1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gemikonağı'nda su gitti, temizlik-tadilat başladı
Gemikonağı'nda su gitti, temizlik-tadilat başladı

Gemikonağı'nda su gitti, temizlik-tadilat başladı

Salı günü başlayan yoğun yağış ve su taşkınlarının ardından Lefke-Gemikonağı bölgesinde temizlik, onarım ve hasar tespit çalışmaları başladı.

A+A-

Salı günü başlayan yoğun yağış ve su taşkınlarının ardından Lefke-Gemikonağı bölgesinde temizlik, onarım ve hasar tespit çalışmaları başladı.  Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Taşpınar, Yeşilyurt ve Doğancı’da bulunan derelere müdahale ettiklerini açıkladı. 

Dila ŞİMŞEK

Yoğun yağış ve su taşkınlarının ardından Lefke-Gemikonağı bölgesinde temizlik, onarım ve hasar tespit çalışmaları başladı.
Dün itibari ile birçok yol kullanıma tekrar açılırken, Lefke'de zarar gören temiz su motorları için de tadilata onarım çalışması başlatıldı.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Taşpınar, Yeşilyurt ve Doğancı’da bulunan derelere müdahale ettiklerini açıkladı.  
YENİDÜZEN’e konuşan Kaya, “Suyun akışını kontrol altına alabilmek için dereleri genişletip derinleştirdik. Sanayi Bölgesinde bulunan atölyeler tehlike altındaydı ve zarar alabilirdi, bu yüzden dereyi ve köprüleri devamlı takip ettik” dedi.  
Kaya “Özellikle Yeşilyurt’ta bazı ağaçlar yağış ve su taşkını sebebiyle zarar gördü. Lefke’de temiz su motorları zarar gördü. Bunun için de tadilat çalışmalarına başlandı” şeklinde konuştu.
Su taşkınının beraberinde getirdiği çalılar ve çöplerin de temizlendiğini söyleyen Kaya, bu sürecin daha büyük bir hasar almadan atlatıldığını belirtti. Kaya, derenin içinde bulunan elektrik direklerinin görevliler tarafından sökülmeye başlandığını açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan bölge sakinleri, “Dere yataklarına bina ve yol izni verilmesinin cezasını çekiyoruz” şeklinde konuştu. Lefkeliler, onarım ve denetim talep ediyor.
 

LEFKE BÖLGE SAKİNLERİ NE DEDİ? LEFKE BÖLGE SAKİNLERİ NE DEDİ?

vv-007.jpg

Denizli Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Türkay Fotalı: “Doğa her zaman intikamını alır”

“Salı sabahı Gemikonağı Göleti taştı ve hızla aşağıya doğru gelmeye başladı. Yirmi seneden fazladır böyle bir şey görmemiştim. Çarpık yapılaşma olduğu için, taşan su önüne geçen ne varsa, arabayı dahi getirdi. Doğaya haksızlık yapıp dere yatakları işgal edilince böyle bir sonuç ortaya çıktı. Doğa her zaman intikamını alır. Biz dernek olarak da, Gemikonağı Emirnamesi için yetkililerle uzun süre görüşüp, bir an önce yürürlüğe geçmesini talep ettik, fakat sonuç alamadık. Eğer Emirname gelseydi, Sanayi Bölgesinde başlayan yeni inşalar da olmayacaktı. Lefke Belediyesi su taşkını sonrası hemen harekete geçti ve çalışmalara başladı. Derenin kenarında olan ev ve dükkanlar ise çok zarar gördü, binaların altındaki toprak aşındı. Çalışmalar tüm gün ve gece devam etti. Ben, çarpık yapılaşmayı önlemek için Gemikonağı Emirnamesinin çıkarılmasını istiyorum, şu anda bile müteahhitler inşa izi almaya çalışıyor. Dere yataklarına inşaların önüne geçilmeli.”

Suzan Türkay: “Dere yataklarına hep inşa yaptılar, dereyi daralttılar”

“Su taşkını ve fırtına başladığından beri, Lefke Belediyesi yoğun bir çalışmaya başladı. Ellerinden gelen her şeyi gece gündüz yaptılar. Asıl iş ise şimdi başlıyor. Dereleri işgal etmek her zama hatalı bir şeydir. Derenin yerini hiçbir zaman insanlar almamalı. Yetkililer asla hiç kimseye dere yatağına inşa izni verilmemeli. Bu kadar inşa ve yol yapıldı, bir gün dereden gümbür gümbür su geleceğini kimse tahmin edemedi. Bu yanlışlıkların önüne geçilmesi lazım. Dere yataklarına hep inşa yaptılar, dereyi daralttılar. Şimdi ise bir kuvvetli yağışta böyle sorunlar yaşıyoruz. Gerekirse oraya o yol yapılmayacak, şimdiye kadar hep bu düşüncesizlikler yüzünden derelere yollar yapıldı. Ucuz atlattık fakat umarım resmi makamlar gereğini yapar ve bunları tekrar yaşamayız. Ayrıca, zarara uğrayan insanlar da devletten en azından az da olsa bir miktar yardım yapılıp yapılmayacağı merağı içinde. Umarım onların da hasarları giderilir.”

Ekrem İyigün: “Çok büyük risklerle karşı karşıyayız”

“Dere yataklarının genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belediye zarara uğrandıktan sonra çalışma yapıyor fakat asıl kış yaklaşmadan önce önlem alınması gerekir. Şimdi birkaç çalışma yapılsa da sonuçta olan oldu. Sonrasında daha şiddetli bir yağışta daha kötüsünü yaşamayacağımızın garantisi yok. Elektrik direkleri ise derenin içinde, çok büyük risklerle karşı karşıyayız.”

Filiz Buldaç: “Bizi daha büyük bir tehlikenin bekliyor”

“Özellikle Sanayi Bölgesi çok hasar gördü. Ben ilerisi için daha çok endişeliyim çünkü bizi daha büyük bir tehlikenin beklediğini düşünüyorum. Elektrik direkleri derelerin içine kadar girmiş. Bu durumdan hem dere yatağına inşaya izin verenler hem de izin isteyen halk suçlu. Yetkililerin önlem almasını ve dere yataklarını genişletmesi gerekiyor.”

Ahmet Uzunoğlu: “Dere yataklarına oy uğruna inşa yaptılar”

“Derenin içindeki elektrik direklerini görünce çok şaşırdım. Tüm suç inşa izni veren hükümettedir. Hep oy uğruna, inşa yapılmaması gereken yerlere evler yollar yaptılar. Şimdi ise doğa bizden intikam alıyor. Dere yatakları ve çevresi, devlet tarafından korunan bir alan olmalı ve hiçbir beşeri yapım yapılmamalı. Gerekirse köprü veya kanal yapılsın, fakat bu alanlar korunsun.”

 

1-040.jpg

 Gemikonağı Göleti’nin denize aktığı dere ağzında su seviyesi azaldı.

2-033.jpg

Dere’nin içinde bulunan elektrik direkleri tehlike saçıyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190118092622.jpg

 

 

Bu haber toplam 2517 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler