1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “GEÇİŞLER” ERKENE ALINDI
“GEÇİŞLER” ERKENE ALINDI

“GEÇİŞLER” ERKENE ALINDI

Kıbrıslı Rumlar’ın kuzeye geçişleri yarın sabahtan itibaren “ilk geçişlerde PCR negatif test ibraz etmek” kaydıyla serbest bırakıldı.

A+A-


Kıbrıslı Rumlar’ın kuzeye geçişleri bu sabahtan itibaren ilk geçişte “son 72 saat içinde yapılmış PCR negatif testi” ibraz etmek kaydıyla serbest bırakıldı.
Kıbrıslı Türkler için de Kıbrıs içinde serbest dolaşım ‘karantinasız’ olarak başladı.
Ancak, Kıbrıslı Türklerin güneye geçişlerinde Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından “her 72 saatte PCR negatif testi” isteniyor.
Lokmacı, Beyarmudu, Akyar, Bostancı, AyDemet/Metehan olmak üzere 5 ayrı barikattan geçiş yapılabileceği duyuruldu.

Önceden 1 Temmuz’da başlayacağı açıklanan uygulama erkene alındı.
Kıbrıs Cumhuriyeti makamları ise Lefkoşa’da Ledra Palace barikatından geçiş izni vermiş, Lokmacı/Ledra’yı kapalı tutmuştu.
Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 18.30'da başlayan Bakanlar Kurulu toplantısı saat 21.00 sıralarında tamamlandı. Toplantıda alınan kararları Bakanlar Kurulu Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay açıkladı.
Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin yanısıra kuzeyde daimi ikametgahı bulunan Maronitler ve Pile’de yaşayanlar da bu sabahtan itibaren geçiş yapabilecek.
Ancak güneyden gelecek kişiler son 14 günde yurt dışına gitmişlerse, önceden belirlenen ülke kriterlerine göre değerlendirilecek.
Özersay, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türklerden her geçişte PCR istediğini anımsattı.
1 Temmuz uygulamasını, kendilerinin 22 Haziran’a çektiklerini aktaran Özersay, “Güneye göre buradaki uygulama daha esnektir” diyerek, Kıbrıslı Rum yönetiminin çalışanlar, öğrenci ve tedavi görenler dışında Kıbrıslı Türklerden her geçişte test istediğini anımsattı.

6 kategori
Özersay, "22 Haziran Pazartesi sabahında itibaren sadece daha önce açıkladığımız 6 kategorideki bireylerin değil tüm KKTC vatandaşlarının ve GKRY vatandaşlarının PCR negatif testlerini belgelemeleri halinde KKTC'ye girişlerine izin verilecek" dedi.
Altı kategorinin güneyde çalışanlar, güneyde eğitim görenler, tedavi görenler, kuzeye yaşayan Maronitler ve Kıbrıslı Rumlar ile Pile'de yaşayan “KKTC vatandaşları” olduğunu kaydeden Özersay, son 72 saat içinde yapılmış ve negatif olduğunu gösteren PCR testi sunmaları halinde bu altı kategori dışındaki Kıbrıslı Türklerin ve güneydeki vatandaşlar ile güneydeki yabancıların kuzeye gelişlerine karantinasız izin verileceğini ifade etti.

Hava ve deniz limanlarında değişiklik yok
Hava ve Deniz yoluyla alınan kararlarda herhangi bir değişiklik olmadı.
Ercan Havaalanı, Türkiye dahil 1 Temmuz’dan itibaren geçişlere açılacak.
Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay, ülkeye deniz ve hava yoluyla girişlere ilişkin daha önce aldıkları kararın ise yürürlükte olduğunu, henüz değişmediğini, Bakanlar Kurulu'nun salı günü yapılacak toplantısında durumu değerlendirileceklerini ve eğer kararlarda değişiklik yaparlarsa kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.

Ücretli test
Özersay, ücretli olarak Sağlık Bakanlığı’nda isteyen yurttaşlara PCR testi yapılacağını da açıkladı, ücretin Maliye tarafından duyurulacağını ifade etti.
Kudret Özersay, bugüne kadar altı kategorideki vatandaşların pek çoğuna, Sağlık Bakanlığı'nın PCR testlerini ücretsiz yaptığını kaydetti, bu kategoriler dışında kalan ve güneye geçmek isteyenlerin PCR testi için ücret ödeyeceğini, bu konuda da karar aldıklarını söyledi.
 




“ÖZEL JETLE İLGİLİ POLİS RAPORU HAZIR, TESPİTLER VAR, GEREKEN YAPILACAK”
 

Özersay, "Özel jet soruşturmasındaki son durum" konusundaki soru üzerine Bakanlar Kurulu'nun bugünkü gündeminin bu olmadığını belirtti; bahse konu meseleyle ilgili olarak Polis Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bir rapor olduğunu, bazı olgular tespit edildiğini, idari veya başka türlü hangi soruşturma yapılacağını kararlaştırıp konuyu ileriye taşıyacaklarını söyledi.
Özersay, "Soruşturma gerektiren konuda gereken yapılacak. Raporun örneği Başbakan'a ve bana verildi. Orada tespit edilenler konusunda soruşturma yapılacak, bunda tereddüt yok, ihtiyaç olursa kamuoyuyla da bu rapor paylaşılacak" dedi.

bk-010.jpg

Bu haber toplam 7418 defa okunmuştur
İlgili Haberler