1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Geçiş yapanları yıldırmaktan vazgeçin”
“Geçiş yapanları yıldırmaktan vazgeçin”

“Geçiş yapanları yıldırmaktan vazgeçin”

#UniteCyprusNow, Kıbrıs’ın güneyinde, kuzeye geçmeye çalışan kişiler ve araçlarının denetlenmeye başlandığını, bu nedenle uzun kuyruklar oluştuğunu bildirdi.

A+A-

#UniteCyprusNow,  Kıbrıs’ın güneyinde, kuzeye geçmeye çalışan kişiler ve araçların denetlenmeye başlandığını, bu nedenle uzun kuyruklar oluştuğunu bildirerek bu duruma tepki gösterdi. 2003 yılından beri ilk kez bu kadar sıkı denetim yapıldığına dikkat çeken UCN, “Yoksa bu, bizleri bölünmüşlüğe ve Yeşil Hattın Türkiye ile sınıra dönüşmesine alıştırmaya yönelik bir girişim midir?” sorusunu yöneltti.

 

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Geçiş yapanları yıldırmaktan vazgeçin”

Son günlerde Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının, Kıbrıs’ın kuzeyine geçen kişi ve araçları denetlemeye başlamaları nedeni ile Kıbrıslılar Yeşil Hat üzerindeki farklı geçiş noktalarında uzun kuyruklar ve gecikmeler yaşamaktadır.

2003 yılında geçiş noktalarının açılmasından beridir Kıbrıs Cumhuriyeti makamları ilk kez bu kadar sıkı ve organize bir şekilde denetim uygulamaktadır. Bu, Kıbrıs’ta iç sınırlar olduğu fikrini kabullenmiş gibi görünen Kıbrıs Cumhuriyeti açısından bir politika değişikliğidir.

UniteCyprusNow olarak, bu politika değişikliğinin altında neyin yattığını merak etmekteyiz. Bu, geçiş prosedürlerini uzatıp tatsızlaştırarak insanları bundan caydırmak ve dolayısıyla iki toplum arasındaki teması engellemek amacıyla atılmış bilinçli bir siyasi adım mıdır? Temasın gruplar arasındaki önyargıları azaltmakta etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Yoksa bu, bizleri bölünmüşlüğe ve Yeşil Hattın Türkiye ile sınıra dönüşmesine alıştırmaya yönelik bir girişim midir?

Toplumlararası teması caydıran adımlar ilk kez atılmıyor. “Malların ve kişilerin, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin etkin kontrolü altındaki bölgelere geçişleri” Kıbrıs’ın AB’ye giriş antlaşmasının 10. protokolünde tanımlandığı gibi AB Yeşil Hat Tüzüğünce garanti altına alınmıştır. Buna rağmen, son dönemlerde belli grupların veya kişilerin gelişigüzel şekilde geçiş noktalarını kapatmasına izin verilmiştir.

UniteCyprusNow Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarına geçiş noktalarındaki bu yıldırma girişimini bir an önce sonlandırma çağrısını yapar. Ayıca, bu denetimlerin seçilmiş olmayan bürokratlar tarafından alınmış gelişigüzel bir karar mı, yoksa hükümetin siyasi bir seçimi mi olduğu sorularına cevap talep eder, ve bu denetimlerle neyin amaçlandığının açıklanmasını ister.

UniteCyprusNow, aynı zamanda, AB Komisyonu’na, AB vatandaşlarının AB topraklarında özgürce seyahat etmesini zorlaştıran bu yeni önlemi incelemesi için çağrı yapar.

Dolaşım özgürlüklerinin bu şekilde kısıtlanmasına karşı olan tüm vatandaşları, ülkemizi yeniden birleştirerek tüm geçiş noktalarından kurtulma mücadelemize davet ederiz.

www. unitecyprusnow.org sitesine kaydolarak bize katılın.

Bu haber toplam 1869 defa okunmuştur
Etiketler : ,