1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gençler ‘gelecek’ arıyor
Gençler ‘gelecek’ arıyor

Gençler ‘gelecek’ arıyor

Gençler karne sevincini üzerinden atmadan gelecek planlamaya başladı

A+A-

Karnelerini alarak liseden mezun olan öğrenciler, geleceğe dair üniversite ve akabinde kariyer planı kurmaya başladı bile… Planlarında ilk etapta yurt dışında yüksek örenim olan gençler, adaya geri dönüşle ilgili ise karamsar…

Fehime ALASYA

Orta öğretimi bitirip üniversite hayatına atılmaya hazırlanan lise öğrencileri, karne sevincini üzerinden atmadan gelecek planlamaya başladı.

Planlarında ilk etapta yurt dışında yüksek örenim olan gençler, adaya geri dönüşle ilgili ise karamsar.

Yurt dışında üniversite öğretimi almak isteyen birçok öğrencinin dilinde sonu ‘ama’ ile biten aynı cümle var: “Bu ülkeyi çok seviyorum AMA geri döner miyim bilmiyorum…”

Lise diplomasını dün alarak üniversite hayatına atılmaya çalışan öğrenciler, umut ve beklentilerini YENİDÜZEN ile paylaştı, geleceğe dair hedeflerinden söz etti.

Öğrencilerin birçoğu üniversite eğitimi için yurt dışını tercih ettiğini anlatırken, kariyer sahibi olmak için de eğitim aldıkları ülkede yaşayıp tecrübe edinmeyi hedefliyor.

Yurt dışında üniversite öğretimi almak isteyen birçok öğrencinin dilinde sonu ‘ama’ ile biten aynı cümle var: “Bu ülkeyi çok seviyorum AMA geri döner miyim bilmiyorum…”

Gençlerin neredeyse tamamı ülkeye geri dönmeyeceği konusunda hemfikir olurken, ‘Dönersek iş bulur muyuz?’ kaygısı güdüyor.

Çoğunluğu tıp, mühendislik, diş doktorluğu gibi alanlara göz diken öğrenciler, öncelikle Türkiye'de eğitim almayı tercih ettiğini belirtti.

Türkiye dışındaki ülkelere gitmekte ekonomik kaygı güden bazı öğrenciler bu yüzden Türkiye'yi ilk tercih olarak düşündüğünü anlattı.

Gerçekçi hayaller peşinde olduğunu ifade eden genç mezunlar, yurtdışında eğitim alıp, orada yaşamanın zor olabileceği bilinci içinde olduklarını buna karşın, kendi ayakları üzerinde durup erkenden hayata atılmak için bu yönde tercih yaptıklarını anlattılar.

 


LİSELİ MEZUNLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Merve Antel: “Açıkçası adaya geri gelip de işsiz kalmak istemiyorum”

“İşsizlikten çok korkuyorum. Bu yüzden sevdiğim alanda kariyer sahibi olmak için bu yönde eğitime yöneldim. Hırvatistan ile temaslarım var, oraya gitmeyi düşünüyorum. Keman çalıyorum ve konservatuar okumak istiyorum. Adaya döner miyim bilmiyorum, döneceksem de akademisyen olarak dönmeyi düşünüyorum. Açıkçası adaya geri gelip de işsiz kalmak istemiyorum.”

Berfin Gündüz: “Bu ülkeyi çok seviyorum ama iş olanaklarının az oluşu beni çok korkutuyor”

“Önce Psikoloji alanında eğitim almak istedim ama bu beni fazla çekmedi, şu an kararsızım bu yüzden rehber öğretmenimle görüşmelerimiz sürüyor. Ondan yardım alıyorum. Muhtemelen yurt dışında eğitim alırım, isteğim bu yönde… Yurt dışında okuduktan sonra geri gelmem sanırım. Gelsem de sadece ailemi ziyarete gelirim. Bu ülkeyi çok seviyorum ama iş olanaklarının az oluşu beni çok korkutuyor.”

