1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 'Gezmek insanın hayatını uzatıyor'
'Gezmek insanın hayatını uzatıyor'

'Gezmek insanın hayatını uzatıyor'

“Kıbrıs Rakı Festivali” kapsamında Kıbrıs’a gelen müzisyen, gezgin, gurme, televizyon ve radyo programcısı Ayhan Sicimoğlu YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Levent ÖZDAĞ

Ayhan Sicimoğlu…
Müzisyen, gezgin, gurme, televizyon ve radyo programcısı… 
Hiperaktif, enerji dolu biri Ayhan Sicimoğlu…
Hayatı tüm hücrelerinde hissederek dolu dolu yaşıyor. “Kıbrıs Rakı Festivali” kapsamında Latin All Stars grubu ile perküsyon performansı sergilemeye gelen Sicimoğlu sahne öncesi sorularımızı yanıtladı.
Özellikle Türkiye’deki çeşitli televizyon kanallarında hem yapımcılığını hem sunuculuğunu üstlendiği gezi-kültür programlarıyla geniş kitleler tarafından tanınan Sicimoğlu Latin müziği konusunda uzman, yemek kültüründe duayen bir insan…
Ayhan Sicimoğlu ile Girne Ambiance Restoran’da samimi bir sohbet ile yaptığımız röportaj sonrası sahne alarak unutulmaz bir gece yaşattı.

• Biz gezgin olarak Kıbrıs'a baktığınızda olumlu, olumsuz ne görüyorsunuz?
• A.S:
Kıbrıs’a bir kere geldim. Arkeoloji için dalgıçlık da yaptığımdan Girne’deki batığı görmeye geldim. 1970’lerin yarısından sonra geldim. Kıbrıs’ı gezme fırsatım olmamıştı o zaman bugün de havaalanından otele, otelden de buraya geldiğim için gezme şansım olmadı ama buraya gelmek için bir borcum var. Tekrar Kıbrıs’a geleceğim.

• Rakı festivalinde olmak nasıl bir duygu?
• A.S:
İlgi oldukça yüksek oldu. Beni telefonla 100 kişi aradı ve yer bulamadıklarını söyledi. Festival ile geldik ilgi yoğun festivalsiz gelsek 3 gece arka arkaya sahneye çıkabilirdik. Festivaller genelde iyi olur ve yoğun katılımla geçer. Ben de festival yapıyorum 6. Yılı ve Alaçatı’da Ot Yemekleri Festivali’ni düzenliyorum. Yaratıcısı ve fikir babası benim.

• Gezgin olmaya kendisini ne sizi ne itti?
• A.S:
Çocukluktan beri çok meraklıyım. Gezmek insanın hayatını uzatıyor. Mesela bir yerde 4 gün kalıp tatil yapın 4 saat gibi gelir. Ama sürekli kaldığınız bir yer size ilginç gelmez. Mesela Kıbrıs’ta yeni insanlar tanımak, yeni hava tatmak, ışığı, dokusu bir başka yer. Sıcak bir yer ve ben sıcağı seviyorum.

• Programlarını hazırlarken kriterleriniz nelerdir?
• A.S:
Üç program yapıyorum. “Renkler” ismi ile Bloomberg TV’de, “Gastronomi Maceraları” TURKMAX Gurme’de yayınlanıyor en yenisi bu programım ve “Limonata” İZ TV’de yayınlanıyor. En eskisi Renkler programım. İZ TV güzel bir kanal her programı izlenebilir. Limonata programının ismini ilk söylediğimde yapımcılar yemek programı gibi deyip karşı çıktılar. Öyle düşünmeyin dedim. Sonra yapımcılar benim ağzımdan çıkınca Limonata yakıştığını söylediler ve yayına başladı. Gastronomi Maceraları programında sürekli yemek tarifi yapmıyoruz çünkü sıkıcı oluyor. Programda yemeğin nasıl yapıldığının macerasını aktarıyoruz. O yüzden keyifle izlediğini biliyorum.

• Gitmediğiniz veya gitmek istediğiniz yer var mı?
• A.S:
Gitmediğim çok var tabi ki. Mesela Vietnam’a gitmek istiyorum. Birkaç tane yer kaldı Güney Amerika’da onları görmek istiyorum. Kosta Rika bunlardan bir tanesi. Dominik Cumhuriyeti’ne gitmedim oraya gitmek istiyorum. Dünya çok büyük.

• Programlarınızda en fazla İtalya'dan bahsediyorsunuz, en çok orayı mı seviyorsunuz?
• A.S:
İtalya Roma’da 5 yıl kaldım. İkinci vatanım gibi bir yer. Çok da arkadaşlarım var orada. Büyük bir kültür Akdeniz’de bize de yakın bence İtalya bizim Rönesans görmüş halimiz. Bizim sanatla yakın ilişkili olan halimiz bence orası. Biz maalesef Rönesans görmediğimiz için onlarda bunu açıkça görebiliyorsunuz. İtalyan dizayn, İtalyan bakışı, İtalyan yemeği, İtalyan mimarisi vardır. Türk yemeği İtalyan yemeklerinden 10 katı daha üstün. İtalyan yemeği fakir yemeğidir. Bir avuç sos ile hamura karıştırıp yapılan bir yemektir. Osmanlı yemeği çok daha zengin bir mutfaktır.

• Kendi damak tadınızdan bahseder misiniz?
• A.S:
Dünya’da moda şu sıralar Akdeniz diyeti olarak geçiyor. Zaten bu diyeti biz doğuştan beri yapıyoruz. Bizim yemeğimiz. Portekiz’li bir şef Fransa’nın Nice kentinde konuşuyordum nerelisiniz diye sordu, Türkiye dedim, şaşırdı ve Akdeniz yemeklerinin anasıdır Türkiye dedi. Bilenler Türk mutfağını biliyor bilmeyenlerde Türk mutfağını döner kebabı olarak sanıyor. Et yemeklerini reddetmiyorum ama Türk mutfağı denilince Et sadece işin bir parçasıdır.

• Kıyafetleriniz de çok ilginç, ruhunuzu mu yansıtıyor?
• A.S:
Biraz renkli olmayı seviyorum. Hayat zaten siyah beyaz. Ben moda meraklısı değilim, pek sevmem. Marka meraklısı da değilim. Renkleri seviyorum.

Bu haber toplam 3512 defa okunmuştur