1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Girne'de 'çöplük' tartışması
Girnede çöplük tartışması

Girne'de 'çöplük' tartışması

İçişleri Bakanlığı, Girne’de çöplük kurma veya çöp deposu oluşturulması konusunda herhangi bir projesi ve düşüncesi olmadığını açıkladı.

A+A-

GAÜ ve “Girne Çevre Dostları: “Eğer çöplük yapılması gerekiyorsa bunun yeri Girne değildir”

Girne’de orman arazisine “çöp deposu” yapılması konusundaki karara karşı çıkan Girne Amerikan Üniversitesi ve “Girne çevre dostları”, üniversitede basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında açıklamada bulunan GAÜ Rektörü Prof. Dr. Sadık Ülker, üniversite ile St. Hilarion Kalesi arasındaki ormana çöp toplama alanı yapılması planlandığını kaydederek, tepki olarak Yeşil Barış Hareketi, üniversiteler ve artarak devam eden halk ve sivil toplum örgütlerinden destekler aldıklarını söyledi.

Girne’ye çöplük yapılmasının turizm için de kötü bir hamle olacağını dile getiren Ülker “Eğer çöplük yapılması gerekiyorsa bunun yeri Girne değildir. Biz bu noktada siyasilerden destek bekliyoruz. Ayrıca yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Güngördü’nün bu konuda yanımızda olacağına inanıyorum”
Ülker ayrıca, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün bu konuyla ilgili kendi yanlarında olacağına inandığını söyleyerek, Girne halkının büyük çoğunluğunun konuyla ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
Basın toplantısıyla kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ülker, bu konunun yalnızca kendileri için değil, özelde bölge halkı, genelde tüm KKTC için büyük sorun teşkil ettiğini ifade etti.
Siyasilerden de aynı desteği alacağına emin olduğunu dile getiren Ülker, gerekli destek ve sonucu alamadıkları takdirde, demokratik yollardan haklarını ayarlayacaklarını vurguladı.

Sahir: “Plansızlığın sonucu”
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir de “Bu çöplük planının böyle damdan düşer gibi ortaya çıkması plansızlığın sonucudur. Böyle akla yatmayan bir kararın Girne’ye yakışmayacağı aşikârdır” şeklinde konuştu. Ülke kaynaklarını heba etmektense, geri dönüşümü düşünmenin daha mantıklı olacağını kaydeden Sahir, “Bizim dileğimiz sağlıklı bir depolama alanı oluşturulmasıdır. Bu konuyla ile ilgili dünya üzerinde uygulanan birçok model bulunmaktadır” dedi. British University of Nicosia Genel Sekreteri Tuncer Hasan Tuncergil, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Ağdelen, GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karakartal, GAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hossein Sadri de basın toplantısında yaptıkları konuşmalarda turistik bir kentte çöp toplama tesisine karşı olduklarını belirterek kararın geri alınmasını istediler. 

--------------------------------------------------

 

İçişleri Bakanlığı: “Girne’de çöplük kurma projesi yok”

İçişleri Bakanlığı, Güngör bölgesinde “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nin kurulacağını, Girne bölgesinde ise sadece katı atık transfer istasyonları yer alacağını belirterek basında çıkan bazı haberlerde belirtildiği gibi Bakanlığın Girne’de çöplük kurma veya çöp deposu oluşturulması konusunda herhangi bir projesi ve düşüncesi olmadığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından yürütülen ve Çevre Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın da paydaşlarından biri olduğu katı atık yönetimi çalışmaları çerçevesinde, tüm belediyelerin çöplerinin Güngör Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin yanında kurulacak yeni tesise getirilmesi ve burada katı atıktan enerji elde edilmesi planlandığı kaydedildi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarının bugün Girne Amerikan Üniversitesi tarafından yapılan açıklama neticesinde kamuoyunda doğru olmayan bazı iddiaların yer alması eleştirildi.

Tüm çöpler Güngör'deki yeni tesise
KKTC’nin tüm çöplerinin Güngör’de kurulacak yeni tesise getirilmesi için Güzelyurt, Mehmetçik, İskele, Akdoğan ve Girne bölgelerinde AB’nin Gazimağusa’da yaptığı model tip proje gibi katı atık transfer istasyonları kurulacağı ifade edilen açıklamada, Girne bölgesinde de Çatalköy, Girne, Alsancak ve Lapta Belediyelerinin kullanacağı katı atık transfer istasyonu olarak düşünülen (Gazimağusa’daki AB’nin finanse ederek yaptığı transfer istasyonu gibi) katı atıkların yere temas etmeden küçük araçlardan büyük tırların içerisine direkt olarak aktarılacağı anlatıldı.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, dolayısıyla çıkan haberlerde belirtildiği gibi Bakanlığın Girne’de çöplük kurma veya çöp deposu oluşturulması konusunda herhangi bir projesi ve düşüncesi olmadığı ve olamayacağı kaydedildi.

Açıklamada, Bakanlık olarak ODTÜ’nün yanındaki Kalkanlı çöplüğü diye bilinen alanın kapatılması, rehabilite edilmesi ve Güzelyurt Belediyesi’nin katı atığını Güngör Düzenli Depolama Tesisi’ne getirme çalışmaları sürdürülürken böyle bir konunun Girne’de gündeme getirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. TAK

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur