1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Gazete ilanı ile hekim arıyoruz'
'Gazete ilanı ile hekim arıyoruz'

'Gazete ilanı ile hekim arıyoruz'

“Hangi basamak hizmetten neyi beklediğimize karar vermeli, denetimleri ve teşvikleri buna göre planlamalı ve yapmalıyız”

A+A-

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinde tören düzenlendi.  Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, “Sağlık sorunlarımız devletin tarihinden daha eski. KKTC 35 yaşında ama biz sağlık sistemine dair sorunları 40 yıldan uzun süredir tartışıyoruz. Sağlıkçılar olarak bu uğurda neler yapmadık? Master planlar, sağlık çalıştayları, binlerce toplantı, yüzlerce sendikal eylem… yüzlerce tutulmayan vaatte bulunduk… Maalesef 14 Mart’ta bayram yapacak durumumuz yok” dedi.

Ülkedeki çalışma yasalarının ve şartlarının 8-10 yılda bir değiştiğini belirten Gürkut, birlikte görev yapan hekimlerin farklı statülerde ve farklı özlük haklarıyla çalıştığını kaydederek, “Aynı pozisyonda aktif çalışanlar, emeklilerden daha düşük aylık ücret alabiliyor. Çalışma barışı bozulmuş durumdadır” şeklinde konuştu.

Nüfusun kontrolsüz biçimde arttığını ifade eden Özlem Gürkut, “Sağlığı, eğitimi, alt yapıyı gelecekte nasıl planlayacağımıza, günün ihtiyaçlarını nasıl belirleyeceğimize dair sorunlarımız var. Ekonomik krizle kamusal hizmetlere olan talep de arttı. Sağlık da bunların en başında geliyor. Biz bunu tam olarak karşılayabiliyor muyuz? Hayır, karşılayamıyoruz. İnsanlar özelden hizmet almaya itiliyor” dedi.

Kısıtlı olan bütçenin sevklere ve dışarıdan alınan hizmetlere ayrıldığını belirten Gürkut, “Nüfus karşısında gün be gün artan açığımız artmaya devam edecek” dedi.

Vatandaşların sosyal adalet duygusunun ciddi olarak yıprandığını da belirten Özlem Gürkut, “Kendi ülkemize, kendi devletimize, kendi insanımıza güven sorunu yaşıyoruz. Toplumsal barış bozuldu” şeklinde konuştu.
Kamu ve özel hekimleri entegre edip, hekim işgücünü en verimli şekilde değerlendirecek bir sistemin hala oluşturulamadığını dile getiren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, “Özeldeki hekimler ülke kaynaklarından adil yararlanmaktan uzak. Kamudaki hekimler de çalışma şartları günübirlik tüzüklerle sürekli değiştiği için huzursuz” şeklinde konuştu.

Ekonomide tasarrufa ilk olarak hekimlerin maaş haklarından ve ödeneklerinden başlandığını söyleyen Gürkut, kamu reformunun sadece hak budama değil, sağlıkta verilecek 24 saatlik hizmeti aksatma riski de barındırdığını kaydetti.

Kamuda çalışan hekimlerin hizmetlerinin on-call’luk ve nöbetlerle 24 saate yayılabildiğini dile getiren Gürkut, kamu reformunun bu süreleri kısıtlamayı öngördüğünü söyledi.

Gürkut, “Bu düzenleme, bazı servislerde 4 katı hekime ihtiyaç duyacağımız gerçeğini getirir. Süre kısıtlamalarından dolayı nöbet tutacak hekim de bulamayacağız” dedi.

Kamu hastanelerinde hekim, hemşire, teknik eleman, güvenlik görevlisi gibi personel açığı olduğu kaydeden; cihaz, yatak gibi alt yapı eksiklikleri olduğunu söyleyen Gürkut, “Hastanelerde laboratuvar kiti, ilaç ve malzeme eksiklikleri vardır. Hastanelere başvuran hastaların taleplerini karşılamaktan uzağız. MR’a 2-3 ay, ultrasona 2-3 ay, ameliyata 3-4 ay sonraya randevu verebiliyoruz. İnsanlar için bu hizmetler ulaşılmaz oluyor” şeklinde konuştu.

Kamunun da özelin de çağdaş tıp standartlarına uygunluk açısından denetlenemediğini belirten Özlem Gürkut, “Veri akışının ve denetimin yapılabileceği sağlık otomasyon sistemine özel hastaneleri ve sağlık kurumlarını dahil edemedik” dedi.

“Hangi basamak hizmetten neyi beklediğimize karar vermeli, denetimleri ve teşvikleri buna göre planlamalı ve yapmalıyız” şeklinde konuşan Özlem Gürkut, şunları söyledi:

“Üçüncü basamak hizmet veren ve eğitim hastanesi olan Dr. Burhan Nalbantoğlu’ndan kaç yayın yapıldı? Kaç bilimsel vaka, hangi araştırma vakası çözüldü? Aort diseksiyonu ameliyatı, akut lösemi tedavisi yapılıyor mu? Buna bakacağız… Biz hala Burhan Nalbantoğlu’nun verimliğini poliklinikte grip hastası bakılma süresiyle denetliyoruz”

Konuşmasında, hekimlerin meslek icra etmesi için KTTB’ye üye olması gerektiğini de vurgulayan Gürkut, “Sağlık Bakanlığı’nın KKTB üyesi olmayan hekim çalıştırmak durumunda olduğunu görüyoruz. Gazete ilanı ile kamuda çalıştırılacak hekim ve eczacı arayacak duruma geldik. Bin küsur hekimiz var ama niye hekimler kamuda çalışmayı cazip bulmuyor? Bunu düşünmeli, gerekil düzenlemeleri yapmalı, tedbirleri bugünden almalıyız” dedi.

Sağlık çalışanlarına, kadına yönelik şiddetin tırmandığını, trafik kazalarının can almaya devam ettiğini, yağmurun felakete dönüştüğünü ve can kayıplarına neden olduğunu belirten Gürkut, “Kitap bulundurmak suç sayılıp tutuklanmayı gerektiriyor. Arabalar kundaklanıyor, insanlarımız silahlı saldırıda ölüyor. Bunları nasıl çözeceğiz? Bilimin, demokrasinin, adaletin, barış istencinin peşini bırakmamalıyız. İşbirliğini artırmalıyız. Bence iyi yöneticiler, bilenleri bir araya getirip iyi organizatör olanlardır... Kararlılık gösterelim. Adalet ve demokrasi duygusunu zedelemeyelim. Bilgiye saygı ve değer verelim, her türlü canlının yaşam hakkına saygı gösterelim” dedi.
Son günlerde gündem olan bir habere işaret eden, Fransa’da bir kümese girmeye çalışan tilkinin tavuklar tarafından bertaraf edildiğini söyleyen Gürkut, “Örgütlü mücadele hayat kurtarır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4918 defa okunmuştur
İlgili Haberler