Damla Bay: “İzmir’de okumak için hayal kuruyorum…”

“Orta ikinci sınıftan beridir hukuk okuyup avukat olma hayali kuruyorum. Bunun yanında bir de yan dalda eğitim almak istiyorum yani çok uzun bir süre üniversite hayatında olmayı planlıyorum. Tüm bunları da İzmir’de yapmak için hayal kuruyorum…”  

İbrahim Uçar: “Tek güvencemiz Avrupa Birliği Bursları…”

“Belki Radyo-televizyon bölümünde üniversite okurum, yurt dışında eğitim almak istiyorum ama ekonomik şartlar ne gösterir inanın bilemiyorum. Kendi ailevi imkânlarımızla bunu yapmak çok güç, tek güvencemiz Avrupa Birliği Bursları…”

Nursema Gür: “Hayallerimizin olmasına karşın ekonomik kaygılarımız da var”

“Türkiye’de diş hekimliği okumak istiyorum. Burada kalmak istemiyorum çünkü eğitim burada çok pahalı. Her yıl okula 30 bin TL ödeyemeyiz. Hayallerimizin olmasına karşın ekonomik kaygılarımız da var. Ailemize çok külfet olmak istemiyoruz. Burslu olarak okumak için çabaladık.”

Kerem Bilgen: “Merak, korkudan ağır basıyor”

“Lise bitti, aklımda bazı bölümler var, ailem bu konuda bana yön vermiyor, baskı yapmıyor, onlar mutlu olacağım bir bölümde hayata atılmamı istiyor çünkü mutlu olursam her alanda başarılı olabileceğime inanıyorlar. Ben İstanbul’da okumak istiyorum hem okuyup hem de hayata atılmak için. Orada yaşamak zor olsa gerek ama hayat artık bizim için zaten zorlaşacak. Merak, korkudan ağır basıyor.”

İzcem Safkara: “Gidersem döner miyim bilmiyorum…”

“Genetik okumak istiyorum, puanlarım istediğim bölümde okumama olanak sağlıyor. Türkiye’de eğitim almak, ailemden uzakta yaşamak, kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum. Şimdiden hayata atılmak istiyorum. Ailem de bu konuda bana destek. Gidersem döner miyim bilmiyorum…”  

Seniha Tunç: “Bu ülkeyi çok seviyorum ama olanakları çok kısıtlı”

“Türkiye’de biyoloji bölümü okumak istiyorum, orada eğitimin daha iyi olduğunu düşünüyorum, orada olanaklar çok fazla. Yurt dışında yaşamak zor olsa gerek ama oraya alışırsam geri dönmek için bir sebep görmüyorum. Bu ülkeyi çok seviyorum ama olanakları çok kısıtlı, hareketlilik az, sakinlik çok, bu yüzden yurt dışında yaşamayı düşünüyorum”

Ayten Kırcıoğlu: “Eğitim alıp her şey bitince adaya geri döneceğim”

“Almanya’da Almanca okuyup, ülkeme gelerek tercümanlık yapmak istiyorum. Okurken de Almanya’da yaşayacağım bu sayede kendimi çok geliştireceğim ve iş bulma imkânlarımı da arttıracağım. Belki bir tercüman olurum, kim bilir… Ama eğitim alıp her şey bitince adaya geri döneceğim, iyi bir bölümüm var ve güzel bir iş bulacağıma inanıyorum”

Sude Doğan: “Dönersem iş imkanım olur mu bilemiyorum”

“Çocukluktan beridir tıp okumak istiyorum, kalp cerrahı olacağım. İnsanların hayatlarında gerçekten radikal dokunuşlar yapmak istiyorum. Yurt dışında okuyup geri dönmeyi düşünüyorum ama benim dönemimden çok fazla tıp okumak isteyen öğrenci var, dönersem iş imkânım olur mu bilemiyorum.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-513.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2994 defa okunmuştur
Etiketler : ,