancımız yok… Ret oyu kullanmamızdaki en büyük etken yasal yolların izlenmemesi oldu. Yapılan projede, Kaşgar bölgesine gidildiği zaman vatandaşın bu bölgenin bir yanının kullanımının engellendiği iddiaları var. Bu maddeler daha açık ve aydınlatıcı olmalıydı. Vatandaşın da bizim de daha önce yaşanan örneklerden dolayı korku ve sıkıntılarımız var. CTP Girne Belediye Meclis Üyeleri olarak, halkın orayı kullanabileceğine hiçbir inancımız yoktur. Ön protokole onay verdik, o şartlara uyulması ve gerekli yasal izinlerin alınıp inşaata başlanması gerekirdi fakat bu şartlara uyulmadı. Üstelik projeye ek alanlar da yapıldı… Ön protokolün ardından kimse belediye meclisine projeyle ilgili hiçbir değişiklik veya yenilik sunulmadı, kimse ‘gelin bakalım şunları şunları yaptık’ ne düşünüyorsunuz denilmedi. Aradan bir yıl geçti, olmuş bitmiş şekilde karşımıza geçip imzalayın denildi. Biz de onay vermedik.

Yasal olarak yapılması gerekenleri yapmadılar. Önce izin alıp inşaatı bitireceklerine, önce inşaatı bitirdiler, sonra yasal izinler alındı.”

 


CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi:
“Halkın erişiminin sağlanacağı ve halka açık alanların sözü verilmişti. Bunlardan şüphe duyuluyor”

“Yatırıma veya yatırımcıya karşı herhangi bir tavrımız yoktur biz sadece kamu yararının gözetimini savunuyoruz. Bu konu o protokolün içerisinde yeterince yer almadı. Yaptırımın da yapılabileceği yer almadı o yüzden onay vermedik. Belediyeye ait bir malın kamu yararına kullanılmasını istiyoruz. Halkın erişiminin sağlanacağı ve halka açık alanların sözü verilmişti. Bunlardan şüphe duyuluyor. Bu olanaklar sağlanamazsa da belediye buna nasıl itiraz edecek? Gibi çekincelerimiz ve kaygılarımız olduğu için buna onay vermedik.

Ön protokol imzalandıktan sonra süregelen çalışmalar bizim onayımıza sunulmadı, projenin dışına çıkıldı, inşaat gerekli izinler alınmadan devam etti.

Yürüyüş yolu nerede olacak, nasıl olacak ve bunun gibi detaylar da projede yoktur. Kamunun faydalanacağı alanlar garanti altına alınmış değildir. Vatandaş Plaja nereden girecek de belli değil. Protokol ortadadır, herkes incelesin bakalım halkın denizi kullanacağı konusunda bir garanti var mı yok mu diye? Protokolde belediyeye sadece şehir planlama onayı sunuldu, farklı dairelerden görüşler sunulmadı”


TDP Belediye Meclis Üyesi Ziya Sencer:
“Ben bu projeyi, o bölgenin kurtuluşu olarak görüyorum”

“Orada belediyeye ait küçük bir arazi vardı ve kiralanmıştı. Oraya havuz falan, bazı tadilatlar yapıldı, geçici protokolün ardından kesin protokol yapıldı. Bu protokolde sorun olan tek nokta park yeri konusuydu, bu konu da çözülüyor. Bir de halkın bu bölgeden denize girmesiydi. Bu ilk protokolde de vardı. Yeni protokolde dışarıdan gelen herkes denize girebilecek. Burası vatandaşa da açık olacak. Bu konuda biz de hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Bu konu avukat sıla hanım tarafından da belirtildi. Aksi durum olsa ben de ret verirdim. Havuzun alt kısmına depo yapılması toplantıda tartışıldı. Bu daha önce yoktu, şimdi yapıldı diye karşı çıkanlar oldu fakat burada toprak işkâl edilmedi, havuzun altına yapıldı. O bölge güvenlik olarak da hiçbir türlü düzene sokulamadı, çevreye rahatsızlık veren kişiler, alkol alanlar bu gibi kötü kullanım vardı, oraya yapılan bu oteli, o bölgenin kurtuluşu olarak gördüm. O yüzden onay verdim. Kıyı şeridi de aydınlatılacak, o bölge canlanacak ve çevreye kazandırılacak”

Bu haber toplam 7087 defa okunmuştur
Etiketler : ,