1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘GECE İNŞAATI’NA ÇEVRE TEPKİSİ
‘GECE İNŞAATI’NA ÇEVRE TEPKİSİ

‘GECE İNŞAATI’NA ÇEVRE TEPKİSİ

Girne’de 4 Eylül’de meydana gelen ölümlü iş kazasıyla gündeme gelen otel inşaatı, bu kez gece geç saatlere kadar süren çalışmalar nedeniyle şikayet konusu oldu

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne’de 4 Eylül’de “ölümlü iş kazası” ile gündeme gelen otel inşası, bu kez, gece yarısına kadar süren çalışma nedeniyle tartışma yarattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan ve daha sonra gerekli tedbirlerin alınmasıyla yeniden faaliyete geçen inşaat çalışması “çevresel gürültü” sebebiyle şikayet konusu oldu.
YENİDÜZEN’e ulaşan mahalle sakinleri, inşaat çalışmasının her gece 23:00’e kadar devam ettiğini ve gürültü nedeniyle rahatsızlık duyduklarını belirtti. Çevre sakinleri, Girne Belediyesi’ne konuyla ilgili şikayette bulunduklarını ancak belediyenin olaya ilgisiz kaldığını ve hiçbir uyarıda bulunmadığını belirtti.

İnşaat olay olmuştu
Hatırlanacağı üzere 4 Eylül günü otel inşaatında temel duvarından yaklaşık 1 metre çapındaki toprak parçasının kopması sonucu altında kalan 19 yaşında Cuma Cemiloğlu isimli inşaat işçisi hayatını kaybetmişti. Tedbirsizlik nedeniyle yaşanan iş kazası ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı devreye girmiş ve inşaat faaliyetlerini durdurmuştu. Bahse konu inşaat çalışmasıyla ilgili özel bir Teknik Komite oluşturularak, kazıdaki tehlikeli durumu ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasına dair uzman kişilerce hazırlanan bir iş planı ile inşaatın yeniden başlatılmasına izin verilmişti.

Çevre sakinleri şikayetçi

Aylardır süren otel inşaatı bu kez de geç saatlere kadar devam eden çalışmalarıyla gündeme geldi. Otel inşaatının bulunduğu bölgedeki vatandaşlar, çalışmaların hava kararmasına rağmen devam ettiğini ve gece 11’lere kadar sürdüğünü aktardı. Her akşam yaşanan gürültüden dolayı rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin konuya duyarsız kaldığını söyledi. Belli bir saatten sonra gürültü yapmanın yasada yeri olduğunu hatırlatan vatandaşlar, şikayetlerini Girne Belediyesi’ne bildirdiklerini ancak belediyenin gerekli ilgiyi göstermediğini aktardı. Bölge sakinleri, inşaat çalışmasının saat 17:00’den sonra durdurulmasını talep ederek, yetkililerin gerekli işlemleri yapmasını istedi.

Daniş: “Gece çalışması için özel izin verilmedi”

YENİDÜZEN’e açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Daniş, inşaat çalışmalarına hafta içi özel izin verilmediğini belirterek, bazı teknik işlemlerden dolayı yapı çalışmalarının uzun saatler sürebileceğini söyledi. Daniş, şunları aktardı: “Hafta arasında özel izin vermiyoruz. Sadece Pazar günleri özle izine tabi tutulabilir. Eğer teknik olarak özel bir durum varsa ve haberdar olursak özel izin verebiliriz. Eğer izin alınmamışsa ve bir şikayet varsa, belediyenin müdahale etme yetkisi var. Ancak inşaat çalışmalarında bazı teknik işlemlerinde bütünlük gerektirir ve bunlar uzun saatler süren çalışmalara neden olabiliyor. Örneğin bir beton dökümünde teknik olarak gün içerisinde bir kerede yapılması gereken bir işlem olabilir ve bu da çok uzun süren saatlere kadar sürebilir. Tabiî ki teknik bir işlem yoksa ve keyfi olarak geç saatlere kadar çalışmalar yapılıyorsa, gece çalışmasını durdurabiliriz”

Dosya Başsavcılıkta

Bu arada 4 Eylül’de meydana gelen iş kazasıyla ilgili Çalışma Dairesi tarafından hazırlanan raporlar tamamlanarak Başsavcılığa gönderildi. Bir süre önce savcılığa gönderilen dosyanı n henüz sonuçlanmadığı öğrenildi. Çalışma Dairesi yetkilileri Başsavcılığın durumu değerlendirerek, karar üreteceğini aktardı.

Bu haber toplam 2885 defa okunmuştur