1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Gençlerin duyulmayan sesleri…
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Gençlerin duyulmayan sesleri…

A+A-

 

Hayvancıların birkaç güne dağılan eylemleri arasında başka bazı eylemler pek görülemedi, ses getiremedi.
Bunlardan biri de liseli gençlerin eylemleriydi.
Ben bu liseli gençlere destek vermek ve buradan da eylemdeki taleplerini yinelemek istiyorum.
Geçtiğimiz gün yine Eğitim Bakanlığı’na yürüdüler ve “parasız, bilimsel, demokratik eğitim” istediler.
“Adalet” istediler,
“Müşteri değil öğrenciyiz” dediler,
“Torpile son” diye pankart yazdılar,
“Öğrenciyiz, Haklıyız, Kazanacağız” diye bağırdılar.
Ancak Eğitim Bakanlığı’ndan ses gelmedi.
Bir süre önce ‘Lise Öğrencileri Konseyi’ olarak yine eylem düzenlemişler ve o gün Eğitim Bakanlığı’ndan “düzelteceğiz” yanıtı almışlar.
Ama ‘düzeltme’ ile ilgili bir adım gelmeyince yeniden yürüdü gençler…
Geçen günkü eylemde Konsey adına basın açıklamasını okuyan Haydarpaşa Ticaret Lisesi son sınıf öğrencisi Sevgi Eroğlu’yla konuştum, birkaç soru sordum.
Sevgi sıralamaya başlıyor; “Eğitim parasız olduğu söylenmesine karşın kayıt parası olarak 150 TL istenmesini kabul etmiyoruz.
Yalnız kayıt parasıyla da kalmıyor, sınav kağıtları veya bazen dağıtılan ders notlarının kağıtları için de öğrencilerden kağıt parası isteniyor.
Eğitim Bakanlığı’ndan gelen modüllerin üzerinde ‘ücretsizdir’ yazmasına rağmen para isteniyor.”
Anlatmaya devam ediyor Sevgi;
“Okullarda özellikle son zamanlarda kıyafetler konusunda sıkı bir denetim var. Montların kurallara uymadığı, pantolonların dar veya renklerinin farklı olduğu söylenerek öğrenciler eve gönderiliyorlar. Bu kıyafet zorunluluğunu karşılayabilecek öğrenci velileri olduğu gibi olmayanlar da var ama bunlara kulak asılmıyor.”
Sevgi Eroğlu, okul yönetimlerinin kıyafet konusunda ortaya koydukları çabayı  eğitimin daha iyi olması için ortaya koymalarının daha iyi olacağını belirtiyor.

***

Öğrenciler birçok konuda dertli… Öğrenciler arasında ayırım yapıldığı da söyleniyor ve “eşitlik istediklerini” dile getiriyorlar. Bazı öğrencilerin hakkı olmamasına rağmen ayırımcılık yapılarak okul giriş sınavlarına sokulduğunu anlatıyorlar.
Sevgi’ye soruyorum, “okulu bitirince ne yapmayı düşünüyorsun” diye…
Kıbrıs’ta bir üniversiteye devam edeceğini söylüyor ve üniversitede de eğitim konusunda, düzeltilmesi, öğrencinin yararına yönlendirilmesi için eylemlerinin devam edeceğini belirtiyor.
Sevgi, haklarını almakta ve eğitimde iyileştirme yapılması konusunda kararlı.
Ben de öğrencilerin bu seslerine hak veriyorum.
“Herşeyi devletten beklemeyin” söyleminin özellikle eğitimde fazla kolaya kaçmak olduğunu düşünüyorum. Belki de tersi ‘kolaycılık’ olarak algılanabilir ama yasalar eğitimin ücretsiz olduğunu söylüyorsa eğitim ücretsiz olmalı… “Parayı vermezsen kaydını yapmam, borcunu ödemezsen karneni vermem” gibi çirkin sözlerin eğitimde yerinin olmaması gerekiyor.

***

İyi ki okulların okul aile birlikleri okullara kaynak sağlıyabiliyorlar ve bazı işler bu kaynakla yapılabiliyor yoksa Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen maaşı ödemekten başka okullara bir katkısı yok gibi görünüyor.

Bu yazı toplam 2028 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar